Unikátny objav vedcov: Zistili, ako leukémia napáda organizmus

Vedci prišli na zaujímavé zistenie ohľadom zákernej choroby leukémie.
2013-02-25 08:30:00

Stovky ľudí zomiera ročne v Českej republike i na Slovensku na zákernú leukémiu. Chorým však svitá nádej na uzdravenie! Českí vedci odhalili, ako leukémia postupuje z kostnej drene do krvi a infikuje celý organizmus.

Prišli na to českí vedci z Ústavu molekulárnej genetiky, ktorí učinili prevratný objav. Ten by v budúcnosti mohol pomôcť v liečbe leukémie. Opísali princíp, ako sa zhubné bunky u akútnej myeloidnej leukémie dostávajú z kostnej drene do krvi a zaplavujú organizmus.

Ako infikuje organizmus?

"Leukemické bunky si spravia cestu v kostnej drene tak, že zabíjajú svoje okolité bunky a tým vytvárajú kanálik, ktorým sa doslova prekúsajú až dovnútra do krvi a tam sa potom začnú šíriť do tela," cituje český rozhlas (ČRo) riaditeľa ústavu Václava Hořejšího.

O unikátny objav ide z toho dôvodu, lebo dlho nebolo jasné, ako sa leukemické bunky dostanú z kostnej drene von.

"Tieto leukemické bunky vylučujú kúsky svojej DNA. Akonáhle ju okolité bunky pohltia, tak je pre ne toxická a oni zahynú," popisuje Hořejší pre Český rozhlas.

Chorí prežijú niekoľko mesiacov

V Českej republike každým rokom ochorie na akútnu leukémiu zhruba 400 pacientov a podobne je to aj na Slovensku.

"Priemerná doba prežitia od diagnózy bez liečby sa pohybuje okolo niekoľkých mesiacov až pol roka," uviedol Marek Trněný z Ústave hematológie a krvnej transfúzie.

Príznaky leukémie

Rôzne typy leukémií napádajú kostnú dreň, kde s tvoria krvné bunky. Pacienti sú malátni, trpia infekciami, zadýchavajú sa a majú oslabenú imunitu.

Tento prevratný objav českých vedcov možno v budúcnosti zachráni život stovkám chorým pacientom...

2013-02-25 08:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: ČTK, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia