Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štyri prírodné liečivá, ktoré sa maskujú za zdravím: V skutočnosti vás môžu zmiasť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Sú prírodné, takže by mali byť pre človeka bezpečné. Omyl! Tak, ako príroda vyráža dych svojou krásou a bohatstvom, ktoré ponúka, vie zároveň aj nepríjemne prekvapiť. Niektoré prírodné liečivá môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Predstava, že aletrnatívna medicína pomôže, je mylná! Hoci je v niektorých prípadoch účinná, používa sa zvyčajne len ako podporná či doplnková liečba k tej klasickej. Pri ktorých prírodných liečivách by ste mali byť podľa health.com opatrní? 

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Kurkuma

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o neškodné korenie, ktoré sa pridáva pre chuť do rôznych jedál. Opak môže byť pravdou! Jade Ericková z Kalifornie trpela záchvatmi ekzému. Verila, že jej pomôže práve kurkuma. Po tom, čo si do žíl vstrekla korenie, nastala u nej anoxická encelopatia a následne smrť. Prestalo jej biť srdce a mozog nemal dostatok kyslíka.

Korenina síce pôsobí protizápalovo, ale mala by sa užívať len orálne. Odborník na východo-západnú medicínu doktor Malcolm Taw zdôrazňuje, že niektoré lieky môžu byť liekom i jedom zároveň. Rozhodne by nikto nemal skúšať vnútrožilové podanie kurkumy! Všetko treba konzultovať so svojím lekárom.

Prilbica

Prilbica je bylinka, ktorá sa používa do čajov. Jedna žena však po vypití čaju s touto rastlinou zomrela! Bylinka môže vyvolať nevoľnosť, bolesť v hrudi, búšenie srdca, ale i paralýzu. Hoci sa spracovaná bylinka v menších množstvách bežne používa v alternatívnej medicíne na boj proti bolesti, doktor Tax tvrdí, že by sme sa jej mali celkovo vyhýbať!

Štyri prírodné liečivá, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Peroxid vodíka

Ťažko tomu uveriť, no niektorí zástancovia alternatívnej medicíny používajú peroxid vodíka ako látku, ktorá podporuje zdravie. Podľa nedávneho článku, publikovaného v časopise Annals of Emergency Medicine bolo približne 300 osôb otrávených a päť z nich zomrelo po požití tejto látky!

"Mnohí si zvyknú nakvapkať vysokokoncentrovaný peroxid do vody alebo inej kvapaliny, čím sa rozriedi. Domnievajú sa, že je to prekysličovanie, ktoré dodá peroxid. Navyše, aj kyslík do nápoja, čím si vlastne jeho vypitím zlepšia zdravotný stav," upozorňuje doktor Benjamin Hatten.

Neexistuje žiadne vedecké podloženie, ktoré by potvrdilo zdravotnú nezávadnosť peroxidu vodíka. Ľudia by sa nemali nechať zmiasť rečami! Veľké množstvo užitého peroxidu by mohlo mať veľmi vážne následky, ako tvrdí Dr. Hatten.

Aktívne uhlie

Lekári používajú aktívne uhlie na liečbu pri predávkovaní, keďže látka "viaže" na seba škodlivé chemické látky a zabraňuje ich vstrebávaniu v čreve, vysvetľuje Shanna Levine, MD.

"V alternatívnej medicíne sa používa ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu," dodala odborníčka.

Málokto však vie o dlhom zozname jeho možných vedľajších účinkov. Aktívne uhlie môže znížiť účinnosť iných liekov, vrátane antikoncepcie. Pri jeho inhalácii hrozí poškodenie pľúc a môže viesť aj k podráždeniu žalúdka. Zrátané a podčiarknuté. Škody prevažujú nad prínosmi!

Viac o téme: LiečbaPrevenciaAlternatívna medicínaKurkumaChorobyAktívne uhlie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9