Najčastejší spúšťač potravinovej alergie: Príznaky, ktoré mýlia každého druhého

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-02 06:00:00

Často trpíte hnačkami, nadúvaním, alebo máte po konzumácii niektorých potravín nutkanie na zvracanie? Nemýľte si tieto prejavy s potravinovými alergiami! Podľa odborníkov nazývajú mnohí ľudia svoje zdravotné problémy nesprávnymi diagnózami.

Potravinová alergia na seba najčastejšie upozorňuje sťaženým dýchaním, opuchom slizníc, ekzémom, vyrážkami, svrbením pier alebo jazyka. Jej najhorším prejavom je anafylaktický šok, ktorý si vyžaduje urgentný zásah lekára. Na alergiu môžu upozorňovať aj nevoľnosť, brušné kŕče či hnačka, no tieto príznaky sú typickejšie pre potravinové intolerancie.

Čítajte viac: Vyhnite sa alergickej reakcii: Doktorka prezradila, ktoré druhy potravín sú najbezpečnejšie

Podľa novej americkej štúdie, ktorej výsledky sa objavili v JAMA Network Open, trpí alergiou na potraviny viac než desať percent dospelých Američanov, no približne raz toľko ľudí súčasne mylne verí, že im trávenie komplikujú príznaky potravinovej alergie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý výskumníci realizovali na vzorke 40-tisíc osôb.

Čítajte viac: Naivná chyba, ktorej sa dopúšťajú mnohí: Toto hrozí, keď sa prehnane obávate intolerancie

Najviac alergických prejavov spôsobujú mäkkýše

Alergiu na nejaký druh potraviny má v priemere jeden z desiatich dospelých Američanov a mnohí z nich ňou začali trpieť až v dospelosti. U zvyšnej polovice ľudí, ktorí uvádzajú problém s trávením, by mohlo ísť o prejavy potravinovej intolerancie, prípadne príznaky autoimunitného ochorenia.

Prieskum odhalil, že najčastejším potravinovým spúšťačom alergickej reakcie u obyvateľov USA sú mäkkýše, ďalej nasleduje mlieko, potom arašidy, orechy rastúce na stromoch, ryby, vajcia, pšenica, sója a napokon sezam.

Fotogaléria


Tagy:
alergia na potraviny

2019-09-02 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia