Slová študenta medicíny o rakovine sú obdivuhodné: Prezradil, ako bojuje s vlastnou chorobou

Študent medicíny David Dufek. Foto: Instagram/ddjourney
Zdroj: Instagram/ddjourney
2018-07-20 12:00:00

Napriek tomu, že si sám vypočul jednu z najdesivejších diagnóz, motivuje chorých ľudí, aby sa liečby nebáli a mysleli na prevenciu. David Dufek študuje klinickú onkológiu, aby raz mohol pomáhať ľuďom s rakovinou. Jeho inšpiratívny pohľad na vlastnú diagnózu má silný pozitívny odkaz.

Hovorí sa, že najlepšou školou života sú skúsenosti. O tie sa osud Davidovi Dufkovi postaral už v mladom veku, keď mu diagnostikovali rakovinu. V reportáži televízie Markíza označil sám seba za ambiciózneho a veselého človeka. Možno práve vďaka tomu mu choroba nedokázala vziať elán a psychickú odolnosť.

Čítajte viac: Pavla (36) zachránila intuícia, o rakovine netušil: Lekár ma pol roka liečil antibiotikami

„Môj život pred rakovinou bol asi rovnaký, neviem, či bol nejaký iný, pretože ma to až tak nepoznamenalo v takom slova zmysle, ako sa normálne stretávame s pacientmi, pre ktorých je to nečakaná facka a nevedia, o čo ide, a jediné, čo ich desí, je slovo rakovina,“ tvrdí študent medicíny z Brna.

„Všetko sa to začalo tým, že som si omylom nahmatal hrču na krku,“ opisuje a spomína, ako býval počas stáže v Oxforde často unavený, mával zvýšenú teplotu a vo zvýšenej miere sa potil. Príznaky boli učebnicovým príkladom lymfómu. Nasledovala návšteva lekára, biopsia uzliny, chemoterapia aj ožarovanie.

Rakovina nemusí znamenať radikálnu zmenu

Dnes je mladý medik pripravený na ďalšie životné výzvy. Po liečbe sa cíti byť v poriadku a verí, že má dostatok síl, aby ho choroba nepripravila o radosť zo života. To isté chce pretlmočiť aj ostatným pacientom, ktorí si myslia, že rakovina musí znamenať koniec a radikálnu zmenu života. Na svojom blogu a sociálnych sieťach ľudí motivuje, ale aj zabáva, aby nestrácali svoju životnú silu; snaží sa tiež robiť osvetu v oblasti liečby onkologických ochorení.

„Chcem ľuďom ukázať, že to nie je vždy tá choroba, ktorá vás položí do postele, budú vám padať vlasy, budú do vás len kvapkať jedy a nič iné už v živote nezažijete,“ dopĺňa s odporúčaním, že čím skôr človek príde za lekárom s tým, že má nejaký problém alebo že sa mu niečo nepáči, tým vyššiu má šancu na vyliečenie.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina lymfóm David Dufek

2018-07-20 12:00:00  |  Foto: Instagram/ddjourney  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia