POTRAVINY, ktoré zmenia KVALITU vašich vlasov: Krásna hriva bez mastnoty a lupín na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-31 14:30:00

Šampón sa stal štandardom v našich kúpeľňových regáloch až v 20. storočí. Pred tým sa ľudia spoliehali na staré dobré mydlo. To však v chlórovanej a minerálne ťažkej vode, ktorú používame, nefunguje. Existujú však iné možnosti!

Snažíte sa aj vy prispieť k zdravšiemu životnému prostrediu? Netreba hneď zmeniť všetko, začnite malými krôčikmi, napríklad prechodom od šampónu k jeho alternatívam. Mnohé nájdete doma v špajzi, ako radí portál brightside.me.

Čítajte tiež: Odmietate SEGEDÍNSKY guláš? Obľúbená pochúťka NEOHROZÍ štíhlu líniu, ak spravíte TOTO

1. Sóda bikarbóna

Zdá sa vám to divné? Vyskúšajte a uvidíte, že to vôbec nie je márny nápad. Sóda bikarbóna je v skutočnosti prírodný peeling, čo znamená, že dokáže odstrániť odumreté bunky a nečistoty z pokožky, obmedziť mastnotu a zbaviť pokožku hlavy šupín a svrbenia. Celkovo jemne detoxikuje vlasy.

Recept: Na 1 pohár vody použite 1 lyžicu sódy bikarbóny. Pri hustých a kučeravých vlasoch jej pridajte o niečo viac, pri slabých a suchých zase menej. Nalejte zmes do nádoby a pretrepte, kým sa sóda nerozpustí. Vytlačte zmes na mokré vlasy a vtierajte, začnite od korienkov.

2. Jablčný ocot

Vďaka kyslosti jablčný ocot spomaľuje rast kvasiniek, ktoré často spôsobujú vypadávanie vlasov. Poskytuje tiež základné minerály a vitamíny na podporu lesku, sily a hladkosti, pomáha udržiavať sviežu farbu a upravuje rovnováhu pH vlasov.

Recept: Zmiešajte lyžicu jablčného octu s pohárom vody v nádobe a pretrepte. Nanášajte po umytí vlasov a potom dôkladne opláchnite.

3. Vaječný žĺtok

Vajcia sú plné bielkovín a vitamínov, ktoré vlasy milujú. Vajcia pôsobia ako povrchovo aktívne činidlo a zbavujú vlasy nečistoty po celej dĺžke. Funguje tiež ako kondicionér na suché vlasy. Celkovo zanechá vaše vlasy hebké, čisté a lesklé.

Recept: Rozbite vajce do nádoby a vylejte ho na mokré vlasy. Nechajte pôsobiť 1-3 minúty a potom zmyte vlažnou vodou.

4. Aloe vera

Viete, koľko baktérií a plesní žije na pokožke hlavy? Našťastie, šťava z aloe vera má veľa antibakteriálnych vlastností. Môže rozkladať odumreté bunky pokožky a vďaka protizápalovému účinku je aloe vynikajúcim liekom na lupiny. Tiež zbavuje vlasy mastnoty, hydratuje ich, posilňuje a uzdravuje, dokonca podporuje ich rast.

Recept: Môžete použiť šťavu z aloe vera. Vmasírujte ju do vlasov, postupujte od pokožky hlavy až po končeky. Vyčešte si vlasy hrebeňom so širokými zubami. Masku nechajte pôsobiť 30 minút a opláchnite.

5. Citrónová šťava

Citrón je výživová bomba a jedna z najlacnejších a najjednoduchších alternatív šampónu. Kyselina citrónová má antimikrobiálne vlastnosti a výborne odstraňuje lupiny. Môže fungovať aj ako prírodný zosvetľovač.

Recept: 1 lyžicu citrónovej šťavy vytlačte do 2 pohárov vody a pretrepte. Nalejte na vlasy, vmasírujte ich na 2 - 3 minúty a potom umyte.

6. Kokosový olej

Kokosový olej je skutočný multiprostriedok medzi prírodnými kozmetickými výrobkami a používa sa doslova na všetko, od odličovania až po ochranu pred slnečným žiarením. Oplatí sa dopriať ho aj vlasom. Stimuluje ich rast, chráni pred suchosťou a negatívnymi vplyvmi prostredia. Zabraňuje tiež vypadávaniu vlasov a hodí sa pri liečbe lupín.

Recept: Naneste kokosový olej na noc na suché vlasy, zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 20 - 30 minút.

7. Čaj

Môže to znieť čudne, ale nabudúce, keď si uvaríte vodu, aby ste si pripravili šálku čaju, pripravte si aj jeden na vlasy. Čaj vďaka kofeínu podporuje prekrvenie, hydratáciu pokožky a dodáva telu kyslík - všetky tieto veci priamo zlepšujú rast vlasov a zabraňujú ich vypadávaniu!

Recept: Uvarte si čaj, nechajte ho vychladnúť a vylejte na hlavu. Pýtate sa aký? Ideálne čierny, ale aj bylinkové sú na túto kúru výborné.

8. Olivový olej

Olivový olej, bohatý na výživné látky, funguje ako vynikajúci prírodný zvlhčovač, vďaka ktorému sú vlasy jemné, pružné a zdravé. Olej upokojuje vonkajšie vrstvy vlasov a dodáva im lesk. Používajte ho, ak máte vlasy poškodené, husté, suché a rozštiepené končeky.

Recept: Potrebné množstvo závisí od dĺžky vlasov. Krátke vlasy nevyžadujú viac ako lyžicu teplého olivového oleja, zatiaľ čo dlhšie vlasy môžu vyžadovať až 1/4 šálky. Votrite si ho do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 15 minút a potom opláchnite.

9. Čajovníkový olej (Tea Tree Oil)

Toto je ďalší olej, ktorý bojuje proti baktériám a lieči zápaly. Používa sa na liečbu kožných problémov po celé storočia, vrátane lupín. Odstraňuje odumreté bunky, mastnotu a rôzne nečistoty z vlasov.

Recept: Olej vždy rieďte s inými olejmi, ako je kokosový alebo mandľový, v pomere 1 ku 10. Môžete ho použiť aj na opláchnutie: zmiešajte 4 - 5 kvapiek čajovníkového oleja na 30 ml vody.

10. Semená senovky gréckej (Fenugreek)

Semená senovky gréckej sú bohatým zdrojom vitamínov, bielkovín a kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre podporu rastu vlasov. Bojujú tiež proti baktériám a plesniam a sú celkovo účinné pri znižovaní vypadávania vlasov. Často sa používajú na liečbu lupín. 

Recept: Semená namočte na noc. Rozdrvte 1-2 lyžice semien a nalejte do pohára 2 šálky horúcej vody. Mala by vzniknúť mazľavá, resp. slizká hmota. Vmasírujte si ju do vlasov a nechajte pôsobiť 20 minút, potom opláchnite.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny šampóny

2020-10-31 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia