Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemáte doma LIEKY na suchý KAŠEĽ? Domáce TIPY, ktoré zastavia nepríjemný stav po COVIDE

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nemusíte siahnuť hlboko do peňaženky a bežať hneď po lieky do lekárne. V kuchyni nájdete pomocníkov, ktorí vám poskytnú úľavu a zmiernia príznaky suchého kašľa.

Pozor, nie všetky tieto prostriedky boli úplne preskúmané a preukázané ako účinné! Niektoré dokonca sú nevhodné pre dojčatá alebo deti.

Domáci pomocníci na suchý kašeľ podľa healthline.com:

1. Med

Tekuté zlato má antibakteriálne vlastnosti a môže tiež pomôcť zmierniť podráždenie hrdla. Jedna štúdia v roku 2007 zistila, že med bol úspešnejší ako dextrometorfán, čo je zložka potláčajúca kašeľ, pri znižovaní otravných záchvatov nočného kašľa u detí. Môžete skúsiť užívať med po lyžičkách niekoľkokrát denne alebo ho pridať do čaju alebo teplej vody na pitie.

Aby ste sa vyhli detskému botulizmu, zriedkavej komplikácii, ktorá sa môže vyskytnúť u dojčiat, nikdy nepodávajte med dieťaťu mladšiemu ako 1 rok. 

Nemáte doma LIEKY na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumín, zlúčeninu, ktorá môže mať protizápalové, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Môže byť tiež prospešný pri niekoľkých zdravotných stavoch vrátane suchého kašľa.

Čítajte tiež: Majitelia PLYNOVÝCH sporákov by mali vedieť o TOMTO: Zmena ovzdušia, dávajte si POZOR!

Kurkumín sa najlepšie vstrebáva do krvného obehu, keď sa užíva s čiernym korením. Pridajte 1 čajovú lyžičku kurkumy a 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia do nápoja, ako napr. studený pomarančový džús a popíjajte. Môžete si z neho pripraviť aj teplý čaj.

Kurkuma sa v ajurvédskej medicíne po stáročia používa na liečbu ochorení horných dýchacích ciest, bronchitídy a astmy. Nájdete ju vo forme korenie, ale aj v kapsuliach. 

3. Zázvor

Zázvor má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Ukázalo sa, že posilňuje imunitný systém a zmierňuje bolesť a nepohodlie. Zázvor je jedna z najčastejších prísad v čajoch! Zázvorový čaj si môžete pripraviť aj z koreňa zázvoru tak, že ošúpaný alebo nakrájaný koreň namočíte do teplej vody. Pridaním medu môže byť ešte prospešnejší pri suchom kašl! Môžete tiež užívať zázvor vo forme kapsúl alebo žuť koreň zázvoru na zmiernenie suchého kašľa.

4. Marshmallow koreň (Ibiš lekársky)

Marshmallow koreň je druh byliny, ktorý sa používa v sirupe proti kašľu a v pastilkách na upokojenie suchého kašľa. Štúdia založená na prieskume zistila, že je to účinná liečba na upokojenie hrdla a zníženie podráždenia spôsobeného suchým kašľom. Koreň môže mať aj antibakteriálne vlastnosti.

5. Mäta pieporná

Mäta obsahuje mentol, ktorý pomáha znecitlivieť nervové zakončenia v hrdle, podráždené kašľom. Tak poskytne úľavu od bolesti a znížiť nutkanie na kašeľ. Navyše sa zistilo, že mäta má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

Nemáte doma LIEKY na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje niekoľko spôsobov, ako užívať mätu piepornú. Napríklad pitie mätového čaju alebo cmúľanie mätových pastiliek. Skúste piť mätový čaj tesne pred spaním, čím zmiernite nočný kašeľ. Esenciálny olej z mäty piepornej môžete použiť aj ako aromaterapeutickú kúru.

6. Masala chai

Chuť tohto čaju si v posledných rokoch obľúbili hlavne ľudia v Spojených štátoch. V Indii sa používa na liečbu stavov, ako je bolesť hrdla a suchý kašeľ. Masala chai obsahuje niekoľko antioxidačných zložiek, vrátane klinčekov a kardamónu. Klinčeky môžu byť účinné aj ako prostriedok na potlačenie kašľu. Škorica, ktorá je tiež v čaji, má zase protizápalové vlastnosti.

7. Kapsaicín

Ukázalo sa, že kapsaicín, zlúčenina nachádzajúca sa v čili papričkách, znižuje chronický kašeľ. Dá sa užívať vo forme kapsuly, no môžete si pripraviť aj čaj z kajenského korenia a teplej vody. Taktiež sú účinné kvapky kajenskej omáčky vo vode, no pozor na to, aby to nebolo príliš štipľavé. Kapsaicín sa neodporúča deťom!

Nemáte doma LIEKY na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie domáce recepty, ktoré môžete skúsiť:

8. Aromaterapia s eukalyptom

Pri aromaterapii sa používajú esenciálne oleje na upokojenie a liečenie. Eukalyptový esenciálny olej môže pomôcť zmierniť suchý kašeľ tým, že pôsobí ako dekongestant. Skúste pridať eukalyptus do difuzéra, spreja alebo inhalátora. Môžete tiež pridať pár kvapiek do horúcej vody v miske a inhalovať paru. Prevoňanie izby eukalyptom vám môže pomôcť lepšie spať, ak vám nočný kašeľ bráni spať.

9. Zvlhčovač vzduchu

Suchý vzduch je nepriateľ suchého kašľa, keďže ho môže zhoršiť. Zvlhčovače sú riešením! Dodávajú do vzduchu vlhkosť, ktorá môže poskytnúť úľavu. Pomáhajú otvárať dutiny, vďaka čomu sú prospešné pri otravnom postnazálnom odkvapkávaní. Ak máte doma suchý vzduch, pustite vo svojej spálni zvlhčovač, ktorý pomôže znížiť suchý kašeľ počas spánku.

Zaujme vás: Máte chorú rohovku? Očné TESTY, ktoré odhalia ASTIGMATIZMUS v prostredí DOMOVA!

10. Čistička vzduchu

Čističky vzduchu môžu pomôcť zbaviť váš domov vzduchom prenášaných dráždivých látok, ako je prach a dym. Znižujú tiež alergény, ako sú srsť domácich zvierat a peľ. Či už je váš kašeľ spôsobený environmentálnymi toxínmi alebo základným stavom, dýchanie čistého vzduchu môže pomôcť znížiť podráždenie hrdla a nutkanie na kašeľ.

11. Kloktanie slanej vody

Kloktanie teplou slanou vodou pomôže zmierniť nepohodlie a podráždenie spôsobené suchým kašľom. Slaná voda tiež pomáha zabíjať baktérie v ústach a hrdle. Rozpustite 1 čajovú lyžičku stolovej soli vo veľkom pohári teplej vody. Niekoľkokrát denne kloktajte. Tento liek na suchý kašeľ sa neodporúča pre malé deti, ktoré by mohli prehltnúť slanú vodu.

Nemáte doma LIEKY na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa v noci zobudíte s podráždeným hrdlom od kašľa, ihneď po umytí zubov kloktajte slanú vodu, aby ste utlmili a upokojili nervové zakončenia v krku.

12. Antitusický sirup proti kašľu

Antitusické lieky proti kašľu pôsobia tak, že znižujú reflex kašľa. To následne zmierňuje nutkanie na kašeľ, vďaka čomu sú obzvlášť prospešné pri suchom kašli. Niektoré antitusiká obsahujú kodeín a sú dostupné len na lekársky predpis. Ostatné sú k dispozícii v lekárni. Nájdete v nich aktívne zložky, ako je dextrometorfan, gáfor alebo mentol.

13. Kvapky proti kašľu

Kvapky proti kašľu sú liečivé pastilky určené na premasťovanie a upokojenie podráždených tkanív hrdla. Niektoré obsahujú mentol, ktorý pôsobí ako znecitlivujúce činidlo na zníženie nutkania na kašeľ, no nájdete aj s obsahom zázvoru a eukalyptusu.

Viac o téme: ZdravieLiečbaReceptySuchý kašeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9