Imelo ako ho nepoznáte: Magický elixír života alebo jed?

Imelo nie je len symbolom lásky, ale je i liekom na rôzne zdravotné neduhy.
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-13 06:00:00

Opradené dávnymi povesťami, mýtmi či legendami, no zároveň krásne. Také je imelo, ktoré nesmie chýbať v žiadnej vianočnej výzdobe. Táto zázračná magická rastlinka v sebe skrýva oveľa viac než si myslíte!

Liek i jed

Väčšina ľudí pozná imelo ako rastlinu, ktorá je symbolom Vianoc, no zároveň aj lásky. Preto sa zvyknú pod imelom bozkávať. Niektorí tak robia aj na konci roku, lebo veria, že bozk pod imelom cez silvestrovskú noc im zabezpečí šťastný nový rok. Málokto však vie, že sa dodnes používa v modernej medicíne i liečiteľstve. Je liečivé, no zároveň aj silne jedovaté!

Táto všestranná bylina vyniká svojimi liečivými účinkami, no napriek tomu treba byť veľmi opatrný pri jej používaní. Inak sa objaví jej odvrátená stránka, ktorá narobí množstvo nepríjemností. Akékoľvek používanie tejto jedovatej byliny by malo byť konzultované s lekárom. Nebezpečné a najjedovatejšie je imelo na topoľoch, preto sa v zdravotníctve nepoužíva. Taktiež je nebezpčené konzumovať biele bobule, ktoré sú jedovaté. Rastlina však vyniká obsahom liečivých látok vrátane glykoproteidov, polysacharidov, alkaloidov, cholínu, organických kyselín a iných. Záleží od toho, na akom strome rastú jednotlivé rastliny imela. Zistilo sa však, že najviac účinných látok má imelo zbierané v apríli, novembri a decembri.

Priaznivé účinky imela

  • Znižuje krvný tlak
  • Pôsobí proti artérioskleróze
  • Podporuje liečbu niektorých nádorových ochorení
  • Funguje tiež na poruchy vegetatívneho nervového systému
  • Pôsobí ako účinný tlmič bolestí hlavy, závratov
  • Reguluje vylučovanie žlče a ovplyvňuje činnosť pankreasu
  • Používa sa ako podporný liek pri liečbe neplodnosti
  • Obmedzuje výskyt kŕčových žíl

Tinktúra z imela

Uchráňte sa v tomto chrípkovom období pred vírusmi! Tinktúra z imela pôsobí ako posilňovač imunity, preto je škoda to nevyužiť. Posekané čerstvé lístky imela dajte do sklenej nádoby a zalejte kvalitným päťdesiatpercentným liehom. Môžete ho použiť ako domácu pálenku, ale i liek na obranyschopnosť organizmu. V tom prípade nechajte lístky v liehu lúhovať osem týždňov. Následne sceďte a užívajte trikrát denne dvadsať kvapiek.

Ak vám tečie krv z nosa, pomáha vdychovanie imelového macerátu. Pri narušení hormonálnej funkcii sa zase odporúča piť nápoj z imela pol šálky ráno i večer. Dokonca aj pri epilepsii pomôžu lístky imela. Na povzbudenie látkovej premeny sa odporúča pol roka užívať imelo.  

Čítajte tiež: Týka sa mnohých ľudí pred Vianocami: Syndróm, ktorý mení mozog!

2016-12-13 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia