Jedna z NAJSILNEJŠÍCH liečivých RASTLÍN, o ktorej by ste mali vedieť: UCTIEVALI ju už starí Egypťania!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-18 14:30:00

Malé čierne semienko s veľkým potenciálom! Reč je o Černuške siatej, na prvý pohľad ničím nezaujímavej rastline, ktorá však v sebe skrýva neuveriteľné účinky. Predovšetkým jej semená a olej sú už po celé stáročia vychvaľované do nebies.

Černuška siata (Nigella sativa) pochádza z južnej Ázie. Spoznáte ju podľa bielych či modrých kvetov, pričom rastlina dorastá do výšky 20 až 30 cm. Cenila sa hlavne na ostrove Cyprus, kde ju prirovnávali k čiernej rasci. Slúžila tam na posýpanie chleba či ako prísada na aromatizovanie vína. V iných krajinách zvykli ľudia ráno užívať menšiu dávku semien zmiečaných s medom, čím podporili chuť do jedla. Rôzne tinktúry a zápary zo semien zase mali pomôcť pri ochoreniach žalúdka a pečene. Už prorok Mohamed údajne vyhlásil, že semená čiernej rasce môžu vyliečiť čokoľvek okrem smrti!

Čítajte tiež: Šéfkuchár varuje pred častou CHYBOU: Tento OLEJ pri pečení zemiakov nepoužívajte!

Egyptský zázrak

Vedci zistili, že Černuška má skutočne veľký liečebný potenciál, ako sa píše na healthline.com. V testoch uspela účinná látka nachádzajúca sa v tejto rastline na rovnakej úrovni ako jedno z nemenovaných antibiotík. Jednoducho povedané, dokázala zlikvidovať baktérie tak, ako to robia antibiotiká. Čierna rasca sa považuje tiež za egyptský zázrak. Už starí Egypťania používali olej z Černušky siatej, ktorý je taktiež preskúmaný vedou. Údajne má šesť patentov registrovaných na ochorenia, ako je cukrovka, astma, rakovina a pod. Je vyhľadávaným rastlinným olejom pre svoje silné imunitné vlastnosti. Má pozoruhodné liečivé vlastnosti, ktoré z nej robia jednu z najsilnejších liečivých rastlín sveta. 

Zaujímavé je, že túto rastlinu mal v hrobke faraón Tutanchamón. Faraóni si uvedomovali silu rastliny, preto ju požívali pri bakteriálnych a vírusových infektoch, plesniach, parazitoch, kŕčoch a pod. Taktiež slúžila ako ochrana pred toxickými látkami. Rastlina obsahuje fytolátky, ktoré majú antibakteriálne, antimikrobiálne, antivírusové a antimykotické účinky. 

Ďalšie zdravotné benefity semien z Černušky:

Antioxidačné vlastnosti

V semenách Černušky sa nachádza niekoľko zlúčenín, ako je tymochinón, karvakrol, t-anetol a 4-terpineol, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Je známe, že antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, zabraňujú oxidačnému poškodeniu buniek a môžu mať vplyv na choroby. Jedna štúdia dokonca zistila, že éterický olej tiež pôsobil ako antioxidant.

Znižuje hladinu cholesterolu

Cholesterol je látka podobná tuku, ktorá sa nachádza v tele. Aj keď potrebujeme menšie množstvo tejto látky, v krvi sa jej môže nahromadiť o niečo viac, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb. Ukázalo sa, že Černuška je účinná pri znižovaní hladiny cholesterolu. V jednom prehľade 17 štúdií sa zistilo, že užívanie rastliny bolo spojené s významným poklesom celkového aj „zlého“ LDL cholesterolu, ako aj triglyceridov v krvi. Zaujímavé je, že olej z rastliny mal väčší účinok ako prášok zo semien. Avšak, iba prášok zo semien zvýšil hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

Ďalšia štúdia u 57 ľudí s cukrovkou ukázala, že užívanie rastliny jeden rok znížilo celkový a LDL cholesterol, a to všetko pri zvýšení HDL cholesterolu. Nakoniec, podobné zistenia mala aj štúdia u 94 ľudí s cukrovkou, ktorá uvádza, že užívanie 2 gramov Černušky denne počas 12 týždňov znížilo celkový aj LDL cholesterol.

Môže mať vlastnosti proti rakovine

Černuška má vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály, prispievajúcich k rozvoju chorôb, ako je rakovina. Štúdie zistili niektoré pôsobivé výsledky týkajúce sa potenciálnych protirakovinových účinkov semien a tymochinónu, jeho účinnej látky. Napríklad jedna štúdia zistila, že tymochinón indukuje bunkovú smrť v bunkách rakoviny krvi. Ďalšia štúdia zase preukázala, že extrakt z černušky pomohol inaktivovať bunky rakoviny prsníka.

Ďalšie štúdie naznačujú, že černuška a jej zložky môžu byť účinné aj proti niekoľkým ďalším typom rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, pľúc, krčka maternice, prostaty, kože a hrubého čreva. Sú však potrebné štúdie, aby sa zistilo, či má nejaké výhody v boji proti rakovine, keď sa používa ako korenie alebo sa užíva vo forme doplnku.

Iné účinky Černušky v skratke

  • Účinná proti niekoľkým typom bakteriálnych infekcií
  • Aktívne zložky v rastline môžu pomôcť znížiť markery zápalu v tele
  • Štúdie na zvieratách zistili, že môže chrániť pečeň pred poškodením
  • Pomáha pri znižovaní hladín cukru v krvi
  • Prevencia pred vredmi v žalúdku

Ako ju pridať do stravy?

Existuje mnoho spôsobov, ako pridať Černušku do svojho jedálníčka. Mnohí jej pripisujú horkú chuť, ktorá sa označuje ako zmes oregana a cibule. Často sa používa hlavne v stredovýchodnej a juhoázijskej kuchyni. Spravidla sú semená ľahko opečené a potom rozomleté alebo sa používajú ako celok na dochutenie chleba alebo kari jedál.

Niektorí konzumujú semená aj surové alebo ich zmiešajú s medom alebo vodou. Môžu sa tiež pridávať do ovsených vločiek, smoothies alebo jogurtov. Dokonca sa olej niekedy riedi a nanáša sa lokálne ako prírodný prostriedok, o ktorom sa hovorí, že zvyšuje rast vlasov, zmierňuje zápaly a lieči určité kožné ochorenia.

K dispozícii sú doplnky vo forme kapsúl alebo toboliek na rýchlu a koncentrovanú dávku Černušky. Dá sa kúpiť aj vo forme oleja či semien v rôznych obchodoch, ktoré sa špecializujú na zdravú výživu. 

Fotogaléria


Tagy:
semená olej zdravie účinky čierna rasca černuška siata

2020-11-18 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia