Ochorenie, pri ktorom sedíte ako na ihlách: Prvé príznaky mnohých vystrašia

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-19 05:55:00

Máte pocit, akoby vás pichali klince v konečníku? Sedavé zamestnanie a životný štýl s nedostatkom pohybu so sebou prinášajú mnohé zdravotné neduhy. Jedným z nich sú aj hemoroidy. Prezrádza ich krv na toaletnom papieri, ale aj nepríjemné svrbenie v oblasti konečníka či nedostatočné vyprázdňovanie.

Hemoroidy vedia potrápiť nejedného staršieho aj mladého človeka. Ochorenie, ktoré sa ľudovo nazýva zlatá žila, nie je v ére sedavého životného štýlu nič výnimočné. V oblasti konečníka sa nachádzajú žily, ktoré sa vplyvom určitých faktorov môžu správať podobne ako kŕčové žily na nohách. Opuchnú, rozširujú sa a pri vyprázdňovaní spôsobujú problémy.

Čítajte viac: Pagaštan konský ako liek: Na kŕčové žily, horúčku aj hemoroidy, radí odborník

Podľa odhadov trápia hemoroidy v priemere jedného zo štyroch dospelých. Zvyčajne nie sú nebezpečné, ale môžu vyústiť do veľmi nepríjemných bolestí alebo závažnejších zdravotných komplikácií, ktoré si vyžadujú chirurgický zásah.

Rizikové faktory a príznaky

Hemoroidy vyvoláva viacero príčin. Niekedy ide len o dočasný problém, u mnohých ľudí sa však vzhľadom na životný štýl stáva trvalým. Ak sa chcete zlatej žile vyhnúť, mali by ste mať dostatok pohybu a konzumovať veľa vlákniny (zelenina, ovocie, obilniny). Medzi rizikové faktory patrí aj zápcha, prílišné „tlačenie“ na toalete, análny styk, obezita, nedostatok tekutín, tehotenstvo či nadmerné užívanie preháňadiel.

Medzi klasické príznaky hemoroidov patrí svrbenie v oblasti konečníka, krvácanie počas alebo po stolici, ťažkosti s vyprázdňovaním, opuch v okolí análneho otvoru, pocit nedostatočného vyprázdnenia či bolesť pri vyprázdňovaní.

Krv na toaletnom papieri

Odborníci rozoznávajú dva typy hemoroidov: vnútorné a vonkajšie. Vnútorné sa tvoria v dolnej časti konečníka a vonkajšie pod kožou v oblasti análneho otvoru. Najhoršie problémy spôsobujú vonkajšie hemoroidy, pretože pokožka sa stáva podráždenou a bolí. Ak sa v okolí análneho otvoru vytvorí krvná zrazenina, často pacienta privedie k lekárovi. Hoci vnútorné hemoroidy bývajú väčšinou bezbolestné, spôsobujú krvácanie. Kvapky krvi sa môžu objaviť na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise.

Ak máte podozrenie, že trpíte hemoroidmi, mali by ste zájsť na vyšetrenie. Je totiž dôležité, aby lekár diagnostikoval príčinu problémov a vylúčil kolorektálne polypy, ktoré takisto spôsobujú krvácanie počas vyprázdňovania a môžu byť predštádiom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Aj zanedbanie liečby hemoroidov môže viesť ku komplikáciám – napríklad silnejšiemu krvácaniu, vzniku trombózneho hemoroidu alebo rozšíreniu vnútorných hemoroidov až k análnemu otvoru, resp. vyčnievaniu hemoroidu cez análny otvor. Klasická liečba hemoroidov spočíva aj v zmene životného štýlu. Problém rieši podviazanie hemoroidov gumeným prstencom, prípadne sklerotizácia hemoroiodných žíl či ich operačné odstránenie.

Fotogaléria


Tagy:
hemoroidy zlatá žila

2018-09-19 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia