Dosahuje ÚSPECHY, keď máte problémy s infekciami MOČOVÝCH ciest: Potenciál v žltej BYLINKE

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-07 12:00:00

Nie nadarmo sa hovorí, že v bylinách je ukrytá sila a zdravie. Odjakživa sa používali na liečbu rôznych zdravotných neduhov. Patrí k nim aj táto rastlina, známa svojimi protizápalovými a diuretickými vlastnosťami.

Zlatobyľ, tiež nazývaný Solidago canadensis alebo Solidago virgaurea, je trváca bylinná rastlina, ktorá sa vyskytuje najmä na Pyrenejskom polostrove a v Severnej Amerike. Patrí do čeľade Asteraceae a púta pozornosť vďaka svojim intenzívnym žltým púčikom, podľa ktorých má aj svoje meno.

Ako sa uvádza na steptohealth.com, pre svoje farmakologické zloženie s vysokým obsahom flavonoidov, trieslovín, saponínov a organických kyselín, sa pravidelne používa pri výrobe bylinných doplnkov. Je skvelá na upokojenie niektorých príznakov a ochorení.

Zloženie a vlastnosti zlatobyle

Široká škála výhod zlatobyle sa pripisuje jej bohatému obsahu rôznych fytochemikálií.

V rastline sa nachádzajú:

  • flavonoidy (hlavne kvercetín a deriváty kaempferolu)
  • C6-C3 polyfenolové kyseliny (kávová, chlorogénová, ferulová, sinapínová, 3-hydroxyfenyloctová, 3,4-dihydroxyfenyloctová, homovanilová)
  • glykozidové zlúčeniny
  • éterické oleje s obsahom monoterpénov
  • molekuly saponínov

Tieto zlúčeniny sú spojené s množstvom zdravotných účinkov a vlastností. Majú protizápalový, antioxidačný, analgetický, spazmolytický, antihypertenzívny, diuretický, antibakteriálny a kardioprotektívny potenciál.

V tradičnej medicíne sa zlatobyľ používa ako diuretikum pri urologických ochoreniach. Jeho použitie je tiež spojené s prevenciou infekcií a úľavou pri svalových ochoreniach.

Prírodné diuretikum

Zlatobyľ je klasifikovaný ako prírodné diuretikum. Diuretiká sú látky, ktoré stimulujú tvorbu moču na uľahčenie vylučovania zadržiavaných tekutín v tele. Podporujú tak liečbu edematóznych stavov, vysokého krvného tlaku a obličkových problémov.

Liečba močových ciest

V ľudovom liečiteľstve sa zlatobyľ používa ako doplnok na podporu úľavy pri ochoreniach močových ciest ako je infekcia močového mechúra, podráždenie močových ciest a obličkových kameňov. Vďaka svojim diuretickým vlastnostiam je rastlina spojená so zvýšeným prietokom moču, zníženým zápalom tkaniva a kontrolou kŕčov v močovom trakte.

Riziká a kontraindikácie

V súčasnosti nie je dostatok spoľahlivých informácií o tom, či je zlatobyľ a jeho doplnky bezpečný. Vedľajšie účinky, ktoré boli opísané, sú však mierne, patrí medzi ne bolesť brucha, pálenie záhy, kŕče a nevoľnosť. Niektorí ľudia môžu pociťovať alergické reakcie na konzumáciu tejto rastliny alebo lokálnu aplikáciu. Klinické prejavy zahŕňajú opuch jazyka a úst, podráždenie kože a dýchacie ťažkosti. V týchto prípadoch je potrebné urýchlene vyhľadať lekársku pomoc.

Vyvarovať by sa jej mali ľudia, ktorí trpia na:

  • ochorenia srdca a obličiek
  • tehotné a dojčiace ženy
  • malé deti
  • ľudia s osteoporózou
  • silnou cukrovkou

Rastlina je dostupná v sušenej forme, čajových vrecúškach, extraktoch, tinktúrach a kapsulách. Zlatobyľ je bylinný doplnok cenený v tradičnej medicíne pre svoje diuretické, protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Má dlhú históriu ako liek na niektoré ochorenia močových ciest. Jeho účinnosť však nie je vedecky dokázaná.

Fotogaléria


Tagy:
rastlina bylina močové cesty zlatobyľ

2023-02-07 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia