Veterinár urobil pokus, ktorý by mal presvedčiť každého: Nebezpečné tajomstvo homeopatie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-18 19:00:00

Homeopatická liečba má milióny priaznivcov po celom svete. Na jej účinky sa spoliehajú zdraví aj chorí, ktorí veria, že dokáže robiť zázraky tam, kde moderná medicína zlyháva alebo neponúka jasné riešenie. Podľa britského profesora Petra Leesa však ide o podvod, čo sa dá veľmi jednoducho dokázať.

 

Homeopatia je šarlatánstvo - funguje vďaka oklamaniu našej mysle. To je záver veterinárneho výskumu, ktorý viedol Peter Lees z Royal Veterinary College na Londýnskej univerzite. Účinnosť homeopatickej medicíny sa vedcom nepodarilo dokázať, keď bola testovaná na zvieratách.

Čítajte viac: Spoznali sme lekára kráľovskej rodiny: Aký je jeho recept na dlhovekosť?

Mnohí ľudia veria, že homeopatiká pomáhajú, aj keby malo ísť iba o placebo efekt. Vedci z Royal Veterinary College skúmali homeopatiká už tri desaťročia. Počas tohto obdobia sa im však nepodarilo nájsť presvedčivý dôkaz o priaznivom pôsobení populárnych preparátov na zdravie zvierat. Napriek tomu existujú ľudia, ktorých telo na túto alternatívnu liečbu reaguje – dôvodom je sugescia.

Uplatnenie homeopatie v medicíne Lees považuje za neetické. „Je vedecky neprijateľné, že by mala homeopatia nejaký účinok. Jej užívanie nemá žiadne benefity a tým, že sa na homeopatickú liečbu dáte, môžete strácať čas, ktorý by ste inak strávili užívaním liekov, ktoré majú nejaký zdravotný prínos,“ myslí si výskumník, podľa ktorého je homeopatia šarlatánstvo. Dodal tiež, že môže predĺžiť utrpenie a skrátiť ľudský život.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
podvod homeopatia homeopatiká šarlatánstvo

2017-10-18 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia