Toto vás prekvapí: Jedinečné spôsoby, ako zahnať jarnú únavu!

Prebuďte sa vďaka z jarnej únavy!
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-27 06:00:00

Aj keď sa začiatkom jari príroda prebúdza zo zimného spánku, o ľuďoch sa to nedá povedať. Únava, ospalosť a podráždenosť sú normálne stavy v tomto období, spôsobené zmenou teploty i zmenou na letný čas, ktorá sa blíži. Ako sa prebudiť zo Šípkovej Ruženky na človeka plného energie?


Prečo sme unavení?

Ľudské telo má vlastný regulačný systém, ktorý citlivo reaguje na každé nové ročné obdobie. Kým si zvykne na výkyvy teplôt či silný slnečný jas, potrvá niekoľko týždňov. Zmena času zo zimného na letný je pre mnohých klinčekom do rakvy! Zmeny teplôt a spánkového režimu vyvolávajú v organizme únavu a ospalosť.

Zdravá strava a dostatok pohybu môžu byť liekom na všetko, i vrátane jarnej únavy. Je však i množstvo iných spôsobov, ako sa prebudiť z jarného spánku.

Urobte si výlet

Vonku je čoraz teplejšie, prečo nevyužiť tieto dni na výlety? Pobyt v inom prostredí vás môže nabudiť a zlepšiť náladu. Stačí jeden deň či víkend v inom peknom prostredí na Slovensku alebo v zahraničí a na jarnú únavu zabudnete.. Zbavíte sa stresu, zahodíte za hlavu bežné starosti a pocítite príval energie!

Dajte si ženšen

Na nohy vás postaví množstvo byliniek, no jednou za najúčinnejších je ženšen. Na ľudský organizmus pôsobí ako stimulant a mobilizuje energiu. Je výnimočný svojimi priaznivými účinkami na vitalitu a koncentráciu. Už od pradávna ho používali ľudia na zvýšenie a povzbudenie energie, na vitalitu a aktivitu. Dokonca sa ukázal účinným v urýchlení rekonvalescencie a zotavení, ale i v spomalení procesu starnutia.


Zatočte s jarnou únavou bohatstvom, ktoré nám ponúka príroda. Tieto bylinky vás postavia na nohy!


Tento povzbudzujúci prostriedok je ideálny po prebdenej noci, pred ťažkým pracovným dňom či skúškou v škole. Prechádzate fyzicky i emocionálne náročným obdobím veľkého stresového vypätia?  Ak chcete byť bystrí a čulí, aj na to vám poslúži liečivá bylinka!  Pozor, nie je to len liek so stimulačnými a povzbudzujúcimi účinkami. Považuje sa za jediný posilňujúci liek, založený na inej báze ako kofeín. Kofeín vás síce preberie a povzbudí, no jeho účinky neskôr ustanú a vy budete ešte unavenejší. Ženšen na rozdiel od kofeínu zvyšuje vitalitu a aktivitu a je veľkým prínosom pre zdravie. Je to jednoducho životabudič! Čím viac ste vyčerpaní a unavení, tým hmatateľnejšie budú účinky ženšenu. Očakávajte tiež posilnenie imunitného systému!

Ženšen je bežne dostupný v lekárňach, kde si môžete kúpiť ženšenové doplnky výživy.

Zabudnite na spánok počas dňa

Ste unavení počas dňa? Zrejme by vás lákal poobedňajší šlofík, aby ste si trochu zdriemli. To však nie je práve najlepším riešením. Nielenže sa tým jarnej únavy nezbavíte, ale po krátkom spánku budete ešte unavenejší. Choďte spať radšej skôr a zobuďte sa pri východe slnka.  

Dôležité sú farby

Farby by sa nemali podceňovať, obzvlášť teraz, keď bojujete s jarnou únavou. Čudovali by ste sa, aký majú veľký vplyv na psychiku človeka. Obklopte sa sviežimi a teplými farbami, ako je oranžová a žltá. Dekorácie v byte, oblečenie či iné doplnky zlaďte do týchto farieb. Ak sa k tomu pridá jasné svetlo malej lampičky, uvidíte tie výsledky!

Počúvanie hudby

Nech ste kdekoľvek, počúvanie obľúbenej energickej hudby je zdravým nástrojom, ako mať oči otvorené v dňoch, kedy by ste najradšej spali! Vedci zistili, že 15-minútové počúvanie rytmickej hudby funguje tak, ako liter kofeínu. Ak pri tom budete spievať a tancovať, ešte lepšie. Nezabúdajte, že počúvanie obľúbených hudobných interpretov, pri ktorých vás bude zdvíhať zo stoličky, rovná sa, radosť, šťastie a energia!

Čítajte tiež: Jarná únava alebo chronický únavový syndróm? Odhaľte rozdiel!

2015-03-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia