Kráska a zázrak na imunitu v jednom: Táto BYLINKA poskytne telu ochranný štít pred chorobami!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-21 06:00:00

Jedna z najpopulárnejších bylín, ktorá sa už po stáročia používa na liečenie rôznych ochorení. Taká je echinacea, ktorá dokáže človeka dostať aj z chrípky či prechladnutia. Používa sa taktiež na liečbu bolestí, zápalu a migrény. Čo dokáže s imunitným systémom?

Echinacea je kvitnúca rastlina z čeľade astrovité. Existuje až 9 rôznych druhov, no najznámejšia je práve Echinacea purpurea. Najviac využívanou časťou je koreň, ale aj kvety liečia. Kúpite ju vo forme tinktúry, čaju, extraktu, ale aj tabletiek. Rastliny echinacei obsahujú účinné látky, ako je kyselina kofeínová, alkamidy, fenolové kyseliny, kyselina rozmarínová, či polyacetylény. Táto liečivá rastlina je známa tým, že znižuje zápal, zlepšuje imunitu a znižuje hladina cukru v krvi.

Čítajte tiež: Čo z vašej domácnosti môže pôsobiť ako dezinfekcia? Zabijak vírusov a baktérií bez chémie!

Vysoký obsah antioxidantov

Rastliny echinacei sú plné zlúčenín, ktoré fungujú ako antioxidanty. Ide o molekuly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom, ktorý môže spustiť chronické ochorenia ako cukrovka, či ochorenia srdca. Medzi antioxidanty, ktoré obsahuje, patria flavonoidy, kyselina cichorová a rozmarínová. Navyše, je plná zlúčenín nazývaných alkamidy, ktoré môžu zvyšovať antioxidačnú aktivitu.

Pozitívny vplyv na imunitný systém

Echinacea je známa pre svoje priaznivé účinky na imunitný systém. Pomáha bojovať proti infekciám a vírusom. Často sa používa na prevenciu alebo liečbu prechladnutia. Štúdie ukázali, že užívaním echinacei môžete znížiť riziko vzniku prechladnutia o viac ako 50 percent a skrátiť trvanie o jeden a pol dňa!

Znižuje hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi môže zvýšiť riziko vážnych zdravotných problémov. Hrozí tak cukrovka 2. typu a s ňou aj súvisiace choroby srdca. Extrakt z echinacei potláča enzýmy, ktoré trávia uhľohydráty. Konzumáciou tejto byliny sa zníži množstvo cukru, ktoré sa dostane do krvi.

Zmierňuje pocity úzkosti

Echinacea vďaka obsahu istých zlúčenín môže zmierniť pocity úzkosti. Môžu za to obsiahnuté alkamidy, kyselina rozmarínová a kávová.

Má protizápalové vlastnosti

Zápal sa niekedy môže vymknúť spod kontroly a trvá dlhšie, ako je potrebné. Zvyšuje sa tak riziko vzniku chronických chorôb a iných zdravotných problémov. Ukazuje sa, že echinacea pomáha znížiť nadmerný zápal. Potvrdila to aj 30-dňová štúdia na ľuďoch, ktorí trpeli na osteroartrózou. Užívaním doplnku obsahujúceho extrakt z echinacei sa u nich významne znížil zápal, chronické bolesti a opuchy.

Lieči kožné problémy

Echinacea pomáha liečiť bežné problémy s pokožkou. Keďže má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, dokáže zatočiť s akné. Kozmetické výrobky určené pre pleť, ktoré obsahujú extrakt z echinacei zlepšujú hydratáciu pokožky a bojujú proti vráskam.

Vedľajšie účinky

V niektorých prípadoch vyvoláva bylinka nepríjemné vedľajšie účinky: 

  • vyrážky
  • svrbivá pokožka
  • žihľavka
  • opuch
  • bolesť brucha
  • nevoľnosť
  • lapanie po dychu

V niektorých prípadoch sa u ľudí, ktorí užívajú echinaceu, môžu prejaviť vedľajšie účinky. Často však ide o ľudí s alergiou na iné kvety, ako sú sedmokrásky, chryzantémy, nechtík lekársky, či ambrózia. Keďže sa zdá, že echinacea stimuluje imunitný systém, ľudia s autoimunitnými poruchami alebo tí, ktorí užívajú imunosupresívne lieky, by sa pred tým, než ju začnú užívať, mali poradiť so svojim lekárom.

Ako ju užívať?

Echinaceu môžete užívať vo forme tabliet alebo si z nej môžete spraviť čaj. Potrebujete 1-2 g sušenej rastlinnej časti, ktorú zalejete šálkou vriacej vody. Ak už pociťujete prejavy prechladnutia, môžete použiť 10 g echinacey, pričom si doprajete 5-7 šálok za deň. 

Fotogaléria


Tagy:
echinacea zdravie bylinka imunita prevencia

2020-03-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia