Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakané zistenie o bolestivých kĺboch: Reumu môžu spúšťať tieto dve potraviny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ak vám bolesť kĺbov nedá spávať, príčinou môže byť aj nevhodná strava. Floridskí vedci zistili, že prejavy reumatoidnej artritídy dokáže u citlivých jedincov vyvolávať bakteriálny kmeň, ktorý sa nachádza v dvoch bežne konzumovaných potravinách.

Bakteriálny kmeň prítomný v mlieku a hovädzom mäse dokáže u osôb s genetickou predispozíciou na reumatoidnú artritídu vyvolávať prejavy tohto ochorenia. Prišli na to výskumníci z University of Central Florida. Nové zistenia ohlásili štúdiou zverejnenou v magazíne Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Čítajte viac: Ako prekonať bolesť krížov? Zabudnite na lieky, vyskúšajte tento babský recept!

Spúšťačom choroby je baktéria Mycobacterium avium poddruhu paratuberculosis, ktorej nositeľom môže byť hovädzí dobytok. Patogén sa môže nachádzať v infikovanom mäse alebo mlieku. V novému objavu dospel tím odborníkov aj vďaka výskumníkovi Salehovi Naserovi, špecialistovi na infekčné ochorenia. Už v minulosti sa mu totiž podarilo preukázať spojitosť medzi baktériou Mycobacterium avium a Crohnovou chorobou. Reumatoidnú artritídu a Crohnovu chorobu spája rovnaký genetický základ a uplatňuje sa pri nich podobná liečba. Aj preto výskumníkov zaujímalo, či nemôže byť vyvolávacia príčina chorôb rovnaká.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com

„Sú to dve zápalové ochorenia, jedno postihuje črevo, druhé kĺby a obe majú pôvod v rovnakom genetickom defekte a liečia sa rovnakými liekmi,“ povedal Naser podľa Today.ucf.edu, ktorý dodal, že si vedci nutne museli položiť otázku, či náhodou nemajú aj totožný spúšťač. Prelomové zistenie vedcom lekárom umožní zamerať sa v terapii na zápal aj bakteriálnu infekciu súčasne.

Reumatoidná artritída je zápalové autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda kĺby, svaly, kosti a orgány vlastného organizmu. Pacienti s touto diagnózou sa sťažujú najmä na bolesť v končatinách a deformácie kĺbov. Ochorenie môže postihovať ľudí v každom veku, ale najčastejšie sa objavuje medzi 40. a 60. rokom života, pričom u žien sa vyskytuje trikrát častejšie ako u mužov. Niektoré dávnejšie štúdie uvádzajú, že časť pacientov s reumatoidnou artritídou trpí aj Crohnovou chorobou.

 

Viac o téme: MliekoBaktériaReumatoidná artritídaHovädzie mäsoCrohnova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9