Rakovine zoči-voči: Príbehy Sloveniek, ktorým exkluzívne centrum zachránilo životy!

Protónové centrum v Prahe je vybavené špičkovou technológiou, ktorá je jediná svojho druhu v strednej a východnej Európe.
Zdroj: Ptc.cz
2014-04-22 12:30:00

Onkologické ochorenia si nevyberajú. Zdrvujúcu diagnózu sa dozvedajú tak ako muži a ženy, tak aj malé deti. Pozrite sa na príbehy Sloveniek, ktoré podstúpili liečbu v exkluzívnom centre Proton Therapy Center v Prahe. Využíva jednu z najperspektívnejších metód liečby rakoviny 21. storočia - protónové žiarenie.


Keď sa to podarilo mne, prečo by sa to nemohlo podariť ostatným?
Miroslava Hrubcová, 42 rokov

Pani Miroslava sa o možnosti liečby mozgového nádoru typu chordom dozvedela od rodinného priateľa a konzultanta. Vtedy jej povedal: "Musíte ísť jedine do Prahy". Odvtedy sa protónová liečba stala jej jasným cieľom. Bez obetavej pomoci manžela, ktorý spolu s ňou najazdil stovky kilometrov po slovenských fakultných nemocniciach by však jej cesta za protónmi bola oveľa náročnejšia.

Pani Miroslava podstúpila najprv operáciu v štátnej nemocnici Na Kramároch v Bratislave. Následne jej lekári odporučili ožarovanie, avšak pri jej diagnóze by bežné fotónové žiarenie predstavovalo prílišné riziko. Mozgový nádor je vždy uložený v blízkosti citlivých zmyslových, endokrinných a hormonálnych centier, u ktorých hrozí poškodenie nežiaducim účinkom žiarenia. Pretože na Slovensku protónové centrum ešte nie je, manželia sa rozhodli urobiť všetko, čo bolo v ich silách, aby získali potrebné odporúčania do Prahy.

Čakala ich cesta za prednými onkológmi do Bratislavy a následne do Košíc, ale všetko nakoniec zvládli. Keď potrebné odporúčania priniesli na pobočku slovenskej poisťovne Dôvera, za dva dni získali súhlas na úhradu protónovej liečby a neváhali sa vydať do Prahy. Stala sa tak vôbec prvou klientkou druhej slovenskej poisťovne, ktorá hradí najmodernejšiu formu ožarovania.

S vianočnou pauzou strávila pani Hrubcová v Prahe dva mesiace liečby (35 frakcií).

"Bolo to dlhé, ale vďaka podpore manžela, aj personálu som to všetko ustála dobre, užila som si aj predvianočný koncert Eltona Johna," povedala pani Hrubcová.

V novom roku v druhej fáze liečby sa síce zvýšila únava a slabosť, ale aj to je len dočasný stav, rovnako ako ucho červenajúce sa po ožarovaní.

"Bála som sa, že mi vypadajú vlasy a bude mi zle. V zásade som ale nič necítila a pýtala sa lekárov, či to na mňa vôbec pôsobí. Rozhodujúce vyšetrenia ma síce čakajú za pol roka, ale lekári tomu dávajú veľkú šancu," usmieva sa pani Hrubcová.

„Mozgový chordom je príkladnou diagnózou pre ožarovanie protónmi, ktoré zvyšujú liečebný účinok a s ním šancu na úplné vyliečenie bez nežiaducich účinkov,“ dodáva ošetrujúci lekár MUDr. Vinakurau.

Profesorku nemčiny a slovenčiny z Modrého Kameňa teraz čaká zaslúžený odpočinok až do septembra, kedy začne na gymnáziu nový semester. Na liečbu v Prahe bude spomínať len v dobrom a chystá sa sem za dva mesiace vrátiť na kontrolné vyšetrenie.

"Držím palce všetkým ďalším pacientom, ktorým liečba môže pomôcť. Sledujem váš Facebook a články a niektoré komentáre ma veľmi prekvapujú . Prečo niekto dopredu vzdáva možnosť, ktorá je tak blízko? Som z toho najmenšieho mesta na Slovensku, a preto keď sa to podarilo mne, prečo by sa to nemalo podariť ďalším pacientom s vhodnou diagnózou? "

Pani Miroslava rozpráva o liečbe v centre:

Jediný telefonát stačil k tomu, aby som sa cítila oveľa lepšie
Gabriela, 30 rokov

Začalo to bolesťou stoličiek, opuchnutou tvárou a tlakom v oku. Lekári si najprv mysleli, že opuch je spôsobený kazom a príslušný zub odstránili. Opuch sa však ďalej zväčšoval a Gabrielu tak okamžite poslali na CT vyšetrenie. Za dva dni na to nasledovala biopsia a potom 14-denné čakanie na výsledok.

Nebolo moc času - pomerne agresívny nádor sa šíril veľmi rýchlo a hrozilo poškodenie očných a ďalších nervov.

"Lekári ma vtedy postavili pred krutú skutočnosť - ak pôjdem na operáciu, prídem o polovicu tváre. Ďalšou možnosťou bolo ožarovanie a chemoterapia. Nastúpila som teda takmer okamžite do dvoch cyklov chemoterapie a musela som sa zmieriť s tým, že mi vypadajú vlasy. Keďže pôsobím v oblasti farmácie a kozmetiky, nebola som z toho nadšená. Potom som ale pochopila, že vlasy sú to najmenšie! Pretože som vždy zdravo jedla a hýbala sa, ustála som aj chemoterapiu pomerne dobre a schudla len dve kilá. Musela som sa ale rozhodnúť čo ďalej. Už vtedy sa ku mne dostala informácia o protónovej liečbe v Prahe a začalo sa moje samoštúdium o PTC . Zistila som, že keď nastúpim na klasické ožarovanie, nezostane len pri vlasoch - stratím aj chuť a možno aj zrak..."

Už po prvom cykle chemoterapie Gabriela podala žiadosť o úhradu protónovej liečby v Prahe na slovenskú poisťovňu VšZP. K tomu potrebovala odporúčanie odborníka na Slovensku spolu s ponukou centra, ktoré dostala veľmi rýchlo po zaslaní zdravotnej dokumentácie. Do poisťovne sa dostavila hneď druhý deň osobne a bolo pre ňu veľkou úľavou, keď jej poisťovňa úhradu na mieste schválila.

V prvom decembrovom týždni sa Gabriela vydala na cestu do pražského centra na vstupné vyšetrenie. Na základe neho jej ošetrujúca doktorka Kohlová pripravila plán liečby na mieru, pozostávajúci z 33 frakcií. Celú dobu liečby strávil v Prahe s Gabrielou jej "čerstvý" manžel, ktorý jej bol obrovskou oporou.

"Myslím, že je moc dôležité, že som tu s Gabinou a to platí aj pre ostatných. Podpora blízkeho hrá veľkú úlohu hlavne v druhej polovici liečby, kedy na pacienta ešte len začína liečba doliehať."

Prvé štyri týždne liečby podstupovala Gabriela ožarovanie v kombinácii s chemoterapiou, čo znášala veľmi dobre.

"Reakcia bola vtedy nulová. Bolo mi dobre a stihli sme si ešte oddýchnuť na prechádzkach Prahou, ktorá sa vtedy pripravovala na Vianoce."

"Pred odchodom na sviatky mala pacientka dve ožarovania denne, aby si potom mohla dopriať niekoľkodňovú pauzu. Ožaroval sa pomerne veľký objem 5x5cm v oblasti tváre a krku. V prvej fáze liečby bolo nutné ožiariť aj uzlinové oblasti na oboch stranách krku, aby sme zamedzili budúcemu návratu nádoru," hovorí doktorka Kohlová.

Gabriela tak musela v zariadení na ožarovanie stráviť aj 20 minút denne.

"V posledných dvoch týždňoch liečby som bola viac unavená. Teší ma ale, že nádor je podľa vyšetrení na ústupe. Musím si však počkať na marec, kedy ma čaká prvé poliečebné vyšetrenie PET / CT , ktoré jednoznačnejšie naznačí ďalší vývoj. Teraz je dôležité zostať v pokoji a psychickej pohode, ku ktorej mi moje okolie, aj ľudia tu v centre pomáhajú."

Prístup ošetrujúcich hodnotí Gabriela ako veľmi ľudský a odborný.

"Ďakujem za fantastický odborný a empatický prístup aj za nadštandardný postoj k pacientovi. Bolo veľmi milé, že som mohla kedykoľvek zavolať svojej pani doktorke. Keď som nastupovala na Slovensku na chemoterapiu, dosť som sa bála, čo ma čaká. Zavolala som preto už vtedy do protónového centra a bola to ona, kto ma upokojil a povedal, že to je správny prvý krok v liečbe a že potom budeme pokračovať v Prahe. Kým to nezažijete, neviete, ako dokáže jeden taký telefonát potešiť. "

Prečítajte si na Vyšetrení viac o modernom centre v Prahe, ktorá zachraňuje životy!

2014-04-22 12:30:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Tlačové správy Ptc.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia