Prečo trpíte, keď si môžete pomôcť sami? TRIKY, ako sa zbaviť bolestí KĹBOV v pohodlí domova

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-16 06:00:00

Artritída, či bolestivé kĺby trápia čoraz viac ľudí. Vedia poriadne znepríjemniť život, pacienti často trpia veľkými bolesťami a silné analgetiká často nestačia. Skúste si pomôcť tam, kde sa cítite najlepšie - v prostredí domova.

Ťažkosti s kĺbmi prichádzajú s vekom, no môžu byť aj následkom úrazov. Opakovaná bolesť môže byť aj znakom, že trpíte ochorením pohybového systému ako je reumatoidná, alebo dnová artritída. Bolesti bývajú často nepríjemné a dokážu človeka vyradiť z bežného života.

Čítajte tiež: Čo sa stane s psychikou, ak prejdete na vegetariánsku stravu? Toto spraví vyhýbanie sa mäsu

S bolesťou zápasili ľudia od nepamäti. Kedyi nemali k dispozícií lieky na tlmenie bolesti, a tak využívali silu prírody. Čo používali naši predkovia? Toto sú najlepší prírodný pomocníci, ktorí vám uľavia od bolesti podľa brightside.me.

Prírodná lekáreň, ktorá uľaví od bolesti

Guggul

Guggul - lepkavá živica sa po stáročia používa na liečenie artritídy a bolesti kĺbov. Získava sa vytváraním zárezov do kôry stromu. Zbiera sa počas zimnej sezóny. Je svetložltej farby a má horkú aromatickú chuť. Stromy guggul nájdeme najmä v Severnej Indii. Vedci Univerzity zdravotníctva Južnej Kalifornie zistili, že u pacientov, ktorí používali guggul jeden mesiac, sa znížila bolesť, opuchy a stuhnutosť. Okrem iného má aj protizápalové vlastnosti, pomáha znížiť cholesterol a čistí krv. Ak máte problémy s kĺbmi, zmiešajte pol lyžičky vody a štvrť lyžičky guggulovej tinktúry. Túto zmes pite 30 minút pred jedlom, trikrát denne.

Eukalyptový olej

Eukalyptový olej má protizápalové aj analgetické vlastnosti. Pomáha nielen upokojovať zápal, ale tiež zmierňuje bolesti spojené s chorobami - reumatoidná artritída, osteoartritída a dokonca aj svalové poranenia. Zmiešajte 8 až 10 kvapiek eukalyptového oleja s približne rovnakým množstvom oleja mäty piepornej. K tejto zmesi pridajte 3 až 5 čajových lyžičiek olivového alebo moringového oleja. Potrite zmes na miesto, kde máte boľavé kĺby a hneď pocítite úľavu.

Ploštičník strapcovitý

Ploštičník strapcovitý obsahuje protizápalovú kyselinu salicylovú a už od staroveku sa používa na liečbu svalových, panvových a reumatických bolestí. Odporúčaná dávka sa pohybuje od 40 mg do 80 mg denne. Ľudia, ktorých trápia problémy s pečeňou, by sa mali tejto bylinke vyhnúť. Ženám pomáha pri riešení ženských problémov, najmä v období menopauzy.

Škorica

Škorica obsahuje organickú zlúčeninu nazývanú cinnamaldehyd, ktorá dodáva škorici jej chuť a vôňu. Tá zastavuje uvoľňovanie kyseliny arachidónovej, zápalovej mastnej kyseliny. Vďaka tomu je škorica účinná pri znižovaní zápalu spôsobeného chorobami, ako je artritída. Zmiešajte 1 šálku horúcej vody s 2 čajovými lyžičkami medu a 1 malou čajovou lyžičkou škoricového prášku. Túto zmes pite ráno aj večer.

Lucerna siata

Aj lucerna patrí medzi bylinné lieky, ktoré sa používajú na liečenie bolesti kĺbov, chrbta a zápalovej artritídy. Obsahuje totiž veľa minerálov, vitamínov a ďalších výživných látok, ktoré podporujú rast a silu kostí. Klíčky lucerny môžete pridať do jedál, alebo ich konzumovať samostatne. Rovnako si z nej môžete urobiť aj čaj.

Kapustový list

Kapusta sa už celé storočia používa ako ľudový liek na upokojenie bolesti kĺbov. Apigenín, flavonoidová zlúčenina, ktorá je v ňom prítomná, mu dodáva vynikajúce protizápalové vlastnosti. Zábaly z listov kapusty sú mimoriadne účinné pri liečbe osteoartritídy, ako uvádza jedna štúdia. Ako si najlepšie pripraviť zábal? Pripravte si kapustu, najlepšie červenú, keďže obsahuje viac antokyanínov, ktoré zmierňujú zábal. 

Listy kapusty položte na dosku na krájanie a ostrým predmetom vyrežte hrubé časti. Valčekom na cesto, prechádzajte po jednotlivých listoch, aby sa uvoľnila šťava, ktorá obsahuje liečivé látky. Potom listy zabaľte do fólie a vložte do rúry na niekoľko minút, aby sa zahriali. Na dotyk by mali byť teplé, nie horúce. Priložte ich na boľavý kĺb a spevnite gázovým obväzom, alebo fóliou, ktorá udrží teplo. Nechajte pôsobiť najmenej hodinu. Zábal opakujte trikrát denne.

Kurkuma

Prášok z kurkumy sa tradične používa v čínskej a indickej ajurvédskej medicíne na liečenie artritídy a bolesti kĺbov. Podľa štúdie kurkuma účinkuje tak, že blokuje zápalové cytokíny a enzýmy. Ak vás trápia bolesti, pridajte do jedla čajovú lyžičku denne, alebo si pripravte šálku teplého mlieka, do ktorého pridáte 1 lyžicu kurkumy. Tento nápoj pite pred spaním, pomôže od bolesti.

Klinčeky

Táto starobylá bylina, ktorá pochádza z Indonézie sa používa už po generácie v čínskej a indickej medicíne na zmiernenie bolestí. Výskum ukázal, že ak pridáte klinčeky do stravy, môžete znížiť zápal spôsobený artritídou asi o 44 percent. Okrem toho, že znižuje zápal, zabraňuje aj objavovaniu sa nových zápalových cytokínov vo vašich kĺboch. Drvené klinčeky môžete pridať do jedál, alebo si z neho pripravte čaj. Ak vám vadí jeho chuť, v lekárni ho kúpite aj vo forme tabliet.

Diablov pazúr

Diablov pazúr je rastlina, ktorá rastie v púšťach južnej Afriky. Svoje meno získal kvôli malým pazúrovým háčikom, ktoré pokrývajú ovocie. Domorodci ho po stáročia používali na liečbu bolesti kĺbov. Pripraviť si ho môžete vo forme čaju. Do šálky si pripravte 5 gramov sušeného koreňa z diablovho pazúra a zalejte ho vriacou vodou. Pite aspoň jednu šálku denne.

Kôra vŕby

Kôra vŕby je jedným z najstarších tradičných podporných prostriedkov používaných na liečbu zápalu. Obsahuje chemickú zlúčeninu nazývanú salicín, ktorá je podobná aspirínu. Pomáha pri zmierňovaní bolesti kĺbov v kolenách, na chrbte, v bokoch a v krku. Kapsuly vŕbovej kôry sa dajú kúpiť v lekárňach a takmer v každom obchode so zdravou výživou. Odporúčaná dávka je asi 240 mg denne. Môžete ho kúpiť aj vo forme čaju.

Akupresúra

Akupresúra, ak je správne vykonávaná, poskytuje úľavu od bolesti kĺbov vrátane tých, ktoré sú spôsobené artritídou.

Body na uľavenie bolesti

Li 4 - Nájdeme ho medzi palcom a ukazovákom v chrbtovej časti ruky. Ide o proti-bolestivý bod, pomáha uľaviť od bolesti kĺbov, očí, zubov aj žalúdka. Tlačte na tento bod po dobu 5 sekúnd. Použite pevný tlak a uvidíte, že sa vám rýchlo uľaví.

Lv 3 – Nachádza sa na oboch nohách medzi veľkým palcom a druhým prstom. Stimulácia týchto bodov pomáha zmierniť bolesti chrbta a znižuje krvný tlak.

Gb 41- Je umiestnený v hornej časti chodidla, v kanáliku medzi malým prstom a štvrtým prstom. Zmierňuje bolesti a pomáha aj pri problémoch so žlčníkom.

Moxovanie

Názov moxa pochádza z japonského mo – kušu, alebo inak spálená bylina. Ide o veľmi príjemnú, bezbolestnú metódu, pri ktorej sa používa zapálená moxa, ktorá pripomína zapálenú cigaru. Nahrievajú sa ňou akupunktúrne body. Odborníci na čínsku medicínu tvrdia, že moxovanie je obzvlášť účinné pri liečbe chronickej bolesti kĺbov. Výskum, ktorý bol publikovaný v Jilin Journal of Traditional Chinese Medicine ukázal, že moxovanie spojené s akupunktúrou malo až 83,3-percentnú účinnosť pri liečbe reumatoidnej artritídy.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba bolesti prevencia kĺby kolená

2020-05-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.om  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia