PREČ s nepeknými kožnými výrastkami: 8 jednoduchých spôsobov, ako sa zbaviť BRADAVÍC bez lekára

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-07 06:00:00

Nemajú ich len ježibaby v každej rozprávke. Hoci sú bradavice ich poznávacím znamením, iné je to už v reálnom živote. Ako sa týchto výrastkov zbaviť čo najefektívnejšie a najbezpečnejšie?

Tieto neškodné výrastky, spôsobené ľudským papilomavírusom, sa často objavujú na prstoch alebo rukách, ale niekedy aj na iných miestach tela. Sú viditeľné a drsné na dotyk. Nie sú zdraviu škodlivé, ide skôr o estetický problém, ako sa píše na brightside.me. Odstrániť ich nie je ťažké, keďže stačí návšteva dermatológa. Ten by vám zrejme odporúčil najúčinnejšiu metódu, akou je zmrazenie dusíkom. Dajú sa však odstrániť aj pomocou mastí, liečiv, ktoré obsahujú cytostatika, ale aj chirurgicky. Existuje však aj prírodná liečba, ktorú sa oplatí vyskúšať? Čo z prírody zaberá na bradavice?

Čítajte tiež: PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Med

Niet divu, že sa medu hovorí tekuté zlato. Nesladíme ním iba čaj, alebo kaše. Jeho konzumácia prináša mnoho zdravotných výhod. Posilňuje imunitu, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, je silným antioxidantom. Dá sa však využiť aj v boji s bradavicami. Keď ju potriete medom, zbavíte ju všetkého kyslíka. Následne vybledne a stratí sa.

Ako na to?

Najlepšie urobíte, ak použijete lekársky, alebo manukový med. Natrite ho na bradavicu a na prekrytie použite obväz. Nechajte pôsobiť cez noc. Opakujte toľkokrát, koľkokrát je to potrebné. Vždy použite čistý obväz.

Teplá voda a morská soľ

Ide o najľahší spôsob ako sa zbaviť nežiadúcich bradavíc. Musíte sa však obrniť trpezlivosťou, pretože proces liečby môže trvať dlhší čas.

Ako na to? 

Zohrejte vodu a nalejte ju do umývadla. Uistite sa, že má teplotu okolo 45 °C. Rozpustite v nej morskú soľ. Bradavicu namočte na približne 10-15 minút, kým pokožka nezmäkne. Pomocou pilníka na nechty, pemzy alebo jemného brúsneho papiera zoškrabte odumreté vrstvy pokožky. Buďte trpezliví, pretože môže trvať až 2 až 3 mesiace, kým sa bradavica stratí. 

Ananás

Ananásová šťava môže byť skvelým spojencom pri odstraňovaní bradavíc, pretože je veľmi kyslá a obsahuje bromelaín - enzým tráviaci bielkoviny, ktorý ich dokáže zničiť.

Ako na to?

Namočte kúsok bavlny do ananásovej šťavy a vytlačte prebytočnú tekutinu. Opatrne ho priložte na bradavicu. Netlačte príliš. Postihnuté miesto aj s bavlnou zabaľte do obväzu. Nechajte pôsobiť 3 až 5 minút. Opakujte 2- 3 krát denne, aby ste dosiahli rýchlejšie výsledky.

Púpava

Niektorí považujú púpavu za jarnú burinu, dievčatá z nej zvyknú pliesť vence. Naši predkovia ju sušili a v zime pripravovali lahodný čaj a bradavice liečili púpavovým mliekom alebo miazgou, ktorá sa nachádza v ich stonkách.

Ako na to? 

Vyberte si púpavy, ktoré rastú prirodzene na poliach a nie sú postriekané žiadnymi chemikáliami. Odtrhnite kvet v spodnej časti, aby stonka zostala nedotknutá. Lepkavú, mliečnu šťavu vytlačte na bradavicu. Tento postup opakujte 2- alebo 3-krát denne približne 2 týždne alebo dovtedy, kým bradavica nezmizne.

Aloe vera

Aloe obsahuje mnoho aktívnych zložiek, ktoré majú antivírusové a antiseptické, ako aj protizápalové účinky. Tieto zložky pomáhajú nášmu imunitnému systému bojovať s infekciami, a tak sa aloe stáva jedným z najvyhľadávanejších domácich liekov na liečbu bradavíc.

Ako na to? 

Odstráňte list z rastliny aloe vera. Nakrájajte ho na polovicu a zoškrabte gél z listu. Naneste gél na bradavicu. Prikryte obväzom a počkajte 5-10 minút alebo, kým nepocítite úľavu. Opakujte približne 2 týždne.

Vitamín C

Vitamín C je životne dôležitá živina, ktorá má mnoho zdravotných výhod spojených s posilnením nášho imunitného systému. Ten ľahšie bojuje s chorobami a zlepšuje liečebný proces. Pomáha aj v boji s bradavicami.

Ako na to? 

Pomocou lyžice rozdrvte tabletu s vitamínom C. Pridajte prášok do pohára a pomaly zalejte vodou, kým nezískate jemnú pastu. Namočte do nej kúsok bavlny a naneste na bradavicu. Prikryte ho obväzom a nechajte pôsobiť cez noc. Tento postup opakujte denne, kým bradavica nezmizne.

Bazalka

Bazalka je bylina, ktorá sa najčastejšie používa na varenie, pretože dodáva našim jedlám výraznú chuť. Obsahuje však aj silné antioxidanty a éterické oleje, ktoré prinášajú mnoho výhod, ako je zníženie zápalu a ochrana nášho imunitného systému pred infekciami. Bradavice ju preto nemajú rady.

Ako na to? 

Rozdrvte ⅓ šálky listov bazalky, kým sa z nich nevytvorí kaša. Potom ňou potrite postihnuté miesto. Zafixujte obväzom. Nechajte pôsobiť cez noc a proces opakujte každý deň po dobu 1 alebo 2 týždňov.

Esenciálne oleje z cyprusu a citrónu

Niektoré éterické oleje majú antimikrobiálne, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a pomáhajú aj pri liečbe bradavíc. Majte však na pamäti, že éterické oleje by ste nemali aplikovať priamo na pokožku, ale treba ich riediť s mandľovým alebo olivovým olejom.

Ako na to? 

Pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja do 30 ml olivového oleja. Pred aplikáciou na bradavicu urobte test, či sa u vás neprejaví alergia. Ak v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín nedôjde k žiadnej reakcii, použitie zmesi je bezpečné. Namočte kúsok bavlny do oleja a vytlačte prebytočnú tekutinu. Opatrne ním potrite bradavicu. Opakujte dvakrát denne, kým sa bradavica nezmenší. Počas ošetrovania nevystavujte oblasť slnečnému žiareniu, pretože citrónový olej je citlivý na svetlo a na mieste, kde sa bradavica nachádzala, by sa mohlo vytvoriť tmavé miesto.

Ak na bradavice nič z týchto prírodných produktov nezaberie, mali by ste navštíviť dermatológa. Nemusí ísť totiž práve o bradavice, ale iný kožný problém. Návštevu neodkladajte ani v prípade, keď bradavice u vás pretrvávajú a šíria sa do iných častí tela. Môže to byť symptóm oslabeného imunitného systému.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia bradavice

2021-09-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia