KONKURENCIA zeleného čaju a bojovník proti KORONAVÍRUSU v jednom: Sila ukrytá v nenápadných LISTOCH

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-18 12:55:00

O olivovom oleji je počuť zo všetkých strán, ale olivové listy sú pre mnohých stále veľkou neznámou. Pritom ide o účinného pomocníka pri zdravotných problémoch, ktorý je vhodný práve teraz počas pandémie. Čím všetkým je čaj z olivových listov výnimočný?

Využitie olivových listov v minulosti

Je nabitý výživnými látkami, vrátane vitamínu C, ako sa uvádza na thehealthy.com. Môže posilniť imunitu a bojovať proti infekciám. Aspoň to hovoria odborníci. A nielen tí sú dôkazom! Podľa výživovej poradkyni Divya L. Selvakumarovej, RD. Z Marylandu sa čaj z olivových listov konzumuje už od staroveku a jeho korene siahajú až do starogréckej civilizácie. Nejde teda o nový trend, v skutočnosti je starý už celé storočia.

Čítajte tiež: ZDRAVÁ náhrada cukru s VEDĽAJŠÍMI účinkami na ČREVO: Odteraz sa na STÉVIU budete pozerať inak

V starom Egypte ľudia hojne využívali olivové listy na liečbu mnohých ochorení. Považovali ich dokonca za symbol božskej moci. Verili v ich antibakteriálne účinky, aj preto ich používali na mumifikáciu faraónov. Boli totiž schopné bojovať proti baktériám a tým potláčali proces rozkladu. V 19 storočí sa olivové listy ujali ako prostriedok na znižovanie horúčky a o pár desaťročí neskôr sa čaj z olivových listov používal na liečbu malárie. 

Čím sú výnimočné? 

Olivové listy, vhodné na použitie do čaju, sa vyrábajú parením a valcovaním čerstvo zozbieraných listov z olivovníkov. Podľa Olive Wellness Institute sa potom listy vysušia a nakrájajú. Čajové lístky majú striebristo zelenú farbu a jemnú chuť s mierne sladkou olivovou príchuťou.

„Čaj z olivových listov si získava popularitu pre svoje potenciálne zdravotné prínosy, vrátane schopnosti znižovať riziko srdcových chorôb, podporovať imunitný systém a pomáhať pri chudnutí,“ hovorí Lacy Ngoová, RDN, registrovaná výživová poradkyňa. „Oleuropeín, polyfenolový antioxidant, sa považuje za jednu z hlavných prospešných látok v čaji z olivových listov. Štúdie ukazujú, že nemusí mať len silné antioxidačné, ale aj protizápalové, antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti.“

Čaj z olivových listov sa veľmi líši od olivového oleja.

„Olivový list pochádza z listu olivovníka, zatiaľ čo olivový olej je z jeho ovocia,“ upozorňuje Ngoová.

Zatiaľ čo polyfenoly sú silnými látkami v olivovom oleji, oleuropeín je hviezdou v olivových listoch.

Výhody čaju z olivových listov

„Čaj z olivových listov je čoraz populárnejší, hlavne vďaka priaznivým účinkom na zdravie,“ hovorí Selvakumarová. 

Odborníčka poukazuje na prebiehajúcu pandémiu Covid-19 ako na jeden z dôvodov, prečo ľudia popíjajú čaj, ktorý zvyšuje imunitu a bojuje proti infekciám.

Výskum zdravotných výhod čaju je len na začiatku, ale ukazuje sa sľubný v mnohých oblastiach. Čaj z olivových listov môže potenciálne pomôcť s imunitou, o čom svedčí štúdia z časopisu Nutrients z roku 2019, v ktorej vedci náhodne požiadali 32 športovcov zo strednej školy, aby počas deviatich týždňov užívali buď doplnok z olivových listov, alebo placebo. Študenti dostávajúci doplnok mali menej dní práceneschopnosti v porovnaní so svojimi rovesníkmi, ktorí užívali placebo.

Čaj môže byť prospešný aj pre ľudí s prediabetesom a cukrovkou. V štúdii Nutrition Research z roku 2019 dospelí s prediabetesom, ktorí pili čaj z olivových listov trikrát denne počas troch mesiacov, mali nižšiu hladinu cukru v krvi nalačno. Potenciálne výhody tým nekončia. 

„Pitie čaju z olivových listov môže tiež pomôcť znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi, regulovať krvný tlak a znižovať celkovú hladinu glukózy v krvi v tele,“ hovorí Selvakumar. "Ukázalo sa tiež, že je prospešný pri kontrole obezity. Medzi ďalšie výhody patrí boj proti bežným neurologickým chorobám starších ľudí, ako sú Alzheimerova choroba, demencia a Parkinsonova choroba. “

Čaj z olivových listov vs. zelený čaj

Olivové listy sa môžu pochváliť spomínaným vitamínom C, známym pre svoje vlastnosti prospešné pre imunitu. Štúdia Current Trends in Biomedical Engineering & Biosciences z roku 2018 v skutočnosti zistila, že extrakt z olivových listov má štvornásobok vitamínu C, čím sa zdvojnásobuje antioxidačná kapacita zeleného čaju. 

V čom je čaj z olivových listov ešte lepší na rozdiel od zeleného? Na to sa snažila prísť randomizovaná kontrolovaná štúdia z roku 2018, publikovaná v časopise Clinical Nutrition. Vedci odhalili, že ženy, ktoré denne pili čaj z olivových listov, mali vyšší počet červených krviniek, hemoglobínu a hematokritu, čo naznačuje potenciálny prísľub čaju z olivových listov pri liečbe anémie a iných porúch červených krviniek. Výskum bol však malý, mal iba 31 účastníkov a sledoval ľudí počas 12 týždňov. 

Pozoruhodným plusom pitia čaju z olivových listov je to, že na rozdiel od väčšiny druhov zeleného čaju, neobsahuje žiadny kofeín, takže vám nebude prekážať.

Fotogaléria


Tagy:
čaj zdravie prevencia zelený čaj olivové listy

2021-03-18 12:55:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia