MUDr. Klucho bol online: Helicobacter sa u niektorých nedá vyliečiť

MUDr. Jozef Klucho je špecialistom na ochorenie tráviaceho traktu.
2013-08-19 06:00:00

Vedeli ste o tom, že sa u niektorých pacientov nedá helicobacter ani štvorkombináciou liekov vyliečiť? Aj to prezradil gastroenterológ MUDr. Jozef Klucho v online rozhovore, ktorý bol 19. augusta od 11:00 online. Je špecialistom na ochorenia tráviaceho traktu, virtuálnym medicínskym poradcom a majiteľom prvej slovenskej virtuálnej gastroenterologickej ambulancie.


MUDr. Jozef Klucho je majiteľom spoločnosti GASTROENTEROLÓG s.r.o. v Nových Zámkoch, neštátnej gastroenterologickej ambulancie, ktorá sa venuje diagnostike, liečbe a prevencii ochorení tráviacej trubice, pečene, žlčníka, podžalúdkovej žľazy a pod. Vyšetruje hlavne dospelých, resp. pacientov od 15 rokov. Endoskopické vyšetrenia u detí vykonáva výlučne na odporúčanie detského gastroenterológa. MUDr. Jozef Klucho vlastní prvú slovenkú virtuálnu gastroenterologickú ambulanciu, ktorá funguje na slovenskom webe od roku 2001 a poskytuje rady zadarmo do 7 dní, resp. expresné zasielanie rád za poplatok. 

Gastroenterológ MUDr. Jozef Klucho bol online v magazíne Vysetrenie.sk 19. augusta od 11:00 - 12:00. Počas online rozhovoru pomohol mnohým čitateľom, ktorých trápili problémy s trávením.


Online rozhovor

2013-08-18 21:06:48 - otázka od: Ján Brtko Prosím o informáciu, či už existuje nejaký liek na syndróm dráždivého hrubého čreva. Ďakujem Vám. Samozrejme, tých liekov je celý rad, len nie všetky zaberajú u každého.

2013-08-18 21:08:52 - otázka od: anna mam bolesti pod pravym obblukom rebier ktore vyustuju to pravej strany chrbta to ma trapi uz asi 2 roky kedze som vycestovana nemam take moznosti odborneho vysetrenia iba som bola na ultrazvuk a tam to bolo vsetko ok Pokial by bolomozne aby ste to vedeli diagnosticovat bola by som vdacna Dakujem Nuž toto sa vez net skutočne riešiť nedá. Ak je sono negat, treba sa zamerať na chrbticu, prípadne podľa výsledkov krvných testov doplniť ďalšie špec. vyšetrenia napr. na žlč. cesty alebo pankreas a to sa dá len v špec. ambulancii, napr. u gastroenterológa.

2013-08-18 21:11:14 - otázka od: lubo mojeproblemi su zvyknem byt casto nafuknuty zaludok aj na pravej strane kedze snimky ukazali zlcnik je v poriadku ateraz som bol na krvne testy tak ze vraj som na hranici zltacky ale este raz zobrali krv na testy ktore budu az na 28,8 Preto sa obraciam na vas pokial by ste my vedeli poradit Domievam sa, že máte na mysli hladinu bilirubínu. Ak nie sú zvýšeené tzv. pečeňové testy, ide len o "chybu krásy" asi benígnu hyperbiliurubinémiu. Tá však podobné ťažkosti, o akých píšete, nerobí. Viac sa dozviete po gastroenteroôlogickom vyšetrení.

2013-08-18 21:14:49 - otázka od: Beata Lehotska Dobry den pan doktor, moj manzel /56r/ma stolicu aj 7-8x denne. Vzdy ked nieco zje,ako keby to cez neho iba preletelo a stolica velmi zapacha/ a je redsia/.Trva to uz niekolko rokov, konecne sa mi podarilo , aby si urobil vysetrenie stolice na krvacanie a siel so vzorkou k lekarovi. Vsetko bolo nastastie negativne. Co moze byt pricinou a ci je normalne, takato casta stolica? Dakujem. beata Lehotska Szav Vášho manžela si vyžaduje kompetné gastroenteroôlogické vyšetrenie.

2013-08-18 21:18:17 - otázka od: Jana Dobry den pan doktor, mam 56 rokov, od mladosti trpim na zapchu aj 8 dňovu, cca po 5-7 dnoch pristupujem k prehanadlam, cipkom a pod. Bola som s tym v minulosti u lekara, urobili mi sono vysetrenie brucha (v poriadku) a navrhli urobit kolonoskopiu. (Stary otec zomrel na rakovinu criev). Priznavam, nemam odvahu podrobit sa tomuto druhu vysetrenia, aj ked sa mi zda, ze pocitovo som s travenim na tom cim dalej horsie. Je kolonoskopia pre mňa najvhodnejsia? Dakujem za seba a za vsetkych, ktorym venujete nezistne svoj cas. Ďakujem za uznanie :-) No Váš vek a rodinná anamnéza je určite indikáciuou na kolonoskopiu, ak z nej máte strach, nájdite si preacovisko, kde ju robia aj dostatočnom utlmení alebo kompletnom usptatí. Konzumujte veľa vlákniny, pite občas aj magnéziové minerálky (zmäkčujú stolicu). Používajte nenávykové preháňadlá na báze laktulózy a dlhodobo probiotiká.

2013-08-18 21:21:30 - otázka od: fleury Dobrý deň, akým potravinám by som sa mala vyhnúť alebo ich konzumovať v malom množstve, aby som sa vyhla zápche? Môže zápchu vyvolať konzumácia čokolády alebo paradoxne veľkého množstva zeleniny, pokiaľ pijem málo vody? A keď už zápchu mám, čo na ňu zaberá? Pomôžu voľnopredajné lieky? Ďakujem vám za odpovede na otázky. Proti zápche je najlepšia vlálnina, dostatok tekutín, pohybu a probipotiká. Z voľne predajných liekov tie, ktoré sú na báze laktulózy. /inak viď predošlú odpoveď).

2013-08-18 21:22:00 - otázka od: stefan tropp Dobry den! chcem sa poradit o nutnosti operacie zlcnika. Mam sonograficky diagnostikovany v zlcniku jeden polyp velkosti 3 mm a jeden utvar /kamen/velkosti 7 mm, okrem toho steatoza pecene. Pocitujem na pravej strane tlak,niekedy bolesti brucha,krče a hnacka.Odporucaju mi vybrat laparoskopicky zlcnik. Dakujem za odpoved. Súhlasím s odporúčaním.

2013-08-18 21:24:23 - otázka od: Zdenka Dobrý deň p. doktor. Práve som sa vrátila z nemocnice, záver Divertikulová choroba čreva bez perforácie alebo abscesu. Celý život sa stravujem striedmo, jem veľa zeleniny, ovocia, chudé mäso, nefajčim, príležitostne pohár piva alebo víno, alkohol nepijem. V práci som ale mala dosť stresov, posledné 3 roky najviac, vždy som chcela robotu urobiť perfektne čo sa každému nepáci. Nechápem z čoho choroba vznikla. V nemocnici sa pýtali či som nebola v zahraničí, nie nebola som. Prosím poradťe ako sa dostať z tejto choroby. Čaje, resp. kt. jedlo.Momentálne dietujem, mám veľké bolosti pri vyprazdňovaní. Ďakujem za radu. Nepíšete koľko máte rokov. Divertikul. choroba sa častejšie vyskytuje u ľudí nad r. a ak nerobí ťažkosti, nelieči sa. Preventávne by ste mali konzumovať viac vlákniny a probiotiká a dbať na pravidelné vyprázdňovanie formovanej stolice.

2013-08-18 21:38:49 - otázka od: Tibor Bojnansky Pri problemoch s travenim, vela napovie kvalita stolice. Niekedy sa lekari o nu zaujimali. Dnes uz nikoho nezaujima. Pri rozhovore sa ma lekar nikdy nespytal na sposob akym dostavam potravu do zaludka. Ci ju pozujem dokladne, alebo len tak narychlo prehltnem. Ci zapijam pocas jedenia atd... Ako si je malo casu na pacienta, alebo mozna aj nedostatocny zaujem o jeho zdravie. Moja otazka znie: Je sanca, ze sa to este zmeni bez toho, aby si pacient nemusel hlboko siahat do vrecka? Skúste otázku položiť kompetentným. My lekári, čo máme plné ambulancie a množstvo nezaplatených výkonov nemáme už chuť robiť zadarmo. Trúfam si povedať, že ani Vy by ste nerobili. Z roboty zadarmo svoje deti nenakŕmite.

2013-08-18 23:06:43 - otázka od: Elvira Dobry den, v minulosti (2 roky dozadu) som mala problemy s pankreasom, diagnostikovali mi zapal. Robili mi aj endoskopicke vysetrenie, ktore bolo negativne. V tom case mi odporucili dietu a brala som liek Degan. Avsak od vtedy mi problemy pretrvavaju. Dost casto mam pocit na vracanie, dokonca aj ked malo zjem. Mam problem najest sa napr. pred cestovanim autom, lebo mam obavy, ze mi bude zle. Uz som z toho zufala, lebo mi to velmi znizuje kvalitu zivota. Stale mam obavy, ze mi bude zle. Prosim o radu, ako dalej postupovat. Dakujem Problémy, ktoré popisujete, pankreatitída nespôsobuje. Patria však do ambulancie gastroenterológa.

2013-08-18 23:08:50 - otázka od: Anonym Dobrý deň, Moja priateľka má dlhodobo problémy s trávením. Striedajú sa u nej hnačky a zápchy, často ju bolí brucho a má krče. Podľa nej to nieje z mliečnych výrobkov pretože "zlé" obdobia sa jej striedajú s "dobrými" bez ohľadu na to či mliečne potraviny konzumuje alebo nie. Vedeli by ste sa k tomu vyjadriť čo to môže byť? resp. ako to "vyliečiť"? Je dosť pravdešpodobné, že u nej ide o funkčnú črevnú poruchu. vyliečiť sa to určite dá, ale najprv musí byť stanovená presná diagnóza u gastroenterológa. V prípade jej záujmu som k dispozícii.

2013-08-18 23:10:33 - otázka od: Maria manželovy diagnostikovali cirhozu pečene C a uz je mesiac v nemocnici. Posledne dva tyzdne mu pravidelne cerpaju tekutinu z brucha. Je mozne ze mu nepracuju spravne ladviny a trebala by dializa alebo je to len vedljsia komplikacia jeho diagnozy Je to komplikácia diagnózy. Ide o tzv. ascites, ktorý je pri zlyhávajúcej cirhóze pečene pomerne častý. Viac Vám povie manželov ošetrujúci lekár.

2013-08-18 23:12:14 - otázka od: roman dobry den , mam taku otazku ... ako mam pribrat? stale mam 64 kilov , na vysku 180 cm a 25 rokov , nic moc . aj cvicim , som taky "vyrysovany" . ale vobec nepriberam . bol som u lekara svojho , som uplne zdravy , nemam ani stitnu zlazu zlu ani nic take ... co mam robit? V prvom rade by ste mali navštíviť gastroenterológa, za účelom vylúčenia tzv. malabsorbčného syndrómu (a v rámci neho najmä celiakie).

2013-08-18 23:14:40 - otázka od: alena kamenska Dobrý deň, som rada, že som vás objavila, rada by som sa spýtala niečo ohľadom crohnovej choroby. Tento rok v máji mi ju diagnostikovali, bola som dva týždne hospitalizovaná pre vysokú hodnotu crp 15O, dávali mi infúzie a antibiotiká, čím zápal stiahli a potom mi nasadili hormonálnu liečbu, teraz beriem Pentasu, Imunar a mutaflor, prednison mi vysadili, zaujímalo by ma, ako to bude ďalej, nemám teraz žiadne problémy, či sa mi to bude opakovať, alebo je šanca, že sa to úplne stratí, a či lieky budem už brať celý život. Ďakujem. Crohnova choroba je chronické, celoživotné ochorenie. Máte ešte šancu na úpravu stavu biologickou liečbou. Viac Vám o nej povie Váš gastroenterológ.

2013-08-18 23:16:27 - otázka od: Adka Zdravím, už nejaký čas ma trápi večne nafúknuté brucho. Mám 38 rokov, 2 deti pri výške 168cm 67kg. Co je celkom v pohode. Problém je v tom, že každý večer mám brucho nafúknuté tak ako by som bola v šiestom mesiaci tehotenstva. Ráno je brucho v poriadku, ale do večera je jak balon. Už som skúsila postupne vynechat niektoré potraviny, aby som zistila čo to sposobuje, skúšala som nekombinovať niektoré potraviny, delenú stravu, pijem vylučne len čistú vodu, žiadne bublinky, sladkosti nejem, nemám dokonca žiadne stresy, nefajčím, neberiem žiadne lieky, neprejedám sa. No zatial som nič nezistila. V lekarni mi predali tabletky na uvolnenie plynov, ale ja nie som plná plynov. Do rána mám brucho ploché aj bez nich. Je to veľmi nepríjemné na pohľad, ale hlavne ten pocit, že mi praskne brucho a bolia črevá. Rozdiel 20cm v páse ráno a večer je dosť veľa. Mohli by ste mi prosím poradiť čo by mi mohlo pomôcť? Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. Mali by ste navštíviť gastroenterológa. Vylúčiť treba množstvo ochorení, ktoré Vám môžu spôsobovať popisované nafukovanie.

2013-08-18 23:19:47 - otázka od: Peter Chcel som si dat v minulosti vysetrit konecnik,nakolko mam problem so zlatou zilou.Gastroenterelogicka mi vsak oznamila,ze ano,ale v sucinnosti s kontrolou celeho hrubeho creva,co obnasalo pitie specialnych tekutin a dietu v priebehu troch ci styroch dni.To som odmietol.Chcem sa informovat,ci existuje aj jednoduchsi postup pri vysetreni konecnika,resp. rychlejsi postup (bez mineralok a diety) pri vysetreni hrubeho creva.Dakujem.Peter Optické vyšetrenie končeníka -rektoskopia sa robí bez prípravy, stačí ak má pacient ráno pred vyšertrením stolicu. V krajnom prípade, ak má pacient zápchu, sa môže pred vyšetrením podať očistná klyzma. Prečo Vám chcela gastroenterologička vyšetrovať celé črevo, sa musíte spýtať jej, možno na to mala iný dôvod (napr. málokrvnosť).

2013-08-18 23:23:10 - otázka od: Otília Dobrý deň, rada by som sa chcela spýtať na problémi môjho manžela (33 rokov) ktorý máva žaludočne potiaže vo forme tupej záchvatovitej bolesti v oblasti žalúdka. Spočiatku sme si mysleli že je to spojené so zahusťovanými jedlami múkov ale neskôr s mojim tajným skúšanim sme túto voľbu vylúčili. Pani doktorka môjho manžela vylúčila prítomnosť helicobakter pilori a povedala že to bude stresom. Stres je sice faktor ktorý sa tažko vylučuje z reťazca, zvlásť keď ho táto bolesť zachytáva v kľude a približne hodinu po jedle. Vedeli by sme mi čo môže tuto bolesť sposobobať a ako sa jej vyhnuť??? poprípade čo je príčínov?? Ďakujem veľmi pekne za radu Ak mal manžel kompletné gastroenteroloigické vyšetrenie, vrátane gastroskopiu a tá príčinu nezistila, funkčný pôvod jeho ťažkostí je veľmi pravdepoodobný. Sám musí vedieť, či je vystavený stresu. Ak áno, mal by ho obmedziť. Môžu pomôcť aj probiotiká alebo lieky na zlepšenie vyprázdňovania žalúdka.

2013-08-18 23:25:57 - otázka od: matus preco je dolezite jest rano na obed a vecer teda pravidelne?preco je nezdrave jest po 8 hodine? dakujem Pretože telo potrebuje pravidelný prísun živín a žalúdok, resp. celý tráviaci systém v noci musí tiež oddychovať a nie byť zaťažený jedlom, ktoré skonzumujeme hodinu-dve pred spánkom. Navyše pri trávení sa uvoľňujú plyny, ktoré môžu vyvolávať bolesť a znepríjemňovať spánok.

2013-08-18 23:33:27 - otázka od: salviana999 Dobrý deň, chcela by som sa opýtať , či by som mohla prísť na vyšetrenie s dcérou do Vašej ambulancie. Bude mať v septembri 16 rokov a bola liečená na pankreatitídu, zápal žalúdka, mala aj helicobaktera a zvýšené množstvo žalúdočnej kyseliny. Teraz občas pociťuje bolesti, ale odmieta ísť ku svojej terajšej odbornej lekárke.Č všetko potrebujem, keď by sme chceli prestúpiť k Vám? Musím doniesť aj zdr.dokumentáciu od bývalej lekárky, alebo ju vyžiada vaša ordinácia. Aký je postup a ako môžem pomôcť dcére, nech jej nebýva zle? Ďakujem za dlôveru. Zmena lekára nie je problém, len potom nemôžete s dcérou chodiť raz k jednému a inoikedy k inému gastroenterológovi. Pošlite mi prosím o dcére ďalšie podrobnejšie info buď cez formulár (chcem sa objednať na vyšetrenie) na mojej stránke alebo cez mail. Info na http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-18 23:36:28 - otázka od: Štefan Som už dôchodca a mám dlhoročné problémy s kyselinou nadúvaním a trávením. Riedka stolica ma sprevádza prakticky celý život môžem robiť čokoľvek. Viackrát som bol aj na endoskopickom vyšetrení žalúdka, mal som údajne vredy a veľké množstvo kyseliny.Čo s tým? Treba zistiť príčinu zvýšenej tvorby kyseliiny a riedkej stoilice, možno je problém tam (vylúčiť ochorenia pankreasu).

2013-08-18 23:38:44 - otázka od: michaela Dobrý deň, neúspešne som absolvovala pred pred pár dňami kolonoskopické vyšetrenie z dôvodu dlhodobých hnačiek- bolo však neúspešné z dôvodu "tvorby slučky a bolestivej reakcie". Prosím o vysvetlenie, čo to je slučka na hrubom čreve? Teraz ma čaká CT kolonografia. Mám 31 rokov. Dakujem a príjemný deň. Tzv. "slučka" sa môže pri zavádzaní kolonoskopu vytvoriť v esovitej črevnej kľučke (tzv. sigme), ak tú nie je možné manévrami ani polohovaním pacienta vyrovnať, vyšetrenie je neúspešné.

2013-08-18 23:40:55 - otázka od: Trdlo Dobry den pan doktor. Chcem sa opytat co znamena to Gastroenterolog? Gastro viem - restauracija, Enter mam na klavesnici a to olog je co prosim Vas? :D Gastroenterológ je lekár špecialista, ktorý lieči choroby tráviaceho systému. (gaster -žalúdok, enter-črevo. -lóg -odborník na ich liečenie)

2013-08-18 23:43:38 - otázka od: Lucia Dobry den,mam 3krat operovany ileus,posledna operacia bola ina.Na CT mi nasli nador na hrubom creve a endometriozu.Pri operacii ale lekari nic nenasli.Uz som dva a pol mesiaca po operacii a creva mi stale nefunguju.Nemozem jest,moje telo neprijima ziadnu potravu,len caje,stavy a cervenu repu.Inak ma nafukne tak,akoby som zhltla futbalovu loptu a mam velke bolesti(tieto priznaky som mala i pred touto operaciou,cize po operaciach ilea).Potom je velky problem s vylucovanim,nemozem ist na velku a musim si dat senny list,aby ma prehnalo.Chirugovia sa vyjadrili tak,ze uz je vsetko v poriadku,len im je zahadou,preco pri operacii nic nenasli.Nedavno som bola na gastro,na vysledky este cakam,no uz som objednana na magneticku rezonanciu creva a kolonoskopiu.Dost som schudla,nie je vsak az tak vyrazne,pretoze problem s prijmom potravy som mala rok a pol,co je cely cas po operacii ilea.Stale som zila len na stavach a mixovanej strave.Chcem sa spytat,ci mi viete nejako poradit,co mi moze byt atd.Vraj chcu vylucit rakovinu(tatko,babka,teta mali rakovinu hrubeho creva)alebo Crohnovu chorobu.Dakujem za odpoved. ĽUtujem, ale do rozbehnutého diagnostického procesu nemôžem zasahovať. Váš stav sa bez výsledkov cez net riešiť nedá. O liečbe záochy píšem v odpovediach vyššie alebo na svojej stránke http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-18 23:46:00 - otázka od: karin Dobry den.Mám otázku,stravujem sa zdravo,nejem mastne a tučne jedla,jem vela ovocia,zeleniny,pečivo len celozrnne,ale uz od detstva trpím zápchou(mám 38 rokov).Chodím na wc raz max.2 krát za týžden.Uz neviem,čo mám robiť,skúsala som vsetko...Dakujem Karin Potom treba vylúčiť aj ochorenia, ktoré zápchu spôsobujú a nemusia byť len gastroenterologického pôvodu (napr. ochor. endokrin. systému). O zápche som písal v odpovediach vyššie.

2013-08-18 23:48:25 - otázka od: kristina Dobry den, mam laktozovu intoleranciu zistenu uz 3 roky (mam 33) a momentalne som v 9.mesiaci tehotenstva. chcem sa opytat, aka je sanca ze aj moje dieta bude mat to iste, resp. ako sa to zistuje u novorodencov? moze sa to dedit po matke ? dakujem Istá šanca tam je, ale laktózová intolerancia sa u detí môže upraviť. Ak budete dieťaťu zaraďovať do stravy kravské mlieko, sledujte, či bude mať nejaké príznaky, ak áno, testy mu urobí jeho detský lekár alebo detský gastroenterológ.

2013-08-18 23:49:07 - otázka od: Boris Dobry den, pan doktor. Rad by som sa opytal, ci si myslie, ze je cvicenie na posilnenie brusneho svalstva (prostrednictvom napr. veslarsky trenazeru) vhodne aj pre ludi so zaludocnymi vredmi. Dakujem za odpoved a prajem pekny den. Pri aktívnoim ochorení určite nie. V kľudovom štádiu nie je problém.

2013-08-18 23:50:39 - otázka od: janka dobrý deň prajem. prosím Vás o radu. Vplyvom častého stresu moje telo reaguje na potravu tak, že do hodiny až dvoch je všetko von, zároveň mi chýba dosť vitamínov, pociťujem to na nechtoch, vlasoch a občas ma bolí žalúdok, keď pijem vodu, tak mám pocit, že sa vo mne drží. snažím sa zdravo stravovať, no zrejme bude niekde problém. poradťe mi prosím Ďakujem, prajem pekný deň- Problém bude v strese, takže liečbu treba začať tam. Ak si s ním neviete poradiť sama, skúste psychológa.

2013-08-18 23:52:54 - otázka od: Jana Janíčková Syn (27 rokov) pred 3 rokmi, kedy sa vrátil z dovolenky v Bulharsku trpel veľkými bolesťami brucha a častými hnačkami, kedy schudol 10 kg, diagnostikovali mu helicobaktera a intoleranciu laktózy. Preliečil sa antibiotikami a nastalo zlepšenie. Mliečne výrobky skoro vylúčil z jedálnička a užíval probiotika. Napriek tomu ho po niektorých jedlách ešte aj teraz preháňa, nafukuje a má problémy aj s pálením záhy. Je aj alergik a gastrológ mu povedal, že to môže byť aj potravinová alergia, ktorá sa však nepotvrdila. Niektoré potraviny niekedy strávi bez problémov, niekedy má z nich hnačky. Poradili by ste mi, v čom by mohol byť problém, lebo ma to ako matku veľmi trápi, že stále musí riešiť, čo si dá do úst? Ak je syn alergik, asi chodí aj k alergológovi, ktorý by mu mohol urobiť testy aj na potravinovú alergiu. Podľa nich treba postupivať v spolupráci s gastroenterológom.

2013-08-18 23:57:36 - otázka od: J.stefanik Dobrý deň pán doktor. Trpím refluxom, po endoskopickom vysetrení mi bolo povedané, ze mam hypotoniu kardie i pyloru. Preto, uz dlhodobo, cca 3 roky uzívam denne pantoprazol. Rad by som sa opytal, ci je taketo dlhodobe uzivanie v poriadku a mozem v nom pokracovat dalej. Dakujem. Žiaľ, ak nie je iná možnosť, poktračovať musíte. V upresnení dávky by mohla pomôcť pH metria, ale momentálne je s ňou na Slovensku dosť problém. Informujte sa o nej u Vášho gastroenterológa.

2013-08-18 23:58:19 - otázka od: Milan dlhodobo užívam lomac (reflux, zápal pažeráka, vek 40 rokov, váha 80kg), akýkoľvek pokus prestať ho užívať a nahradiť niečim prírodným skončil neúspechom. Do 2 dní mám neskutočné množstvo kyseliny. Gastroskopia asi pred 3 rokmi. Pri pravidelnom užívaní nemám žiadne problémy, dokedy bude účinkovať ? Iné možnosti liečby (operačné riešenie hiatovej hernie z dôvodu panického strachu nemožné) Pozri odpoveď vyššie.

2013-08-18 23:59:29 - otázka od: lola mám 41 rokov,pred 2 rokmi som mala žalúdočný vred a helicobactera. Bola som na kontrole a všetko je ok aj sterz ale aj tak mávam problémy,že mi býva ťažko.Vtedy si dám Degan.Myslíte že mi najviac škodí 5 až 10 cigariet denne, občasný alkohol alebo vnútorný stres pre rodinné problémy? môže sa mi to vrátiť? Iné problémy nemám len pocit nadúvanie a tupá bolesť Táto životoispráva Vám rozhodne neprospieva a vred sa pri nej kedykoľvek môže obnoviť.

2013-08-19 00:01:32 - otázka od: Juliana Dobry den, pred par dnami som absolvovala gastroskopicke vysetrenie. Pocas vysetrenia mi boli odobrane vzorky: 1.antrum zaludka, 2. duodenum. Výsledok histologie: 1. mierna chronicka inaktivna antralna gastritida, HP negat. 2.Gastroezofagealny prechod, dlazdicovy epitel pazeraka hyperplasticky, sliznica zaludocneho typu s miernym chronickym inaktivnym zapalom, polypoidne formovana, s loziskovou lahkou kompletnou / inkompletnou intestinalnou metaplaziou. Lekar povedal, ze to je velmi zle...V posledom case mi byva velmi zle, stale na vracanie, stav plnosti..staci sa mi napit deci vody a som plna na cely den. Mozte mi poradit ako dalej? Dakujem Musíte byť pravidelne sledovaná u svojho gastroenterológa, ktorý pri zmene rozhodne, ako ďalej.

2013-08-19 00:02:48 - otázka od: Oleg Chorchoj Dobry den, niekedy mam problem pri prehltani,akoby sa mi nad zaludkom potrava zasekla a nechce ist dalej.Ked sa ju snazim zapit,napoj ju nepretlaci,navrsi sa a skoro som sa tak zadusil,ked som sa chcel nadycnut.Co s tym?Dakujem za radu. Gastroskopia Vám povie viac. Toto sa cez net riečiť nedá.

2013-08-19 00:06:27 - otázka od: nikol Dobry den, uz dlhsiu dobu, asi pol roka ma pobolieva lavy bok, akoby pod rebrami a pocitujem tam tlak.obcas sa mi objavia aj hlieny v stolici.nemoze to mat nieco spolocne s helicobakterom?odber zo stolice sice ukazal negativny vysledok ale je mozne ze to nie je sto percentne?Dakujem velmi pekne za odpoved Vyzerá to skôr na funkčnú žalúdkovo-črevnú poruchu. Po liečbe u gastroenterológa by sa to malo upraviť.

2013-08-19 00:07:41 - otázka od: Eva Ako dlho je možné prežívať s ochorením GIST? To je teoretická otázka, na ktorú sa nedá cez net bez komplexného poznania Vášho zdrav. stavu, odpovedať.

2013-08-19 00:08:41 - otázka od: Maros Dobrý večer prajem, akým spôsobom sa dajú zmierniť príznaky syndrómu dráždivého hrubého čreva, sú na to nejaké lieky ? Vopred ďakujem za odpoveď. Pozri odpoveď vyššie alebo moju stránku http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 00:09:35 - otázka od: magda su v dnesnej dobe aj ine moznosti vysetrenia zaludka a criev ako ,,hadicami ,, zavedenymi do prisl. casti? Sú, ale ani jedna z nich newdokáže vziať vzorku zo sliznice a bez nej sa často presná diagnóza stanoviť nedá.

2013-08-19 00:11:07 - otázka od: Michal Dobrý deň Pán doktor vždy po stolici ma nenormálne svrbí konečník.Bol som aj u obvodnej lekárky a urobila mi nejaké vyšetrenie na parazity ale všetko bolo negatívne. Tráviace problémy nemám a cítim sa dobre len ten konečník ma strašne svrbí po tej stolici ale keď si ho natriem hocijakým krémom prestane to. Mohli by ste sa k tomu vyjadriť? Ďakujem Vyšetrenie u chirurga-proktológa alebo gastroenterológa s rektoskopiou. Skúste si to liečiť ako hemoroidy a ak sa stav nezlepší, navštávte jedného z uvedených odborníkov.

2013-08-19 00:12:44 - otázka od: Sano zdravim. Mam 41r.,v detstve hep.b,chronicita,HBsAg..Hepatalky uz zopar rokov v norme. Cca 1/2r.,permanentne,intenzivne problemy s travenim-casto neurcite pocity,resp.na zvracanie,silne skrkanie v bruchu,za ucasti sir.plynov,zapcha,neustale vydute brucho,tensie koncatiny,slabsia vaha. Skusanie roznych druhov jedal,kobinacii,vylucenia lepku bez efektu. Lab.vysledky-zvysenie amylazi nad normu. Prosim radu,na co sa sustredit,co robit. Ci je primarna zalezitost pankreas..vdaka. Ochorenie pankreasu treba vylúčiť v každom prípade.

2013-08-19 00:17:27 - otázka od: Tatiana Dobrý den p. doktor. Chcem sa opýtať za manzela: cíti ako by mal loptu v žalúdku a ťažko sa mu dýcha, veľa neje tak ako ja; stravujeme sa dietne, žiadne mostne jedla a ovocie je u nás každý den. Aj tak večer má žalúdok ako loptu, ako keby jedol bez prestávky. Na vysetreniach bol a stále mu povedali, že je všetko v poriadku. Ďakujem za radu Pekný den Tatiana Papáčová Ak boli vyšetrenia v poriadku, pravdepodobne u manžela ide o funkčnú poruchu. Treba len správne lieky a menej stresu a upraví sa to.

2013-08-19 00:20:13 - otázka od: Monika Chupanova dobry den chcela by som sa vas spytat na moj problem ktory ma uz niekolko rokov velmi trapi zistili mi ze mam strede tazky chronicky zapal zaludka povedlali mi ze na to neexistuju ziadne lieky ze sa stym len mozem zmierit.Chcela by som sa spytat ci existuje na tento typ choroby niaka mozna liecba.dakujem Nepíšete, aké máte ťažkosti, ale ak nemáte helicobactera a zápal je neaktívny, bez ďalších zmien, je to len na sledovanie, ale samotný zápal žalúdka Vám ťažksoti určite nespôsobuje. Za tým bude niečo iné.

2013-08-19 00:22:29 - otázka od: IngridN Dobry den, zu treti rok bojujem s gastritidou,zistili mi pozitivneho helikobaktera, kombinaciu ATb brala 5 krat (neuspesne). Hl sa neviem zbavit a tym padom ani traviacich tazkosti. Mohli by ste mi poradit? Žiaľ u časti pacientov sa helicobacter ani štvorkombináciou liekov vyliečiť nedá. Tí musia byť pravidelne sledovaní u gastroenterológa a Vy asi patríte medzi nich. Skúste dlhodobo probiotiká, prípadne aspoň občas brokolicu. Možno sa ho podarí týmto potlačiť.

2013-08-19 00:25:09 - otázka od: Zuzana Solovicová Dobrý deň,mala som dlhšie kašeľ a gastroenterológ zistil, že mi to spôsobovala žalúdočná kyselina, ktorá sa dostávala do pažeráka,tzv.reflux.Predpísal mi Nolpaza tabl.,po ktorých problémy prešli.Nekonzumujem ani ťažké jedlá,ale sa mi asi vytvára viac kyselina, lekár vravel, že tablety budem užívať už stále,momentálne ich užívam obdeň ráno.Chcem sa spýtať, či sa dajú tabletky niečim prírodným nahradiť, alebo ich budem musieť užívať do konca života?Ďakujem za odpoveď,prajem všetko dobré. Môžete skúsiť občas Fatru, ale podľa stupňa závažnosti refluxu to vyzerá na dlhodobú liečbu.

2013-08-19 00:26:35 - otázka od: robert toth dobry den trapi ma zapach z ust uz dlhsi cas a zuby mam v poriadku...co to moze bit?dakujem Príčina môže byť aj v pažeráku alebo v žalúdku, či v inej časti hornej tráviacej trubice. Viac Vám povie po vyšetrení Váš gastroenterológ.

2013-08-19 00:27:01 - otázka od: Alena Dobrý deň. 3krát som bola preliečená na Helicobaktera a stále som sa ho nezbavila. Čo by ste mi poradili? Pozri odpoveď vyššie.

2013-08-19 00:28:21 - otázka od: Mária Dobrý deň, môj 85-ročný starý otec trpí cca 1 mesiac "výtokom" z konečníka. Výtok ma hlienovitú konzistenciu, je bielej až presvitnej farby, bez zápachu, väčšieho množstva. Endiex predpísaný obvodným lekárom problém nevyriešil. Starý otec netrpí žiadnym gastroenterologickým ochorením. Prosím, poraďte, čo môže byť príčinou tohto nepríjemného symptomu. Za odpoveď vopred ďakujem. Bez vyšetrenie konečníka a rektoskopie sa k problému nedá vyjadriť.

2013-08-19 00:30:04 - otázka od: Margita Fialová Je to normálne, že po každom jedle (myslím kompletnú stravu) musím ísť na veľkú potrebu? Robia si zo mňa žarty, že posúvam jedlo alebo, že živím kanalizáciu. Ja osobne to považujem za normálne, ale moje okolie nie. Keď sa 5x poriadne najem, tak 5x idem na WC. Ak tento stav máte krátkodobo, môže sa upraviť sám alebo po probiotikách, ak trvá dlhodobo, treba vylúčiť poruchy trávenia, či iné choroby.

2013-08-19 00:31:22 - otázka od: Ľudmila Dobrý deň,rada by som sa Vás spýtala či mi neviete poradiť každé ráno mávam nutkanie na zvracanie v pondelok som aj zvracala žltú nepriemnú a kyselu tekutinu môže to byť zo žalúdka alebo žaludočná kyselina prípadne pečeň ?Ďakujem za odpísanie a poradenie.Ľudmila z Trenčína Mali by ste navštíviuť gastroenterológa, pravdepodobne ide o ochorenie žlčníka.

2013-08-19 00:33:04 - otázka od: kurajdová Poprosila by som odpoved na otázku, mám HP v stolici slabo pozit,satv po herniplastike pre herniu hietovú,dlhotrvajúci kašeľ/z hladiska pneumol všetko negat/ je potreba liečby?Dočítala som sa,že aj pri pozitivita HP nie je potrebná liečba, pokial nie su subjektívne ťažkosti, na druhej strane som čítala, že je považovaný za prekancerozu.Dakujem za odpoved Ak máte HP slabo pozit. len v stolici, užívajte probiotiká cca mesiac a o ďalšie 2-3 mes. si dajte spraviť kontrolný odber. Podľa jeho výsledku ďalší postup.

2013-08-19 00:37:00 - otázka od: Ladislav Dobry den pan doktor! mam 35 rokov (170cm a 65kg). V poslednych 3-4 rokoch trpim nadmernym naduvanim, vecer sa casto citim ako nafuknuty balon. Hned po jedle sa zacinaju tvorit plyny a je to dost neprijemne. Posledne cca 2 mesiace sa k tomu pridala vacsinou hnackovita stolica. Je toto dovod ist na vysetrenie, alebo staci davat si viac pozor na stravovanie? Ak Vás to obťažuje, vyšetrenie by ste mali absolvovať. Inak viď podobné odpovede vyššie.

2013-08-19 00:37:54 - otázka od: Ola Dobrý deň.Pán doktor prosím o radu. V roku 2010 som absolvovala kolonoskopiu z dôsledku výskytu krvi v stolici. Výsledky negatívne. V júli t.r. sa krv pri preventívnom vyšetrení stolice vyskytla zase. Začala som brať šumivý Calcium vzhľadom na klimaktérium a zistila som tvrdšiu stolicu a ťažšie vyprázdňovanie.Taktiež mám problém s pálením záhy.Môže krv súvisieť s problémom pri stolici rsp.nejakými trhlinkami. Ďakujem Trhlinky konečníka alebo hemoroidy to byť môžu. Viac Vám povie Váš lekár po vyšetrení.

2013-08-19 00:39:44 - otázka od: Ingrid Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, nakoľko mám úzkostnú panickú chorobu, je pre mňa gastrofibroskopia pomerne ťažko zvládnuteľná. Je možnosť ju spraviť aj v celkovej anamnéze, alebo je iná forma, ktorá by bola v tomto prípade vhodná? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Áno, v celkovej anestézii to možné je, len si musíte nájsť pracovisko, ktoré to robí a anestéziu v súkromných amb. poisťovne pri gastroskopii nehradia. Viac na mojej stránke: http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 00:41:40 - otázka od: Andrea Dobry den, moja dcerka(8 rokov),ma neustaly problem s vyprazdnovanim.velmi tažko jej ide stolica a trapi sa. ked sa vykaka,tak občas najdemem na toaletnom aj trošku krvi. už sme vyskusali aj prehanadla,aj sirupy,lieky aj stravu sa jej snažim upravit a stale nič.je sice pravda,že denne nevypije 2L vody-možno aj v tom je problem.ja už neviem,prosim poradte mi... dakujem Skúste jemné masáže konečníka kalciovou masťou a glycerínové čapíky. Samozrejme, vlákninu, probiotiká a pitný režim. Ak sa stolica neupraví, treba ju vyšetriť.

2013-08-19 00:42:42 - otázka od: Bošmanská Ružena zdravím strašne sa bojím gastro vyšetrenia lebo mám aj problém s prehltaním tabletiek preto či by sa nedalo vyšetriť v narkoze lebo si myslím že mi zvierač robí galibu a mám rtg.potvrdené že mám divertikul vydutinu na žaludku a tam sa mi ukladá potrava a kvasí a zvýšenu tvorbu kyseliny niekedy mám žaludok tvrdý a vtedy mu hovorím že som betonárka čo by všetko mohlo z tohoto vyplynuť pre mňa díky Áno, je to možné, viď odpoveď vyššie alebo moju stránku http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 00:43:43 - otázka od: Andrej Figlár ...mám bolesti pod ľavým rebrom, tupá bolesť najmä v noci...čo to môže byť ??? Skúste navšítiviť leikára, po vyšetrení budete vedieť viac. Toto sa cez net riešiť nedá.

2013-08-19 00:45:00 - otázka od: Aneta Dobrý den,chcela by som sa Vas spytat.Už dlhšiu dobu mám problemi.Po každom jedle grgam,citim sa unavene a niekedy mam bolesti na lavej strane brucha.Liecila som sa uz raz na helikobacter pylori a mam zistenu alergiu na laktozu.Dakujem za vašu odpoved.Prajem pekny den. Pravdepodobne je to funkčná žalúdkovo-črevná porucha. Liečba patrí do amb. gastroenterológa.

2013-08-19 00:46:57 - otázka od: Iveta Dobry den,chcela by som sa spytat,mojmu muz ma problemy s travenim,sem tam ,ma aj krce,bol na vysetreniach zistili mu v stolici krv a pri kolonoskopii 2 male polypy,ked bol o 2 mesiace neskor ,aby mu ich odsranili,tak iny lekar ,ktory mu ich mal odstranit povedal,ze on tam ziadne polypy nevidi,ze vsetko ma ciste.Mozu polypy zmiznut same,ale preco tam potom bola predtym krv v stolici.Nechcela aby som nieco zanedbalo.Je pravda,ze zmenil trocha stravu a neje uz mastne maso,alebo co najmenej vyprazane.Dakujem za odpoved V priebehu 2 mes. polypy určite nezmizli. Ak boli malé a bola z nich vzatá aj vzorka, postupovať treba podľa jej výsledku. Viac Vám povie gastroenterológ, ktorý ich objavil.

2013-08-19 00:47:55 - otázka od: viera dobrý deň, chcem vás požiadať o odpoveď. Mám refluxnú ezofagitídu. Dodržiavam nariadenú diétu, napriek tomu sa mi stáva, že občas sa mi problémy zhoršia. Môže byť za tým príjem cukru - teraz napríklad v rôznych letných nepečených tvarohových koláčikoch či zálievkach šalátov? Čo prípadne by ste mi odporučili na stabilizovanie stavu? ďakujem Pozrite si moje odpovede vyššie alebo moju stránku: http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 00:50:38 - otázka od: Ján Dobrý deň! Mám problémy s hemoroidmi, užívam detralex snažím sa jesť veľa ovocia a zeleniny, ale aj tak mám problémy s vyprázdňovaním. Občas pijem krušinový čaj. Chcel by som sa preliečiť prístrojom Hemoron, aký máte na to názor. Ďakujem. Záleží od štádia a umiestnenia hemoroidov. K vhodnosti použitia metódy u Vás, sa dá vyjadriť až po úvodnom vyšetrení.

2013-08-19 11:04:05 - otázka od: ludmila oravcova dobry den pan doktor....moj priatel mava traviace a vylucovacie problemi.....najest sa naje ale problem je v tom ze vylucovanie je az po 3 respektive4dnoch a to s bolestami criev......raz dostal krc presne pod pupok a odvtedy ma tie problemi.....tam sa mu zastavy vsetko co ma ist vonku a hnije mu to tam....pomahat si musi bud Gutalaxom alebo pouziva Duphalac....po stolici ho boli cela spodna cast brucha a zacina ho neskor steklit ....uz to trva skoro rok a nic mu nezistili len slabe prekrvenie zaludocnych stien....poradite mi co mam robit??? vopred Vam dakujem za odpoved.....da sa prist vysetrit aj k Vam??? dakujem.... K podcobným problémom som sa už opakovane vyjadril vyššie. Info nájdete aj na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:05:14 - otázka od: Jana Dobry den,chcela by som sa spytat na palenie v zaludku a po niektorych potravinach pocit kyseliny. Pred par rokmi som prekonala zapal zaludka,bola som preliecena na helikobaktera,staly pocit nafuknuteho brucha,odrihaanie pocas dna mam caste. moj otec bol vredar,mama tiez problemy s travenim,moze to byt dedicne? Sú to najskôr prejavy funkčnej poruchy trávenia. Istá možnosť dedičnosti tam je.

2013-08-19 11:06:32 - otázka od: Danka Dobrý deň pán doktor, už dvakrát sa mi stalo, že po zjedení malého množstva jedla som mala neskutočné bolesti v tzv.jamke na hrudníku medzi rebrami. Bolesť mi vyrážala do celého brucha, ťahalo sa to až do oblasti chrbta. Celý stav trval cca.20 hod. Bola som úplne vyradená zo života, nebola som schopná ničoho. Nič som do seba nedostala. Nezvracala som. Pár dní som držala diétu.Zatiaľ sa stav nezopakoval. Prosím o radu ako naďalej postupovať a na čo sa zamerať. Ďakujem za odpoveď. Základné vyšetrenie u všeob. lek.+krvné testy a sono môžu objasniť príčinu Vašich ťažkostí.

2013-08-19 11:07:15 - otázka od: Katarína Dobrý deň chcem sa spýtať že keď mi pred rokom (tiež v lete) zistili helikobaktera a teraz mám znova tie isté problémy ako vtedy (hnačky a pod.) či je možné že ho mám znova? Mám počítať s tým že sa mi bude každý rok vracať? Či som sa od niekoho nakazila? A ako sa prenáša? A či sa mu dá aj nejako vyhnúť.Dakujem za odpoveď Odpovede sú vyššie alebo na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:08:09 - otázka od: Ante Dobrý deň pán doktor. Mám 27 rokov, som športovec štíhlej postavy. Už približne rok trpím v podstate každý deň nadúvaním, plynatosťou a v poslednej dobe častou stolicou. Na záchod chodím niekedy aj 6 krát denne, väčšinou kvôli plynom ale je to spojené aj so stolicou. Aj stolica už nie je taká celistvá a pevná ako v minulosti, niekedy je vyslovene riedka - vodnatá, inokedy riedka, inokedy rozdrobená na viac častí a občas mám pocit, ako keby stolica obsahovala nie úplne strávené zvyšky, t.j. dajú sa v nej rozpoznať najmä zeleninové a ovocné potraviny ktoré som konzumoval.(najmä v prípadoch, keď chodím častejšie na záchod - zhruba každú hodinu okolo obeda, k večeru sa to už upokojí ). Zo začiatku, keď sa pred rokom objavili moje problémy som dosť často počul "procesy" v mojom bruchu, - zvuky ako keby mi tam pretekala voda. Teraz už tie zvuky počujem len zriadkakedy, ale zvýšila sa plynatosť, občas mi to tam bubloce a zmenila sa stolica, ako som už vyššie spomínal. V zime som absolvoval gastrofibroskopické vyšetrenie pažeráka aj žalúdka, ale nič neodhalilo. Zvažujem testovanie na intoleranciu potravín, ale odrádza ma vysoká cena a fakt, že sa v minulosti u mňa tieto problémy neobjavovali. Viete mi prosím poradiť, ako by som mal postupovať, čo môže byť príčinou mojich problémov a čo by som mal ešte skúsiť? Ďakujem Ante Gastroenteroloigické vyšetrenie. Tam máte tieto testy v prípade indikácie hradené poisťovňou.

2013-08-19 11:09:30 - otázka od: jajula Dobrý deň, chcem sa opýtať nuestále mám pocit plnosti, plného žalúdka. Hocičo čo zjem aj keď vypijem len vodu stále sa zdujem. Používam Espumisan, už dlhšiu dobu, ale nijak nepomáha. Kupila som si aj psylium, ale nijaký účinok. Ráno keď vstanem je ešte ako tak dobre, no v priebehu dňa je to hrozné. Stále som zdutá a mám strašne veľké brucho akoby mi stále rástlo. Mám problémy aj s vyprazdňovaním. Prosím o radu.Čo mám robiť Ďakujem Ak ste doteraz vyskúšali len samoliečbu, vhodné by bolo objednať sa u gastroenterológa.

2013-08-19 11:11:32 - otázka od: Magda Majzúnová Dobrý deň. Pri gastroskopii mi zistili, že mám žalúdok posypaný polypmi. Z čoho to je, a treba to odstrániť? Ešte jedna otázka, trpím gastritídou a niekedy keď sa ráno zobudím, mám strašne horko v ústach, ako to riešiť? Ďakujem Otázka odstránenia polypov je pre Vášho gastroenterológa. Horkosť v ústach je pravdepodobne známkou refluxu (GERD). Viac info nielen o ňom nájdete na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:12:36 - otázka od: eva Dobrý deň, som 20 rokov po odstránení žlčníka pre hydrops žlčníka. Asi druhý mesiac pociťujem pálenie na jazyku s horkou príchuťou. Snažím sa stravovať zdravo, nemám nadváhu a vôbec neviem odsledovať, aké potraviny ma rozhádžu. Žiadne iné problémy nemám. Môže sa jednať o reflux žlče? Pomohli by mi žlčové kyseliny? Ďakujem Vám a prajem veľa vyliečených pacientov. Áno, môže ísť o reflux. Žlčové kyseliny sú jednou z liečebných možnosatí.

2013-08-19 11:14:20 - otázka od: Marta prajem pekný deň pán doktor. už 11 rokov trpím ťažkým nadúvaním po jedle akýmkoľvek a bolesťami žalúdka,na ktoré sa budím aj o 3hod ráno. absolvovala som 5 konoloskopii a 6 gastoskopii bol mi síce opakovane diagnostikovaný helikobakter ale aj pri magnetickej rezonancii mi potvrdili 18mm ložisko pod slezinov. neviete mi poradiť na koho sa mám ešte obrátiť z mojími ťažkosťami? v KE sa mi venovala MUDr. Zakuciová. za odpoveď Ďakujem Marta Pani doktorka je jednou z najlepších odborníčok v tejto oblasti. Môžete jej dôverovať.

2013-08-19 11:16:18 - otázka od: Mesarčová Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ste sa stretli s tráviacimi problémami u pacientov trpiacich na Parkinsonovu chorobu.Tráviace problémy nie sú uvedené medzi typickými príznakmi pri tejto chorobe.Ide o problém nahromadenia plynov v oblasti hrudného koša / pocit akejsi preumatiky pod rebrami, ktorý sa opakuje vždy v rovnakom čase,teda keď má pacient brať dávku antiparkinsoník.Komplexné vyšetrenie u gastroenterológa nepreukázalo žiadny iný problém v oblasti tráviacej sústavy.Dá sa tomu nejako predísť a aká diéta je na to vhodná. Branie antiparkinsoník bolo už aj upravené, ale problém pretrváva.Ďakujem. Samozrejme, môže, ale nemusí to súvisieť s Parkinsonovou chorobou. Na funkciu tráviaceho traktu môžu vplývať aj lieky, ktoré užívate. Váš problém patrí do ambulancie gastroenterológa.

2013-08-19 11:17:03 - otázka od: Kačániová Pán doktor, takmer každý druhý deň chodím celé dopoludnie na veľkú stolicu /aj 10-ktát/ mám z toho aj problémy s hemoroidmi.Čo mám robiť? Ďakujem za odpoveď. J.K. Nechať sa vyšetriť u gastroenterológa.

2013-08-19 11:18:18 - otázka od: kalo Dobry den, pocitujem palenie jazyka, palenie v hrtane, v podstate neustale, niekedy mam pocit ako keby na zvracanie. Stolica, tiez nie je v normale. Bol som gastro endoskopii - vsetko v normale.Viete mi poradit co by som mohol este vyskusat? Dakujem Možno ide o tzv. NEGERD (neerozávnu reflux. chorobu pažeráka)m liečba je v zásade ako pri GERD. Viac na mojom weber http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:19:23 - otázka od: Miroslav dobry den,ja mam crohnovu chorobu,tenke crevo chytene,aj kusok hrubeho,dlzka cca 35 cm,operovany som este nebol,dufam ani nebudem,citim sa dobre posledne 2 roky,sem tam ma prezenie,ale nic hrozne,je to tak raz za 2-3 tyzdne,no ale otazka znie,ze co tato choroba moze mat vplyv,aj na toceni hlavy,pri zatazi.Cvicim 3 krat do tyzdna,kliky a cinky troska,len tak na kondicku,ziadne brusaky,aby som nezatazoval creva a toci sa mi dost hlava,aj ked sedim v aute,ako pasazier,tak mam tocenia,predtym som to nemal,maju tieto priznaky,aj ostatni pacienti?Snazim sa na chorobu nemysliet,snazim si ju nepripustat,ale toto tocenie a zadychanie sa,mi ju hned pripomenie,citim sa jak DEMO verzia toho,cim som bol pre chorobou :)Do prace nechodim,preto cvicim,aby som aspon nieco robil a neochabol.Este doplnim,ze uzivam rano,pentasu,nolpazu,imuran a vecer len imuran,mozno aj tie lieky ma tak obmedzuju,prajem pekny den a dakujem za odpoved. Odpoveď na podobnú otázku nájdete vyššie alebo na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:21:22 - otázka od: anna Dobrý deň, chcela by som sa informovať na môj problém. Už dlhšie mám problémy, neviem, či pramenia od žlčníka, žalúdka, alebo... Začali mi po pôrode, zle mi trávy paprika, cibuľa a mastné veci. Nemôžem jesť banán, lebo mám nepríjemné kŕče, ktorý som pred tým jedla na množstvá. Obvodný lekár mi poradil, aby som vylúčila potraviny, ktoré mi robia problém zo stravy, čo som praktizovala. Mám obdobia, keď pri zhybe do predklonu dostanem kŕč pod pravým rebrom, aj opticky si vidím, ako to mám vtiahnuté, postupne sa mi to uvoľní. V poslednej dobe mi je ale príliš často zle, predtým to bolo len po konzumácií mastnejšieho jedla, alebo tých pár druhov, ktoré mi nerobia dobre, niekedy to bolo spojené aj s preháňaním, no teraz ma bolí miesto v strede pod hrudnou kosťou. Je mi zle a pri nádychu pociťujem občas tupú bolesť. Nateraz pijem čaje ako cypriánov, ostroprec a pod. Mám zistenú hustejšiu žlč, ale bez kameňov. Poraďte mi, z čoho pramenia tieto moje problémy, ak sa to dá, či ísť na konkrétne vyšetrenie, ako zamerané, alebo si môžem pomôcť aj samoliečbou. Ďakujem Na to Vám musí odpovedať Váš gastroenterológ po koimpletnom vyšetrení. Treba vylúčiť ochorenia žlčových ciest a pankreasu.

2013-08-19 11:23:39 - otázka od: Ivka Dobry den, mam casto traviace problemy spojene s hnackou,respektive kasovitou stolicou a nechutenstvom. Mam za sebou vysetrenia na helikobaktera ( ktoreho mi zistili, ale vzhladom na neznasanlivost liekov mi nebol preieceny), dalej vysetrenie kolonoskopicke, bola som aj na MR eneroklyze( nepodarilo sa im napichnut mi zilu na kontrastnu latku,takze vysetrenie nebolo uplne), ale crohnovu chorobu vylucili. Vylucena bola aj ciliakia. Pred dvoma rokmi som bola operovana na fistuly v okoli konecnika a mam stale anemiu. Napriek vsetkym vysetreniam, ktore su podla mojho lekara negativne, mi obcas ( 2-3 krat do roka) okrem tej stolice pride celkovo nevolno, kedy mam pocit na zvracanie ( niekedy aj zvraciam), vsetko sa so mnou toci, mam zimnicu a bolesti brucha ktore su intenzivne v okoli pupka, ale potom to prejde do celeho brucha. Mam vtedy aj caste nutkanie na stolicu. Poradte mi prosim, z coho mi moze byt tak zle. Spamatavam sa z toho celeho stavu vzdy dost dlho, niekedy to trva aj tyzden. Ak sú prítomné zápalové parametre, treba hľadať jeho príčinu ďalej aj za cenu vyšetrenia na inom pracovisku.

2013-08-19 11:25:47 - otázka od: Miro Už päť rokov ma bolí pod pravým rebrom. Niekedy viac a niekedy menej. Bol som aj v nemocnici kde záver znie. Príčina bolesti nebola objasnená. Čítal som článok od chirurga Mudr. Labaša a spomínal aj určitú herniu ktorá sa môže vyskytovať pod pravým rebrom. Chcel by som sa Vás spýtať ako vylúčiť aj túto príčinu bolestí. Možno je to práva to.Samozrejme s totuto chorobou je spojené zlé trávenie. Bez enzýmov to ide ťažko. Niekedy ked sa ráno zobudím a zmením polohu z ležiacej do sediacej zacítim ostrú bolosť ako keby ma niekto pichol nožom. Ked si to rozmasírujem prejde ma to. Mám pocit , že mi tam niekdy v klučke uviazla strava. Inak okrem toho mám aj poruchu imunity a osteoporozu. ďakujem za odpoveď Miro R. Asi máte na mysli tzv. Chilaiditiho syndróm. ten sa dá zistiť aj obyčajným natívnym RTG brušnej dutiny. Ale vyzerá to skôr na funkčnú črevnú poruchu.

2013-08-19 11:26:52 - otázka od: irena cikova chcem sa spitat co to je ked som nafuknuta ci som najedena ci hladna stale my je spatne uz par rokov sa liecim na zaludok mam vyoperovany aj zlcnik zistily my aj zaludocnu kyselinu na ktoru uzivam aj lieky Pravdepodobne Vám treba zmeniť loiečbu - to je však úloha pre Vášho gastroenterológa.

2013-08-19 11:28:31 - otázka od: Lukáš Dobrý deň prajem pán doktor, už asi rok mám tráviace ťažkosti, pričom presne pred rokom mi bol diagnostikovaný žlčníkový reflux a drobné odreniny na žalúdku (v tomto období mi bola taktiež diagnostikovaná chronická prostatitída, neviem či nie je možný súvis), pričom koncom minulého roka dopadla kontrolná gastrofibroskopia v poriadku a sám lekár mi navrhol skúsiť prestať s liečbou... Do dnešného dňa užívam helicid (1x ráno), pričom aj sebemenšia snaha tento vysadiť je sprevádzaná silnými bolesťami a pálením od žalúdka až po bradu, najviac vždy po jedle (k tomu sa vždy automaticky pridá aj kašel). od doby, kedy som začal užívať helicid, taktiež pociťujem silný črevný diskomfort (pocit plynnatosti a tlaku v črevách, ako aj a zvieranie a pobolievanie v pravom podbrušku), ako aj zmenu farby a konzistenciu stolice (striedanie zápchy, hnačka - toto mi pomáha upraviť pravidelné užívanie Psyllia). Iné vyšetrenia: Laktózová intolerancia - pozitívna; krvné testy - v poriadku; Hist. intol. - negatívna; parazity - negatívne; baktérie - campylobacter (po preliečení negat.), kvasinky (po prelieč. negat.), helicobacter - negat; chirurgické vyšetrenie slep. čreva - negat... Už ozaj neviem čo so sebou a uvítal by som každú radu... Ďakujem Vám. V popredí je u Vás najslôr funkčná porucha hybnosti celej trávciacej trubice, takže tam treba zamerať životosprávu i liečbu.

2013-08-19 11:31:22 - otázka od: adriana Dobrý deň, mám už dlhšie bolesti dole pod hrudným košom, nad žalúdkom. Bola som aj na gastroen. vyšetrení, všetko bolo negatívne. Žlčník je vraj tiež ok. Mohla by to byť slinivka brušná, ak sa nemýlim, pankreas? Môžete mi prosím napísať aké vyšetrenie by som mala absolvovať, resp. ako zistiť prečo ma to bolí? Naposledy som jedla mandle a tri dni som nevedela od bolesti ani chodit. Bolest je len na jednom mieste, nevyráža do strán. Ďakujem Príjemný deň A Ak ste mali sonografiu, tam sa vyšetrruje aj pankreas, takže to skôr vidím na funkčnú poruchu činnosti pravdepodobne žlčníka a žlčovýách ciest. Mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré Vám škodia a možno by bolo treba upraviť Vám liečbu.

2013-08-19 11:34:47 - otázka od: Gabika Dobry den, cca pred mesiacom som uspesne ukoncila VS studium, po pri tom som uz nastupila do prace a stresu bolo vela. Od tej chvile, aj napriek tomu, ze psychicky som sa uz upokojila, mam problemy s travenim. Na cudzom mieste mi travenie nefunguje vobec, vo vseobecnosti jem menej, a pri jedeni mam pocit tazkeho bruska. Poslednych 5 rokov som bola na liecbe prednisonom a imuranom (brala som k tomu samozrejme nieco na zaludok). Teraz som presla na cordyceps (prirodne antibiotikum) - moja autoimunna choroba "Henoch Schonleinov syndrom" zmizla, avsak zataze so zaaludkom nie. Mozete mi prosim poradit, co mam urobit? Dakujem. Ak Vám ťažkosti trvajú aj po vysadení uvedenej liečby, môže byť za tým stres, ale i poškodenie sliznice žalúdka. Viac Vám povie gastroenterologické vyšetrenie.

2013-08-19 11:36:43 - otázka od: Plichcik Frantisek Dovolujem si Vas poziadat o informaciu ako sa da presne diagnostikovat mnozstvo zaludocnej kyseliny. Traja gastroenterologovia maju rozdielny nazor na mnozstvo zaludocnej kyseliny. Jeden nalez je ze mam nadmerne mnozstvo, druhy , ze mam nedostatok a treti ze nemam vobec zaludocnu kyselinu. Moj problem spociva v tom, ze nadmerne odgrgavam a som silne zaplyneny. Pouzival som Emaneru 20 mg moj stav sa nezlepsil. Potom mi bol naordinovany roztok tzv. pepsinka. Aj pri pouzivani tohto roztoku sa moj stav nezlepsil. Vysledky vysetreni krve, gastroskopie, kolonoskopie boli negativne. CT tenkeho creva tiez je negativne. Helykobakter mi nebol zisteny. Dakujem Vam za poskytnutie rady. Tento stav u mna pretrvava cca 1,5 roka. Stav sa nezlepsuje. Robí sa to tzv. permanentnou žalúdkovou sondou. Zisťuje sa tzv. bazálna a stimulovaná sekrécia žalúdkovej kyseliny, ako aj jej množstvo, odčerpané za 1-2 hod.

2013-08-19 11:37:37 - otázka od: Slávia Dobrý deň, chcela by som sa opýtať,či pichavá bolesť v pravom podrebrí a niekedy aj kŕče v bruchu a neustále nadúvanie,môžu mať pôvod v chrbtici(pokročilé degeneratívne zmeny celej chrbtice s herniou platničky v hrudnej časti a operáciou platničky L4/5).USG brucha bolo v poriadku,s výnimkou malej cysty na pečeni,ktorá bola skotrolovaná po pol roku znovu a nezmenila sa.Chcela by som tiež vedieť,čo robiť na ochranu pečene a zažívaieho traktu, ak je potrebné užívať lieky na chronickú bolesť. Ďakujem. Možné to je, ale môže ísť aj o funkčnú poruchu činnosti žlčníka a/alebo žlčových ciest.

2013-08-19 11:39:23 - otázka od: JOZEF Dobrý deň. Chcem sa spýtať či sa môže magnetická rezonancia mýliť . Po nasnímani MR.mi bolo zistené malé teliesko v žlčovode , no pri RCP zákroku mi lekár nič nenašiel , rozšíril žlčovody ale po cca 30dňoch som dostal zase bolesti ako som mával pred vyšetrením . Žlčník mám asi 7 rokov už odstránený ale 3-4 krát do roka dostávam kŕčovité bolestivé záchvaty nezávisle od skonzumovanej potravy .Nepijem alkohol ani kávu som nefajčiar stravujem sa dietne mám 52 rokov všetky kolonoskopické a gastroentrologické vyšetrenia dopadli negatívne. V čom môže byť problém?!? Každé vyšetrenie sa môže mýliť.

2013-08-19 11:40:52 - otázka od: Peter Popluhár uz nieco vyse roka mam problemy v lavej casti pri hrubom creve, bolest je neznesitelna zacne na lavo v oblasti criev a postupuje Az do zaludka a usti pod lavu lopatku, , absolvoval som niekolko vystereni, kolonoskopiu, gastroendoskiu, ct vysetrenie aj mr vysetrenie, vsetko s negativnym vysledkom a napriek tomu bolesti pretrvavaju, uz si neviem rady nakolko ma tieto bolesti vyraduju niekedy aj na niekolko dni, nechuti mi jest, chudnem, som slaby a mavam zavrate, pri bolestiach mavam nafuknute brucho, uz sme z toho dost na nervy s manzelkou, nakolko mame pocit, ze mi nemoze nikdo pomoct, tak sa obraciame na vas a budeme vam velmi vdacni ak nam odpisete. dakujem peter popluhar Váš problém sa, žiaľ cvez net riečiť nedá. Môžete sa obrátiť na svojho gastronterológa, nech Vás pošle na iné napr. nemocničné pracovisko alebo si ho nájsť sám.

2013-08-19 11:41:42 - otázka od: veronika dobry den, zacinam mat nejake tazkosti so zlcnikom, nikdy som s nim nemala problem a teraz si musim davatvpozor na jedlo, vcera som zjedla cesnak a dnes ma pali zlcnik, je mozne ze tam kamene alebo je len podrazdeny? dufam, ze nie je zapaleny... ako sa to prejavuje, mam len 30 rokov a problem so zlcnkom? ??? Vyšetrenie u všeob.lek. krvné testy a sobnografia Vám povie viac.

2013-08-19 11:42:39 - otázka od: Milota Novosedlíková Dobrý deň pán MUDr. moja mama má ischemickú kolitídu, má 80 rokov, dá sa to vyliečiť? Ako by sa mala stravovať, aby predchádzala zápalu a nemala problém s krvácaním čreva, ktorý už bol dvakrát v priebehu 3 mesiacov. Ďakujem V tomto veku je to už dosť problém pre možnú aterosklerózu brušných ciev.

2013-08-19 11:43:11 - otázka od: Lukacova Dobry den, pan doktor, ked dlhsie nejem (2/3 hodiny) je mi citit zapach z ust, pritom hlad nepocitujem, ale hovoria to ludia okolo mna, casto sa mi tiez tvoria na plati a dekolte vredy.. trva dlhsie kym "dozreju" a prasknu.. // pritom mam uz po 30 a stale mam akne ako v puberte... suvisi to nejak spolu? Tiez obcas sa v noci zobudim na pomerne silne krce v zaludku, az ma strasa zima. Neviem, ci s tym mam nieco robit.. aka by mohla byt pricina prip. pomoc. Dakujem Odpoveď na podobnú otázku je vyššie alebo na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:44:29 - otázka od: Henrieta Rusnakova Dobry den , Som 37rocna zena a chcela by som sa poradit. Mam taky problem ,ze cca.10min. po "normalnej" stolici zacinaju u mna tazkosti. Nasledujuca stolica je uz obvykle hnackovita. Je to pocit ,ako keby sa mi uvolnili creva ,je mi na zvracanie. Tomuto viem zabranit tak ,ze ihned po velkej potrebe uzijem Actilac. Po jedle ak neuzijem Pangrol ,tak ako keby som nevedela stravit jedlo a ihned mam zaludocne problemy a hnacku. Ked je obdobie bez nutkania na velku potrebu ,tak je vsetko v poriadku. Problemy nastavaju iba po stolici. Bola som vysetrena na gastroenterologickej ambulancii ,bez vysledku okrem diagnozy IBS ,nepotvrdila sa ani alergia na nijake jedlo. Poprosila by som o Vas nazor na moj problem ,ci s takymito tazkostami budem musiet zit ? Dakujem Rusnakova H. Diagnóza bude asi právna, len ju treba aj správne liečiť.

2013-08-19 11:45:40 - otázka od: zuzana Dobrý deň, mám problém s pálením záhy. Mám 31r. a tieto ťažkosti ma trápia viac ako 3 roky. Chcem sa spýtať, je nutné podstúpiť gastroenterologické vyšetrenie alebo sa dá popracovať úpravou stravy. Nepoužívam žiadne tabletky, vačšinou to prejde po nejakom čase, skôr sa snažím piť vodu vtedy a ustúpi to. Ďakujem za odpoveď. Zuzana Ak máte ťažkosti 3 r. už ste mali gastroenterol. vyš. absolvovať dávno.

2013-08-19 11:47:26 - otázka od: Tatiana Dobry den pan doktor, mam problemy s travenim,casto ma pali zaha a robia sa mi na tele vyrazky,na chrbte nad krizami a niekedy aj v oblasti zaludka.Moj imunulog mi robil testy a zistil mi intoleranciu na kravske mlieko a kazein.Poslal ma na gastro vysetrenie,ale tam mi nic nezistili,povedali, ze je vsetko v poriadku,ze mam len dodrziavat dietu a dali mi probiotika.V minulosti som jedla vela mliecnych vyrobkov,ale od kedy mam tieto problemy , tak ich uz nejem.Jem vela zeleniny.Snazim sa dodrziavat zasaditu stravu. Od kedy som vysadila mliecne vyrobky a jem probiotika, tak sa citim lepsie,ale moje potiaze uplne nezmizli.Musim si davat pozor na to co zjem.Predtym ma palila zaha kazdy den,teraz uz len obcas.A tie vyrazky sa mi robia stale,aj ked uz ovela menej ako predtym. Mam 33 rokov, takze s pubertou to nema nic spolocne. Chcela by som si urobit vyplach criev, myslite si ,ze by to pomohlo?Myslite si , ze je to len prekyslenie organizmu alebo to moze byt nieco vaznejsie? Dakujem. Tatiana Ak ste mali gastrroskopiu a vylúčenú celiakiu, potom ide najskôr len o funkčnú poruchu trávenia. Výplach čierv Vám dlhodobo nepomôže.

2013-08-19 11:48:22 - otázka od: oľga Hrdličková Pred 6.rokmi mi vybrali žlčník. Mala som sa donedávna OK.Ale asi rok po jedle (hlavne ráno) mám hnačky. Nebolí ma nič, hnačka je žltá. Môže to súvisieť s chýbajúcim žlčníkom? Pijem šťavu GOJI každý druhý deň. Pomôže mi tiež Inodium. Ďakujem za odpoveš. Hnačky po odstránení žlčníka môžu nastať. Liečba patrí do amb. gastroenterológa a môže byť úspešná.

2013-08-19 11:49:22 - otázka od: jozef Dobrý deň. Mám 68 rokov, aktívne sa starám sa o svoje zdravie, životospráva dobrá, športujem, problémy nemám ani nepociťujem. Môj brat, 65, je liečený už 7 rokov na rakovinu žalúdka. Táto choroba sa vyskytla v našej rodine aj u dvoch predkov z matkinej strany. Minulý rok mi robili preventívne krvné vyšetrenie na výskyt onkomarkera v žalúdku, bolo negatívne. Domievam sa, že by som v uvedených súvislostiach mal absolvovať tiež preventívne gastroent. vyšetrenie žalúdka(známa "hadička"). Tohto sa ale veľmi obávam, myslím že vyšetrenie nezvládnem, stále ho odkladám. Myslíte si, že vyšetrenie vôbec potrebujem, ak žiadne ťažkosti nepociťujem? Ďakujem. Jozef gastroskopiu by ste mali absolovať, ak nie inak, tak v utlmení alebo v celkovej anestézii. Viac na mojom webe http://www.gastroenterolog.com/

2013-08-19 11:50:59 - otázka od: BeaM Dobry den, mam uz dlhodobo problemy s palenim zahy a bolestami zaludka. Bola som na vysetreni kde mi bola robena endoskopia zaludka a vsetko bolo negativne. Lekar mi diagnostikoval reflux zaludka s tym ze si mam upravit stravovanie, vylucit fajcenie alkohol a mastne jedla. Mastne jedla som nikdy nejedla z alkoholu si dam obcas pivo a som obcasny fajciar. ZAludok ma boli stale a palenie zahy je moj kazdodenny problem, tak neviem ci naozaj sa s tym neda nic robit? Možno Vám pálenie spôsobuje reflux žlče. Ak Vám lieky proti páleniu nepomáhajú, treba hľadať príčinu.

2013-08-19 11:52:15 - otázka od: Ján Vidovič Ráno keď sa najem skorej alebo schuti, za nejaký čas cítim v hlave tlak, alebo poobede ma začne veľmi bolieť hlava. Vtedy si musím dať tabletku.Myslel som, že to spôsobuje nejaký druh potravín, ale je jedno čo zjem. Niekedy si pomáham pancreolanom. Je to len klasický čemer alebo spomalené trávenie? ďakujem za radu. Ak to nie je vždy závislé na druhu prijatej potravy, potom ide najskôr o funkčnú poruchu trávenia, ktorá sa dá liečiť.

2013-08-19 11:53:34 - otázka od: milan Dobry den. Mam dlhorocne problemy s palenim zahy. ALe objavil som, ze ked pijem vodu Fatra tak mi to pomoze. Tak ju pijem denne priemerne 2 flase. Ale niekde som pocul ze sa nesmie pit dlhodobo mineralna voda? Dakujem za odpoved Treba ju striedať s liekmi na zníženie tvorby kyseliny, ale najlepšie by bolo zistiť príčinu.

2013-08-19 11:55:26 - otázka od: Michaela Dobry den pan Doktor, uz niekolko mesiacov trpim na mapovity jazyk. Lekari ma poslali na gastro, lebo nikto mi s tym nevedel pomoct, no som tehotna a tak by som toto vysetrenie radsej absolvovala az po porode. Podla skusenosti mi prosim neviete napisat s cim by to mohlo suvisiet? Neviem sa toho zbavit. Mam astmu (inhalacny sprej mi bol zmeneny na taky, ktory nedrazdi sliznicu) a pelovu alergiu no ako som tehotna citim sa zdrava ako nikdy predtym no jazyk ostal bezozmien :( Imunologicke vysetrenie dopadlo dobre a krv mam v pohode tiez. Počas tehotnosti môžete skúsiť lieky, ktoré sa môžu užívať proti návratu obsahu žalúdka do pažeráka /poradia Vám v každej lekárni). A po pôrode stav dodiagnostikovať.

2013-08-19 11:56:18 - otázka od: Marta Hardy MAM PROBLEM SO ZALUDKOM . COKOLVEK ZJEM JE MI NA ZVRACANIE . POSLEDNU DOBU NEJEM MASO , NO TAZKOSTI AJ TAK PRETRVAVAJU, AK POTRAVA PRECHADZA DO ZALUDKA, AKOBY TAM PADALI KAMENE, JE MI TAZKO A VO VNUTRY ZALUDKA POCITUJEM PLNOST I KED SOM NIC NEJEDLA, PREDTYM SOM JEDLA VELA OVOCIA A ZELENINY , ALE DENNE SOM MUSELA JEST MASO LEBO SOM BOLA HLADNA, PO TYCHTO TAZKOSTIACH SOM OBMEDZILA KAVU KTORU SOM PILA JEDNU SALKU RANO S MLIEKOM A POCITUJEM ODPOR KU KAVE.PROSIM POSLITE MI ODPOVED Viac Vám povie gastroenterologické vyšetrenie, toto sa cez net riešiť nedá.

2013-08-19 11:57:16 - otázka od: františek kapralčik pekny den,dost často trpim na kyselinu žaludka,zvlašt ak jem rajčiny,pritom si myslim že sa stravujem zdravo,jem napriklad zeleninu,ovocie,syry mliečne vyrobky,cestovinu a pod. kde je teda chyba? Bez vyšetrenia to je ťažké odhaliť. Takže ak máte problémy dlhodobo, oibjednajte sa u gastroenterológa.

2013-08-19 11:57:40 - otázka od: Ludmila Dobrý den poprosila by som o radu mám problém- nič necítim-chuť ani vonu. Prosím dá sa stým dačo robiť. Dakujem s pozdravom Ludmila ORL, endokrinologické resp. neurologické vyšetrenie.

2013-08-19 11:58:38 - otázka od: Iveta Dobry den .Mam 38 rokov , som v 8 tyzdni tehotenstva a mam chronicku zapchu ccca 20 rokov plus Sklerozu multiplex cca 6 rokov. V akych pripadoch alebo za akych okolnosti moze mat clovek velky problem vyprazdnit sa aj napriek aplikacii klystyru???este mi nezodpovedal tuto otazku ziadny doktor. Akoby ma nepoculi.(tepla voda 2l-kazdy den). Aplikacia trva cca pol roka. Crevny obsah je v tomto pripade vypudeny len a len v pripade silnej, nepretrzitej a zdlhavej masazi brucha.niekedy sa "trapim aj hodinu. Aj napriek tomu nedochadza k pocitu uplneho vyprazdnenia. Momentalne masaze neprichadzaju do uvahy kvoli tehotenstvu. Velakrat aj po jemnej masazi a velkej snahe ostava takmer vsetka voda v crevach. Brucho je nafuknute , bolave a nohy opuchnute. Som zufala. Kazdy mi odporuca iba Duphalac. Ultrazvuk je v poriadku,kolonoskopia zrusena kvoli tehotenstvu. Krvne testy v poriadku. Dakujem za odpoved . Prechodne môžete aj v tehotnosti užívať preháňadlá na báze laktulózy a probiotiká dlhodobo.

2013-08-19 12:00:16 - otázka od: Maria Dobry den, chcem sa obratit na Vas o radu. Mam problem pri jedeni tuhej stravy. Davam si pozor pri rozzuti potravy, ale napriek tomu sa mi stava, ze sa jedlo zastavi v oblasti hrudnika a sposobuje mi tlak az bolest a nemozem dalej prehltat. Zatial to riesim vyvratenim rozzutej potravy, kedy sa mi ulavi a mozem normalne pokracovat v konzumacii jedla. Predpokladam, ze asi mam poruchu v pazeraku, ktory odmieta spolupracovat :). Da sa to eliminovat? Dakujem Gastroenterologické vyšetrenie a gastroskopiu by ste mali absolvovať čo najskôr.

2013-08-19 12:01:43 - otázka od: Gabriela Nováková Dobry den, som diabetik, mam 63 rokov a mam problemy s travenim a chutou do jedla. Na jazyku necitim chut slaneho jedla, mam na nom stale nejaky povlak a je tiez popraskany. Pred rokom mi zistili steatozu. Pred 2 rokmi som podstupila hysterektomiu a akoby sa mi problemy zhorsovali a pribudali. Patri vysetrenie jazyka do ambulancie gastroenterologa? Dakujem. S pozdravom Novakova V podstate áno, ale treba aj iné vyš. -ORL, enrokrinologické...

2013-08-19 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: MUDr. Jozef Klucho  |  Zdroj: MUDr. Jozef Klucho

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia