Priekopník čínskej medicíny na Slovensku: Metódy z Ázie zažívajú zlaté časy

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-26 21:30:00

Čínska medicína nadobúda stále silnejšie postavenie v systéme starostlivosti o pacienta. Akupunktúra sa úspešne uplatňuje pri liečbe bolestivých stavov a niektorých neurologických ochorení. Priekopníkom čínskej medicíny na Slovensku je doktor Boris Ivanič z AGEL Clinic v Bratislave.

 

Čínsku medicínu považuje väčšina ľudí najmä za alternatívnu formu liečby. V krajinách Ázie je však etablovaná do primárnej starostlivosti o pacienta ako rovnocenná metóda liečby niektorých ochorení. Ale nielen v Ázii. Aj v západných krajinách sa tieto metódy tešia zvýšenej popularite.

Čítajte viac: Účinky zeleného čaju potvrdené: Za štyri mesiace nastanú v ľudskom tele tieto zmeny

 „Dobre známe je napríklad postavenie akupunktúry v liečbe bolestivých stavov a niektorých neurologických ochorení. Menej známe sú už metódy, ako je bylinná liečba, prípadne zdravotné cvičenia, ktoré sú v Ázii bežnou súčasťou zdravotnej starostlivosti. Celosvetovo stúpa trend záujmu o techniky komplementárnej a tradičnej medicíny aj v odborných kruhoch. V Pekingu som sa zúčastnil workshopu o možnostiach integrácie tradičnej medicíny s medicínou západného typu, ktorý usporiadala China Medical Academy of Science. Sám som študoval tri roky tradičnú čínsku medicínu na Taiwane a preto som bol zvedavý, čo nové dokázali urobiť,“ hovorí doktor Boris Ivanič.

„Prísne vedecké kritériá zaisťuje Čínska Akadémia vied a konkrétne jej časť zaoberajúca sa čínskymi lekárskymi vedami. Odtiaľ pochádza aj nositeľka Nobelovej ceny za medicínu z roku 2015, profesorka Tchu Jou-jou, ktorá objavila jeden z prostriedkov na liečbu malárie -  práve vďaka výskumu tradičnej medicíny,“ dopĺňa odborník na čínsku medicínu.

Tradičné cvičenie Taijiquan

V samotnej Číne vzniklo 3 732 nemocníc tradičnej čínskej medicíny, ktoré sa zameriavajú na liečenie a výskum chorôb pomocou jej metód. „Myslím, že nastal čas, aby sme prestali vnímať tieto postupy ako ohrozenie nášho systému, ale pokúsili sa integrovať to, čo je efektívne do starostlivosti o pacienta a hlavne, využiť tie obrovské možnosti preventívneho pôsobenia tradičnej medicíny,“ uvažuje Ivanič.

Ako dodáva, zaujímavým prvkom v prevencii zdravia sú čínske tradičné cvičenia, ktoré sú populárne nielen v Číne. Napríklad Taijiquan, ktoré vzniklo z bojového umenia, sa vyznačuje pomalými pohybmi spojenými s hlbokým dýchaním a symetrickým zaťažovaním kĺbov a svalov. Existujú početné výskumy o jeho vplyve na ochorenia pohybového aparátu či zlepšovanie kognitívnych funkcií u seniorov.

Fotogaléria


Tagy:
akupunktúra čínska medicína Boris Ivanič

2018-01-26 21:30:00  |  Foto: Thinkstock.com, AGEL Clinic  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia