Preč s návykovými liekmi na úzkosť: Známa bylina, ktorá šokuje svojimi účinkami na psychiku!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-25 15:30:00

Ak má niekto psychické problémy a trpí úzkosťou, obvykle sú mu predpísané lieky. Ide o rýchlu a účinnú pomoc. Podľa psychiatrov však ide o zbytočné riešenie, ktoré len zaťaží organizmus. Pomôcť by mohlo alternatívne riešenie, ktoré má údajne podobné účinky ako lieky!


Profesor Hans Peter-Volz povedal, že lekári dokážu úzkosť veľmi rýchlo vyliečiť. Majú k dispozícii benzodiazepíny a iné lieky, ktoré sa podávajú pacientom s úzkosťou. Avšak, namiesto toho by pacienti s miernou formou poruchy mohli dostať prírodné prostriedky, vrátane lenaduľového oleja, na boj proti ich symptómom. Levanduľový olej by sa údajne mal považovať za prvú líniu liečby namiesto návykových liekov, ako sa píše na express.co.uk!

Čítajte tiež: Hit v ústnej hygiene ako klamstvo? Pravda o zubnej paste s obsahom aktívneho uhlia!

Rovnako silné ako lieky? 

Oficiálne smernice Národnej zdravotnej služby (NHS) hovoria, že nie je dostatok dôkazov o tom, že by levanduľový olej, ktorý sa predával pre jeho upokojujúce účinky, mohol liečiť úzkosť. Experti na duševné zdravie však odmietajú návrh profesora Volza, tvrdiac, že ​​je „neopodstatnený“ a dôkazy sú nedostatočné. Profesor Volz si napriek tomu stojí za svojím a tvrdí, že kapsuly z levanduľového oleja sa ukázali byť rovnako silné ako bežne používané lieky proti úzkosti. Taktiež dodal, že majú menej vedľajších účinkov. Odborník spolupracoval spolu s Kalmsom, výrobcom kapsúl levanduľového oleja.

Profesor Volz je zdravotným riaditeľom Nemocnice pre psychiatriu, psychoterapiu a psychosomatickú medicínu v Nemecku. Ako zdôraznil, lekári môžu rýchlo vyliečiť ľudí, ktorí zažívajú emocionálne utrpenie, bez toho, aby preskúmali alternatívne možnosti.

„Lekári príliš rýchlo zbytočne predpisujú lieky a v niektorých prípadoch to môže spôsobiť závislosť, najmä keď sú predpísané benzodiazepíny. Podľa môjho názoru má zmysel začať s oveľa menej závažným zásahom do organizmu a tým by bol levanduľový olej. V mojom profesionálnom živote som nikdy nevidel farmakologickú látku s takýmito dobrými výsledkami v randomizovaných štúdiách,“ povedal profesor. 

Návykové s abstinenčnými príznakmi

Britskí experti však majú svoj názor a nestotožňujú sa úplne s profesorom.

Dr. Heidi Millerová, praktická lekárka v Hertfordshire, povedala, že určite nebude predpisovať levanduľový olej, kým nebude existovať „presvedčivý“ dôkaz: „Bola by som veľmi prekvapená, keby mali kapsuly z levanduľového oleja významný vplyv na miernu úzkosť.“

Hoci sa mnohí snažia znížiť predpisovanie liekov, ako sú spomínané benzodiazepíny, existujú však obmedzené zdroje na alternatívy k rýchlo sa rozvíjajúcim liekom. Vysoko návykové tabletky sú zatiaľ najrýchlejšou a najúspešnejšou cestou k liečbe pacientov s úzkosťou. 

Ako Millerová dodala, na lekárov je dnes vyvíjaný veľký tlak, aby sa vyjadrili k tomuto problému. Mali by vynaložiť iné stratégie a snažiť sa o zníženie predpisovania receptov. 

Až u 40 percent ľudí, ktorí užívajú benzodiazepíny po dobu šiestich týždňov sa vyvinie závislosť a 1,5 milióna je závislých vo Veľkej Británii, podľa charitatívnych organizácií. Benzodiazepíny, vrátane liekov Valium, Ativan a Xanax, sú podľa britského Addiction Center predpísané dvanásť miliónovkrát ročne. Veľmi rýchlo pôsobia na organizmus. Nebezpečenstvo však spočíva v ich nepríjemných abstinenčných symptómoch, ktoré sprevádzajú pacientov celé roky napriek tomu, že boli predpísané len na krátkodobé použitie. Abstinenčné príznaky zahŕňajú potenie, nevoľnosť, problémy so spánkom a zhoršenú úzkosť, ktoré môžu viesť k začarovanému cyklu závislosti.

Profesor Volz povedal: „Pacienti končia opäť u lekárov, potrebujú ďalšiu liečbu, aby sa pokúsili znížiť svoju závislosť na liekoch, ktoré stoja NHS viac peňazí. V niektorých prípadoch pacienti opätovne berú benzodiazepíny, čo ďalej posilní ich závislosť na lieku a robí to ešte ťažším."

Spôsob liečby? Zatiaľ NIE

Výskum, aj keď obmedzený, ukázal, že „jedinečne pripravený, farmaceutický kvalitný levanduľový olej“ môže zlepšiť príznaky miernej úzkosti. Dve štúdie dokonca zistili, že kapsuly levanduľového oleja sú rovnako účinné ako bežne predpisované benzodiazepín lorazepam a antidepresívum paroxetín.

Súčasný výskum však nestačí na to, aby Národný inštitút pre zdravie a starostlivosť Excellence (NICE), ktorý radí NHS, odporučil bylinku pre akúkoľvek formu úzkosti. 

Hovorca povedal: „V súčasnosti NICE neodporúča levanduľu pri liečbe generalizovanej úzkostnej poruchy. Výskum bylinných intervencií, vrátane levandule, bol preskúmaný, ale neodporúča sa ako možnosť liečby“.

Spoločnosť The Charity Mind uviedla, že uvítajú alternatívne riešenia úzkosti, ale skôr, než sa dajú vyvodiť závery, je potrebný ďalší výskum.

Vedúci informácií Stephen Buckley povedal: „Levanduľový olej môže byť užitočný pre relaxáciu a redukciu stresu u tých, ktorí majú miernu úzkosť. Zatiaľ však nie je jasné, do akej miery môže pomôcť tým, ktorí majú ťažšie príznaky, ktorým môže byť predpísaná liečba, ako je benzodiazepín. Čo je užitočné pri zvládaní duševného zdravia je veľmi individuálne - takže je naozaj dôležité, aby ste spravili správne rozhodnutie pre seba, no spolu so svojím lekárom."

Fotogaléria


Tagy:
levanduľa liečba úzkosť psychika duševné zdravie levanduľový olej

2019-05-25 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia