Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlozvyk, ktorým sa pripravujete o veľa: Zmeňte to a pocítite úžasné účinky na vlastnej koži!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako moderní ľudia občas zabúdame na to, aké blahodarné účinky pre nás môže mať niečo tak jednoduché ako bylinka. Namiesto kvalitného bylinkového čaju často uprednostňujeme kávu či sladené nápoje. Určite nie je nutné zdôrazňovať, že to je veľká chyba.


Rôzne bylinky majú svoju charakteristickú vôňu a chuť a nie každý je milovníkom horkých bylinkových čajov. Dobrou správou však je, že silu prírody ukrytú v bylinkách môžete využiť aj napriek tomu.

Spôsobov, ako konzumovať bylinky, je mnoho. Pridať ich môžete do varenia, ochutiť nimi šaláty či ozvláštniť pečenie. Na trhu sa dokonca nájdu produkty, v ktorých sa výťažky z byliniek už nachádzajú, teda ich na svoj tanier dostanete úplne bez námahy. Dávajte si však pozor na to, aby zložky vybraného produktu boli prírodného pôvodu. Na pultoch obchodov nájdete napríklad čisto prírodné bylinkové jogurty, ktoré budú chutiť nielen vám, ale aj vašej rodine. Bylinkami „ochuteným“ minerálkam plným umelých prísad sa radšej vyhnite.

Čítajte tiež: Jeden mesiac bez sacharidov: Výsledok sa prejavil na tele nečakaným spôsobom!

Levanduľa na krásu i na bolesti hlavy

Prenikavo voňavá levanduľa pochádza zo stredomorskej oblasti, no čoraz častejšie ju vídať aj v slovenských záhradkách. Bohatý poloker obsypaný fialovými trsmi kvetov sa už v staroveku používal na kozmetické účely, ale v súčasnosti si našiel miesto aj v liečbe či prevencii rôznych neduhov. V prvom rade slúži ako upokojujúci prostriedok pri problémoch nervového pôvodu, no pomáha aj pri nespavosti a bolestiach hlavy. Prospieva vašej pečeni a žlčníku a vie byť záchranou pre astmatikov i ľudí, ktorí trpia kolikami alebo nadmernou plynatosťou.

Levanduľa patrí medzi rastliny,
Zobraziť galériu (2)

Baza proti zápalom a baktériám

Skromný krík bazy nájdete takmer všade naprieč Slovenskom a jej silu poznali aj naši predkovia. Biele aromatické kvety, bobule, ale aj jej listy sú zdrojom zdravia pre celú rodinu. Baza je silným bojovníkom proti nachladnutiu, no na zahodenie nie sú ani jej močopudné účinky. Voňavé kvety účinne skoncujú so zápalom, ako aj s hnilobnými baktériami.

Púpava na rýchly metabolizmus a proti únave

Zlatožlté púpavy väčšina ľudí považuje za burinu, no pre mnohých je cenným liečivom. Kráľovná každej jarnej lúky lieči choroby pečene a žlčníka. Pravidelná konzumácia šalátu z púpavy dokáže pomôcť pri chronickom zápale pečene a prospešná je aj pre ľudí trpiacich cukrovkou. Pokiaľ vás trápi neustála únava, pravidelná konzumácia stoniek púpavy vám určite pomôže. Okrem toho vám prečistí žalúdok, rozbehne metabolizmus a zlepší kvalitu pleti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9