Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec problémom so zháňaním liekov: Zistite, prečo to tak už nebude

Lieky, ktoré sú nedostatkové na Slovensku, sa budú prísne kontrolovať.
Lieky, ktoré sú nedostatkové na Slovensku, sa budú prísne kontrolovať.

Ak ste mali problém zohnať lieky, zrejme to bolo naposledy! Štátny ústav pre kontrolu liečiv nepovolil vývoz prvého lieku. Jeho vývozom by totiž bola ohrozená dostupnosť a liek by bol v SR nedostatkový. Vychádzal tak na základe analýz údajov o počte dovezených liekov na Slovensko, spotrebe liekov hlásenej Národnému centru zdravotníckych informácií a stanoviska hlavného odborníka pre neurológiu.

Nepovolil vývoz lieku Lyrica

Štátny ústav nepovolí vývoz lieku v prípade, ak je v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Tak to bolo i v prípade lieku Lyrica, patriaceho do skupiny liekov, ktoré sa používajú na liečbu epilepsie, neuropatickej bolesti a generalizovanej úzkostnej poruchy na Slovensku už od roku 2004.

Distribútori zaslali od januára do konca marca 2013 viac ako 1400 oznámení o vývoze tohto lieku. Štátny ústav analyzoval všetky hlásenia distribútorov, pričom do úvahy boli brané najmä hlásenia o počte liekov plánovaných na vývoz, počte dovezených liekov na Slovensko a údaje o spotrebe liekov hlásenej Národnému centru zdravotníckych informácií. Následne dospel k záverom, že pri tomto lieku prevyšuje počet liekov plánovaných na vývoz v uvedenom období nad počtom liekov dovezených na Slovensko.

Hlavný odborník MZ SR pre oblasť neurológie, na ktorý sa štátny ústav obrátil, konštatoval, že za liek nie je možná iná terapeutická náhrada, jeho vývozom by mohlo hroziť reálne riziko nedostupnosti lieku pre tisícky pacientov na Slovensku. Preto vydal štátny ústav rozhodnutia, ktorými nepovolil vývoz lieku Lyrica. Vývoz bol pritom plánovaný na začiatku mája 2013.

Tak môžu skončiť aj iné lieky

Štátny ústav bude naďalej sledovať aj ostatné oznámenia o vývoze liekov a ak to bude nutné, nepovolí ich vývoz.

„Pokiaľ sa potvrdí nedostatkovosť a možné ohrozenie zdravotnej starostlivosti pri ďalších liekoch, bude štátny ústav postupovať podobne ako pri Lyrice a vývoz liekov nepovolí,“ povedala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Mgr. Valéria Pernišová.

Je to ich povinnosť

Ako ďalej upozornila Mgr. Valéria Pernišová, distribútori by mali oznámiť štátnemu ústavu, ak chcú vykonať vývoz lieku. Tí by tak mali urobiť 30 dní pred jeho začatím. Všetky oznámenia bude následne štátny ústav analyzovať a rozhodne o vývoze liekov.

Povinnosť distribútorov oznámiť štátnemu ústavu zámer vykonať vývoz humánneho lieku platí od januára 2013, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o liekoch, ktorá túto povinnosť zavádza. Štátny ústav bude priebežne sledovať doručené oznámenia o zámere vykonať vývoz lieku a analyzovať údaje o dovoze a spotrebe hlásenej Národným centrom zdravotníckych informácií, príp. sa obráti na hlavného odborníka pre danú oblasť,“ povedala na záver Mgr. Valéria Pernišová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9