Nielen koronavírus môže zabíjať: Zachráňte sa pred chrípkou bylinkami, ktoré nakopnú imunitu

Zdroj: Tlačová správa
2020-02-07 18:00:00

Chrípková sezóna vrcholí a rovnako sa celosvetovo šíri neželaná vlna koronavírusu. Tak, ako obávaný koronavírus, aj vírus bežnej chrípky dokáže zabiť množstvo ľudí.

Proti chrípkovým vírusom sa dá zabojovať správnou podporou imunity aj z dostupných zdrojov prírody. Ktoré bylinky a účinné látky môžu byť v tomto období najviac nápomocné? 

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Názov koronavírusu vznikol na základe ostňov, ktoré vychádzajú z jeho membrány. Vírus napadá primárne dýchacie ústrojenstvo. Bežné chrípkové vírusy označované ako B, C vyvolávajú infekcie u človeka, vírusy A boli izolované zo zvierat. Často menia svoje vlastnosti a medzi ľuďmi tak kolujú stále iné typy vírusov. Bežná chrípka sa prejavuje náhle, je sprevádzaná teplotou, bolesťami kĺbov, svalov, hlavy, suchým dráždivým kašľom, môže sa objaviť nádcha a bolesť hrdla.

Lepšia prevencia ako liečba

Ľudia, ktorí sa nestarajú o svoje zdravie, alebo majú oslabený imunitný systém, či nedostatok protilátok a vitamínov, sú náchylnejší na chrípkové ochorenia. V súčasnosti neexistuje vakcína proti koronavírusu. V prípade bežnej chrípky Svetová zdravotnícka organizácia každoročne určuje, ktoré protilátky budú v očkovacích vakcínach, ktoré sú jednou z možností prevencie.

Proti každému ochoreniu je najlepšia prevencia. Ide o to, že choroba spôsobená baktériami alebo vírusmi sa rozvinie iba vtedy, ak je v organizme prekročený ich kritický počet, ktorý je potrebný na to, aby toxíny choroboplodných zárodkov premohli alebo podstatne oslabili imunitu organizmu. Spoločným menovateľom pôsobenia baktérií ako aj vírusov je fakt, že po vniknutí do ľudského organizmu sa „prilepia“, teda priľnú, na výstelku dýchacích alebo iných orgánov, kde spôsobia zápal a poškodenie tkaniva. Používanie rúšok vykonáva túto službu – obmedzuje vnikanie vírusov do organizmu a znižuje ich počet, “ ozrejmuje MUDr. Oto Sova, CSc.

Podporiť zdravie a imunitu sa dá aj pomocou byliniek, ktoré sú osožné v boji proti chrípke. Príroda si to vymyslela proti chrípkovým ochoreniam svojsky a ponúka nám rôzne bylinky s komplexom nápomocných a účinných látok, ako sú triesloviny, saponíny, antokyány, silice, rôzne kyseliny, stopové prvky a mnoho ďalších. Užívanie byliniek je ale potrebné odkonzultovať vždy so svojím lekárom. 

Húževnatá rastlina menom chren

Nazýva sa aj bylina mladosti či slovenský ženšen. Ak ju raz zasadíte, zbavíte sa jej už ťažko. V koreni tejto rastliny sa nachádza významný sinigrín, sulforafán a izotiokyanáty, silné zlúčeniny, ktoré pôsobia pozitívne na dýchacie cesty a čistia a uvoľňujú upchatý nos. Chren obsahuje veľké množstvo vitamínu C a ďalšie telu prospešné látky, ktoré zvyšujú silu imunitného systému tým, že stimulujú aktivitu a produkciu bielych krviniek, hlavnej obrannej línie tela.

 „Stále sa potvrdzuje, že pre zdravie je veľmi dôležité to, čo zjete. Správne zvolený jedálny lístok môže pomôcť nielen pri prvých príznakoch ochorenia, ale aj pri podpore imunity. Chren má antibiotický účinok. Dokáže potláčať infekcie, je účinný pri nachladnutí, angíne, aj pri chrípke. Jeho silice rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest, v prínosových dutinách. Účinok pocítite už pri krájaní či strúhaní, prejavuje sa typickým slzením,“ vysvetľuje MUDr. Beáta Nemčoková, pediatrička a homeopatka.

Aby ste ho ľahšie dostali do tela, urobte si medový chren. Zmiešajte 1 lyžicu nastrúhaného chrenu s 3 lyžicami medu a užívajte niekoľkokrát za deň. Pri nádche pomôže dutiny uvoľniť inhalovanie chrenových pár, kedy do vriacej vody treba pridať lyžicu čerstvo nastrúhaného chrenu a vdychovať uvoľnené silice. Pre prevenciu a ochranu dýchacích ciest si rovnako pripravíte aj čaj.

Doktorka Nemčoková odporúča k jedlu ako prílohu jablčný chren: „Tri lyžice nastrúhaného chrenu zmiešajte s dvomi nastrúhanými jablkami a šťavou z polovice citróna.“

Jemná bylina vylúči choroboplodný hlien

Čaj z koreňa prvosienky jarnej obsahuje vzácne zlúčeniny nazývané triterpenoidné saponíny, ktoré pomáhajú bojovať s chorobou vďaka ich expektoračným vlastnostiam. Ak ste prechladnutí a trápi vás nádcha a hlieny, alebo ste sa prehupli z chrípky do vážnejšieho ochorenia, zápalu priedušiek, čaj z tejto byliny napomáha uvoľňovaniu a odstraňovaniu hlienu, čím uľavuje od bolesti horných dýchacích ciest a urýchľuje celkové uzdravenie.

Prírodné saponíny obsiahnuté v rastline vďaka ich účinku znižujú preťaženie hrudníka a uvoľňujú hlien.

„Veľmi dobrú službu poskytujú koncentrované saponíny z rastliny Yucca Shidigera, ktoré v dennej dávke 1 gram podstatne znižujú povrchové napätie všetkých plôch vnútorných orgánov organizmu a baktérie či vírusy sa majú problém usadiť na výstelkách týchto orgánov v dostatočnom množstve, čo podstatne uľahčuje boj podporných rastlinných preparátov,“ dopĺňa biochemik MUDr. Oto Sova, CSc. zo spoločnosti Reparex.

Bylina obsahuje aj fenolové glykozidy, triesloviny, salicyláty, vitamíny a minerály, vďaka čomu má antibakteriálne, protizápalové účinky a zmierňuje bolesť. Čaj je možné pripraviť zo sušenej alebo čerstvej jarnej byliny, nechať lúhovať 10 minút a piť trikrát denne. Kvety prvosienky sú vhodnou prísadou aj do inhalačnej zmesi. Hlieny sa uvoľnia a urýchli sa odstránenie  infekcie z dýchacích orgánov. 

Cesnak, neobmedzená pomoc pre zdravie  

Ľudstvo objavilo neuveriteľné vlastnosti cesnaku pred viac ako 5 000 rokmi. Koreň tejto byliny je veľmi nápomocný v prevencii ako aj samotnej podpore liečby chrípkových ochorení vďaka antivírusovým a protizápalovým vlastnostiam. Niektoré štúdie preukázali, že cesnak znižuje riziko vzniku samotného ochorenia. Boli testovaní dobrovoľníci, ktorí užívali cesnak po dobu troch mesiacov. Zistilo sa, že riziko vzniku chrípky sa znížilo o 63 % a keď už ochoreli, chrípka trvala o 70 % kratšiu dobu ako u tých, ktorí cesnak neužívali. 

Cesnak posilňuje fungovanie imunitného systému vďaka látke nazývanej aliín. Pri rozdrvení cesnaku sa táto látka zmení na alicín, ktorá je hlavnou účinnou látkou. Zlepšuje imunitnú odpoveď niektorých druhov bielych krviniek v boji s vírusmi a baktériami.

„Alicín je antibioticky pôsobiaca látka. Táto substancia spôsobuje protibakteriálny a protivírusový účinok cesnaku,“ dodáva doktor Sova z Reparexu.

Najlepšie urobíte, ak ho budete konzumovať surový. Na to, aby sa z cesnaku uvoľnila účinná látka alicín, je nutné cesnak buď rozdrviť, pretlačiť alebo nakrájať na plátky. Pokiaľ ho budete tepelne upravovať, zničíte účinné látky. Prípadne pred tepelnou úpravou nechajte rozdrvený cesnak odstáť aspoň 10 minút, časť jeho pozitívnych účinkov by tak mala ostať zachovaná.

Antokyány v baze

Nálezy bazových semien pri vykopávkach svedčia o využívaní bazy čiernej pri zdravotných problémoch už v dávnej minulosti. V anglosaských krajinách sa nazývala „liečivým ohňom“. V starom Grécku a Ríme ju považovali za univerzálnu medicínu. Aj Hippokrates si bazu vysoko cenil a jej plody odporúčal užívať na zníženie horúčky najmä pri prechladnutiach, ale i na posilnenie obranyschopnosti tela.

Medzi účinné látky bazových kvetov patria najmä silice, flavonoidy, triesloviny, fytosterín, slizy, kyselina chlorogenová a kávová. Zrelé plody obsahujú rovnako mnoho ďalších účinných látok vrátane vitamínov. Antokyány obsiahnuté v baze podporujú a urýchľujú odpoveď imunitného systému na vírusové či bakteriálne infekcie, vďaka čomu ľudský organizmus môže prekonať chrípku ľahšie a rýchlejšie.

„Baza navyše zvyšuje mieru potenia organizmu, čím znižuje horúčku. Vykazuje obdobné antioxidačné vlastnosti ako vitamín C alebo E,“ dopĺňa MUDr. Nemčoková.

Po vypití čaju z bazového kvetu sa podporuje detoxikácia organizmu, čím sa skracuje i čas liečenia dýchacieho ústrojenstva. Pomáha aj prekrvujúci 10-minútový kúpeľ nôh v teplej vode s bazovým kvetom, ktorý pomáha zlepšiť dýchanie.

Jeden z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, Hippokrates, zvykol hovoriť: „Lekár lieči, príroda uzdravuje."  Preto nezabúdajme na jej dary a snažme sa ich využívať.

Fotogaléria


Tagy:
bylinky rastliny chrípka prevencia vírusy

2020-02-07 18:00:00  |  Foto: Tlačová správa  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia