Zber šípok je v plnom prúde: Pripravte si z neho olej, pokožka sa vám poďakuje!

Na prípravu šípkového oleja je teraz ten správny čas.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-01 06:00:00

Obdobie jesene je pre záhradky bohatým obdobím. Dozrieva hrozno, z ktorého sa neskôr stane skvelé víno. Tekvice vykúkajú spod listou a lákajú svojich majiteľov na prípravu skvelej horúcej polievky. Popri cestám a lúkach sa objavujú malé drobné červené plody. Sezóna šípok práve začína!

Prečo sú také skvelé?

Zrejme ste aj vy ako malé deti chodili okolo týchto nápadných kríčkov a zbierali ste plody, vytláčali ste z nich mazľavú pastu a jedli, však? Vtedy ste ale ani netušili, koľko prospešných vitamínov do tela dostávate, hoci aj v takejto podobe.

O šípkach vieme jednu základnú vec – obsahujú viac vitamínu C ako je v pomaranči. Niekoľkonásobne viac! A to už je čo povedať.

Preto sa šípky tak často využívajú v ľudovej medicíne a preto je dobré vedieť, ako z nich spraviť domáci džem alebo olej. Práve ten poskytuje viacero využití.

  • Ako šípkový olej funguje?

Dominatnými prvkami v tomto produkte sú vyššie spomínaný vitamín C a vitamín A, pričom obsahuje ešte aj  kyselinu olejovú, kyselinu palmitovú, kyselinu linolovú. Okrem toho je olej bohatým zdrojom vitamínu F a viacerých nasýtených mastných kyselín.

Použiť ho môžete v rámci aromaterapie, ale aj ako olej pri masáži. Uchovávajte ho v tmavých sklenených nádobkách, pretože svetlo ničí jeho účinky.

Aplikovať si ho môžete aj do kúpeľa, do osviežovača vzduchu, na suché miesta na pokožke, na jazvy či na strie. Vhodný je aj na pleť, napríklad ak vás trápi suchá pokožka, dvakrát denne ho používajte ako hydratačný olejíček na pleť.

Recept jednoduchý, no vyžaduje trpezlivosť

Preto kým bude olej hotový, bude to zopár týždňov trvať.

Usušené šípky rozdrvte, zalejte jojobovým olejom v pomere 1:1. V nádobe by táto zmes mala vyčkať najmenej šesť mesiacov, kým sa olej nesfarbí do jantárova. Vtedy viete, že je potrebné odstrániť zvyšky šipok a preliať ho môžete do tmavej nádoby. Tam bude čakať na použitie.

Aké sú jeho benefity?

  • Z vysokej hladiny vitamínu C vyplýva, že šípky sú veľmi dobrým antioxindantom. Tento vitamín totiž dokáže pokožku ochrániť pred nechcenými a škodlivými ultra fialovými lúčmi, ktoré poškodzujú našu pokožku. Podporuje tvorbu kolagénu, pomáha redukovať vrásky. Pre ženy je to tiež dobrá správa – ak vás trápi suchá pokožka, vitamín C vám ju pomôže vyživiť.
  • Pre pokožku je však vhodný aj preto, lebo jeho vysoký obsah vitamínu A pomáha pri poškodení pokožky po spálení sa na slnku, pri hyperpigmentácii, pri redukovaní stôp po akné.
  • V ľudovom liečitelstve sa olej používa pri problémoch s artritídou a bolesťou kĺbov. Pozitívny vplyv na bolesť má udajne polyfenoly a antokyány, ktoré sú v oleji obsiahnuté. Tieto látky redukujú zápaly, ktoré bolesť spôsobujú.
  • Olej je zdrojom lypokénu, ďalšieho z radu antioxidantov, ktoré napomáhajú zachovať zdravie pokožky.
  • Redukuje stres – najmä ak sa používa pri aromaterapii alebo pri masáži.

Očakávať môžete aj vedľajšie efekty. Nič totiž nie je len tak. Šípkový olej môže spôsobiť vyrážku či alergickú reakciu. 

Čítajte tiež: Chrípková sezóna je predo dvermi: Ako z citróna vyťažiť maximum pre naše zdravie?

2016-10-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red, livestrong.com, healthline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia