Prekvapili vás afty v ústach? Pozrite sa, čo vám chce organizmus naznačiť!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-21 05:55:00

Vyhadzujú sa na sliznici úst, v oblasti ďasien alebo vnútornej strane líc. Pripomínajú belavé a hnisajúce začervenané vyrážky, sú bolestivé a zvyčajne sa hoja niekoľko dní. Prečo sa niekomu vyhýbajú a u iného sa objavujú so železnou pravidelnosťou? Na to nepoznajú jednoznačnú odpoveď ani lekári.

 

Podľa nemeckého portálu Stern.de sa afty častejšie vyskytujú u žien a typicky u detí. U koho sa raz objavia, u toho sa zvyčajne s odstupom času navracajú po celý život. Podľa niektorých odborníkov sú príčinou vzniku áft výkyvy hormónov, ale aj oslabená imunita či jednostranná strava. Určitú úlohu však môže zohrávať aj psychická nepohoda a stres. K vzniku afty tiež môže viesť drobné zranenie v ústach alebo deficit spánku.

Čítajte viac: Zahodíme zubné pasty? Toto je zázračný ničiteľ dentálnych baktérií!

Afty sa môžu objaviť ako dôsledok nedostatku železa, kyseliny listovej, zinku alebo vitamínu B12 v potrave. Ich spúšťačom môže byť aj intolerancia lepku, streptokoky, infekcia HIV alebo chronický zápal. Dôvodom však môže byť aj dedičná predispozícia, pretože až 40 percent osôb s aftami má člena rodiny s rovnakým problémom.

Lekári hovoria o troch formách áft, resp. stomatitídy: ľahkej, stredne závažnej a závažnej. S malými aftami má skúsenosť takmer 80 percent postihnutých. Takéto afty sú pomerne malé (s priemerom menším než päť milimetrov) a väčšinou sa objavujú na vnútornej strane líc alebo pier. Vytrácajú sa približne po týždni až dvoch. Veľkým aftami trpí 10 až 15 percent osôb – afty vyzerajú ako veľké zapálené škvrny s priemerom takmer tri centimetre, ktoré sa liečia až osem týždňov. Po ich zmiznutí zvyčajne ostáva jazva. U malého percenta ľudí sa objavujú afty, ktoré pripomínajú herpetické pľuzgiere, a ktoré lekári nazývajú herpetická aftózna stomatitída. Vyhadzujú sa v zhlukoch, ktoré pokrývajú celú ústnu sliznicu. Sú veľmi bolestivé, sťažujú prijímanie potravy a miznú približne po dvoch týždňoch.

Afty si ľudia niekedy mýlia s herpesmi, ktoré sa však väčšinou objavujú na perách. Deti či starší ľudia však môžu mať skúsenosť aj s tzv. soorom, ľudovo nazývaným „žaba“. Ide o kvasinkovú infekciu, ktorú spoznáte podľa bieleho povlaku na jazyku a sliznici.

Konzumácia nevhodných potravín

Je diskutabilné, či môže vzniku áft predchádzať aj konzumácia určitých potravín. Niektorí ľudia však tvrdia, že sa u nich afty objavujú po konzumácii čokolády, orechov, jahôd, rajčín, syra, obilnín alebo dokonca po pití kávy. Univerzálnym odporúčaním je, že by ste sa počas výskytu áft mali vyhýbať príliš ostrým, sladkým alebo kyslým jedlám, ktoré môžu vyvolať podráždenie. Nervové zakončenia na sliznici v okolí áft sú totiž citlivejšie ako obyčajne.

Výskyt áft môže sprevádzať aj zvýšená únava či zvýšená teplota. Liečba áft býva náročná najmä na trpezlivosť, pretože je nutné počkať, kým afty spontánne zmiznú. V lekárňach je však možné zakúpiť antibakteriálne prípravky s rastlinnými výťažkami, ktoré ich hojenie urýchlia.

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
ústa afta

2018-09-21 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia