Zlomový dôkaz mení pohľad na Alzheimerovu chorobu: Príčinu v tele nosia mnohí z nás

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-26 16:00:00

Lekári dodnes nevedia, čo je príčinou Alzheimerovej choroby. Nové zistenia však naznačujú, že by mohol mať neurodegeneratívne procesy na svedomí aj bežný vírus, ktorý má v tele väčšina ľudí.

Tím amerických vedcov podozrieva z rozvoja Alzheimerovej choroby dva kmene herpetického vírusu (HHV-6A a HHV-7). Výskumníci tvrdia, že našli významný dôkaz o spojení vírusu s chorobou, ktorá mozog okráda o pamäť a kognitívne schopnosti.

Čítajte viac: Pliaga menom herpes: Prvú infekciu si často ani nevšimneme, varuje lekárka

Vedci v rámci štúdie preskúmali 622 mozgov patriacich ľuďom s diagnózou Alzheimerova choroba a 322 mozgov ľudí bez tejto choroby. Mozgy ľudí napadnuté zničujúcou chorobou vykazovali vyššie hladiny herpetického vírusu, dokonca boli až dvojnásobne vyššie oproti mozgom bez Alzheimerovej choroby.

Podľa CNN sa niektorí vedci už dávnejšie domnievali, že vírusy zohrávajú pri rozvoji Alzheimerovej dôležitú úlohu. Jedna zo silných teórii hovorí, že choroba môže začať vznikať ako reakcia na pôsobenie vírusu. Ďalšia považuje Alzheimerovu chorobu za konglomerát chorobných procesov.

Herpetický vírus má v tele väčšina z nás

Podľa genetika Joel Dudleyho, jedného zo spoluautorov štúdie, nový dôkaz neznamená, že sú herpetické vírusy primárnou príčinou Alzheimerovej choroby. Sú však významným ohnivkom v reťazci zmien, ktoré urýchľujú neurodegeneratívny proces. Ako ďalej dodal genetik, zistenie by mohlo pomôcť identifikovať vírusové biomarkery v mozgu, ktoré by dokázali uľahčiť diagnostiku a včasný záchyt ochorenia.

Vedci na záver dodali, že herpetické vírusy prítomné v mozgoch chorých patria k relatívne bežným, s ktorými sa ľudské telo počas života stretne. Až 90 percent dospelých sa pred dovŕšením 50 roku života dostane do kontaktu s nejakým herpetickým vírusom. Štúdiu zverejnil magazín Neuron.

Fotogaléria


Tagy:
herpes Alzheimerova choroba herpetický vírus

2018-06-26 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia