Žiadna bezcenná burina: Púpava je účinná pri žltačke, prečistí pečeň a pomôže diabetikom!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-29 06:00:00

Ešte pár dní a kvety púpavy pokryjú svojimi žltými kvetmi lúky, trávniky, parky i betóny na mestských sídliskách! Sú predzvesťou jarného obdobia a znamením teplejšieho počasia. Mnohí však púpavu považujú len za burinu a podceňujú ju. Chyba!

Málokto vie o tom, že púpava patrí medzi najzdravšie potraviny na svete! Pri jarnej prechádzke ju zvyčajne prehliadneme, reso. nevenujeme jej pozornosť. Mnohí ju totiž označia za nepotrebnú burinu, ktorá si rastie kade-tade. Chyba! Púpava je jednou zo štyroch najlepších druhov zeleniny. Veľmi dobre ju vystihuje výrok amerického filozofa a spisovateľa Ralpha Waldo Emersona: "Burina je rastlina, ktorej sila ešte nebola objavená." O púpave to platí dvojnásobne. Objavte účinky púpavy, ktorá rastie za každým rohom. 

Čítajte tiež: Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Čo sa v nej skrýva? 

Celá rastlina, vrátane púpavového kvetu, listov i koreňa je nabitá liečivými látkami! Nájdeme v nej vitamíny i minerálne látky. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín C, K, A, B6, tiamín, riboflavín a z minerálnych látok je to železo, vápnik, draslík, horčík, zinok, kyselina listová a mnoho ďalších, pre telo dôležitých látok. Podľa medicalnewstoday.com je púpava plná polyfenolov, čo je určitý typ antioxidantov. 

Práve v koreni sa nachádza najväčšie množstvo zdraviu prospešných látok! Zistilo sa, že je účinný pri likvidácii rakovinových buniek. Jeho obsahové zloženie spôsobuje rozpad buniek, ktoré napadla rakovina, bez toho, aby sa poškodili zdravé bunky. 

Skvelá na pečeň i na trávenie

Púpava vyniká svojimi účinkami na jeden z najdôležitejších telesných orgánov - na pečeň. Podporuje detoxikáciu pečene a dokonca vraj napomáha zotaveniu pri žltačke typu C! Obsahuje taraxacín, čo je látka stimulúca tráviace orgány. Taktiež podnecuje vylučovanie žlče pečeňou a žlčníkom. Ide o užitočný účinok pri zápche či iných tráviacich ťažkostiach. Pri vyššom prietoku žlče sa črevá pohybujú ľahšie. 

Pomôže pri cukrovke

Koreň púpavy má veľkú silu! Nájdeme v ňom inulín, čo je prirodzene sa vyskytujúci druh rozpustnej vlákniny, ktorý pozitívne vplývy na hladinu cukru v krvi. Táto látka zvyšuje tiež vstrebávanie vápnika a podporuje probiotickéí baktérie. Taktiež je zdrojom pektínu, čo je ďalší druh vlákniny, ktorý pomáha zmierňovať zápchu a znižovať cholesterol. 

Ďalšie zdravotné účinky púpavy

  • Zaberá pri zadržiavaní tekutín
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Pomáha pri problémoch s močovými cestami
  • Zlepšuje stav pleti s akné
  • Čistí žalúdok

Vyberte sa na jarnú prechádzku a natrhajte si na čistom mieste púpavové listy! Môžete si z nich spraviť chutný jarný čalát alebo čaj.

Recept, ako na púpavový čaj

Spravte si chutný a zdravý čaj! Môžete si ho pripraviť buď zo sušeného rozdrveného koreňa alebo z nadrobno nasekaného čerstvého koreňa. Taktiež môžete zvoliť zmes listov a koreňa alebo len listy. Hoci aj listy majú liečivé vlastnosti, no so slabším účinkom.

Na prípravu jednej šálky potrebujete 1 až 2 čajové lyžičky rozdrveného púpavového koreňa, ktorý zalejte 2,5 dl horúcej vody. Lúhujte 15 minút a následne sceďte. Čaj si môžete dopriať 2- až 3-krát denne niekoľko mesiacov, podľa závažnosti ochorenia. Pite čaj 20 až 30 minút pred jedlom. 

Fotogaléria


Tagy:
rastlina zdravie púpava liečba prevencia

2019-03-29 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia