Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Choroba, ktorú si ľudia mýlia s inou: Únava a zabúdanie sú len prvé varovné príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

S diagnózou skleróza multiplex žijú tisíce Slovákov. Mnohí z nich sa o svojej chorobe dozvedeli až po dlhých mesiacoch alebo rokoch, pretože jej prvotné príznaky nepoznali. Navyše, ešte stále si niektorí ľudia diagnózu zamieňajú s Alzheimerovou chorobou. Dôvodom sú problémy s pamäťou.

 

„Ťažoba, to je snáď prvá vec, ktorú človek začne cítiť... Nevysvetliteľná únava, ktorá z tej ťažoby prichádza. Človek začne mať podivné videnie, vidí rozmazane, zdvojene, alebo zle počuje. Obmedzená je aj pohyblivosť rúk, napríklad, keď si chcete umyť zuby... Chôdza po schodoch je neistá...,“ opisuje prejavy neurologického ochorenia Jaroslava Valčeková,  predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej. Dopĺňa, že mnohých pacientov so sklerózou multiplex možno na prvý pohľad spoznať podľa sťaženej „robotickej“ chôdze a ťažkého dosadania na stoličku. Pacienti totiž bojujú s intenzívnym strachom, že sa neudržia na nohách.

Čítajte viac: Bolesť chrbta sa môže skrývať za banálnymi vecami: Takto sa môže maskovať!

Ako vysvetľuje neurológ profesor Ľubomír Lisý, „skleróza multiplex je zápalovo-degeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy.“ Prejavuje sa únavou, kognitívnymi poruchami, depresiou či nestabilnou náladou. Sprevádzať ju môže nystagmus (samovoľné žmurkanie, zhoršené videnie alebo zášklby v očiach), zápal očného nervu či dysartria (neschopnosť správne artikulovať). Diagnózu zvyknú dopĺňať aj tráviace problémy ako hnačky alebo zápcha, inkontinencia či príliš časté močenie, celková slabosť, svalové kŕče a nekoordinované pohyby.

Jaroslava Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej
Zobraziť galériu (5)
Jaroslava Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej  (Zdroj: archív JV)

Rizikové faktory

Medzi známe rizikové faktory ochorenia patrí dedičnosť, výskyt ochorenia v rodine, pohlavie, vek, ale aj miesto narodenia, resp. geografické faktory. Vedci však zistili aj to, že sklerózou multiplex častejšie trpia fajčiari, ženy, obézni ľudia, častí konzumenti alkoholu, ale tiež osoby s vysokým príjmom soli v potrave a nízkou hladinou vitamínu D v tele. Podľa profesora Lisého rozhoduje o vzniku ochorenia najmä životný štýl. Dedičnosť má len 30-percentný vplyv na to, či sa ochorenie prejaví.

Zľava: prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc., prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD., JUDr. Ing. Tomáš Drucker, Jaroslava Valčeková, Ružena Szallerová na tlačovej konferencii združenia Nádej
Zobraziť galériu (5)
Zľava: prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc., prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD., JUDr. Ing. Tomáš Drucker, Jaroslava Valčeková, Ružena Szallerová na tlačovej konferencii združenia Nádej  (Zdroj: Združenie sclerosis multiplex NÁDEJ)

Slovenskí pacienti majú k dispozícii najmodernejšiu liečbu, ale mnohí z nich prichádzajú do ordinácie neurológa neskoro. Ochorenie nie je liečiteľné, no jeho priebeh je možné spomaliť natoľko, že chorému dovoľuje viesť takmer normálny život. Všetko však závisí od včasnej diagnostiky a formy ochorenia. Veľmi veľa pacientov si prvotné príznaky ako tŕpnutie alebo mravčenie v končatinách, zabúdanie či ľahké závraty nedáva do súvislosti s týmto chronickým autoimunitným ochorením.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Prekvapuje najmä mladších ľudí

Podľa Ľubice Hlinkovej, riaditeľky Odboru liekovej politiky a centrálnych príjmov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, postihuje skleróza až 2,5 milióna ľudí po celom svete, na Slovensku ňou trpí okolo 8-tisíc osôb. Choroba sa týka zhruba o 30 percent viac žien ako mužov a pacientov prekvapuje v pomerne mladom veku. Najvyšší počet pacientov spadá do kategórie tridsiatnikov až štyridsiatnikov. Slovensko patrí medzi krajiny s vysokým výskytom sklerózy multiplex, čo je dané zemepisným pásmom a rasou – podobne ako my sú na tom napríklad Česi či Rakúšania. V Európe žije s touto diagnózou viac ako pol milióna ľudí.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S wellnessom opatrne!

Choroba si vyžaduje citlivý, ale aj rozumný prístup k vlastnému telu a životnému štýlu vrátane stravovania. Denné menu pacienta by malo obsahovať dostatok dôležitých živín a radikálna zmena stravovania nie je nutná. Opatrní však musia byť ľudia, ktorí okrem sklerózy multiplex trpia aj celiakiou. Tá totiž býva pridruženou diagnózou ochorenia a vyžaduje si bezlepkovú stravu. Pre pacientov môže byť problematická aj návšteva termálnych kúpalísk, sáun či plavární, lebo teplo zhoršuje prejavy ochorenia. Aj preto by sa počas horúcich letných dní mali zdržiavať v klimatizovaných miestnostiach a nezabúdať na pitný režim.

Skleróza multiplex vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Poškodené bývajú viaceré oblasti sivej aj bielej hmoty mozgu a miechy. Jej liečba je farmakologická, no veľmi dôležitú úlohu zohráva i rehabilitačná a logopedická starostlivosť. Približne 50 percent pacientov žije s chorobou 30 rokov či dlhšie a asi tretina z nich má pomalý a dobrý priebeh ochorenia. V približne troch až piatich percentách ide o ťažké priebehy, ktoré sa počas prvých piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne. 

Viac o téme: Skleróza multiplex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9