Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Talianskom otriasol desivý prípad: Sofiu (†4) poštípal smrtiaci komár, záhada pre lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Dievčatko menom Sofia Zagová zomrelo za nie celkom vyjasnených okolností. Do detskej nemocnice v Trente ho priviezli s extrémne vysokými horúčkami po tom, ako ho poštípal komár. Keď lekár vyslovoval diagnózu, zbledol. S podobným prípadom sa miestni lekári už desaťročia nestretli.

 

Podľa talianskych médií mohlo byť príčinou smrteľných zdravotných komplikácií štvorročnej Sofie poštípanie komárom, ktorý prenášal maláriu. Miestne noviny uviedli, že dieťa zomrelo v nemocnici v Brescii, kam ho v sobotu z Trenta previezli vo veľmi vážnom stave. Smrť nastala v noci z nedele na pondelok.

Čítajte viac: Najúčinnejšie triky, ako sa zbaviť dotieravého hmyzu: Odteraz už nebudete obeťou útoku komárov

Hoci dievčatko nikdy necestovalo do krajiny, kde sa malária vyskytuje a druh komára, ktorý maláriu prenáša, nežije v Taliansku, lekári zvažujú aj alternatívu infikovania komárom. „Je to prvýkrát za posledných 30 rokov, čo som sa stretol s prípadom malárie v Trente,“ povedal Claudio Paternoster, vedúci oddelenia infekčných chorôb v nemocnici Santa Chiara Trento.

Komáre z rodu Anopheles, ktoré prenášajú najsmrteľnejšiu formu malárie - cerebrálnu, teda mozgovú maláriu, sa v Taliansku nevyskytujú. Po extrémne horúcom auguste sa ale vynárajú obavy, že sa mohli do Talianska dostať v lietadle.

Dievča bolo nedávno na dovolenke v Bibione pri Jadranskom mori neďaleko Benátok. Maláriu mu diagnostikovali v meste Trento ležiacom v talianskych Alpách. Existuje aj podozrenie, že sa maláriou nakazilo počas liečby detskej cukrovky, keďže v tej istej nemocnici sa vtedy liečili ďalšie dve deti s diagnostikovanou maláriou. Lekári túto teóriu nateraz vylučujú. Deti chytili infekciu počas pobytu v Afrike a obe sa podarilo zachrániť.

Problematické komáre žijú aj na Slovensku

Ako pre Vyšetrenie uviedol parazitológ Nasir Jalili z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, komáre z rodu Anopheles, ktoré sú schopné prenášať pôvodcov malárie, žijú aj na Slovensku. „Cerebrálnu maláriu spôsobuje druh Plasmodium falciparum (pôvodca tropickej malárie), pričom ide o najnebezpečnejšiu formu malárie,“ vysvetľuje odborník. Nepohlavné množenie parazita prebieha v krvných kapilárach vnutorných orgánov vrátane mozgu, kde zhluky parazitov zabraňujú dokrvovaniu tkanív s následkom smrti. Medzi typické príznaky malárie patrí triaška, vysoké teploty a silné potenie. Infekciu vyvoláva prvok z rodu Plasmodium a človek sa môže infikovať až piatimi druhmi parazitov.

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzany Drobovej boli na Slovensku v súčasnosti hlásené iba importované prípade malárie. V minulorom roku išlo celkovo o päť prípadov – štyri importované z Afriky a jedno z Indie.

Viac o téme: MaláriaKomár
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9