Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prežite každú zimu bez choroby: Jedinečné spôsoby, ako na chrípku

Zimu môžete prežiť aj bez jedinej choroby, stačí vedieť, ako na to!
Zimu môžete prežiť aj bez jedinej choroby, stačí vedieť, ako na to! (Zdroj: sxc.hu )

Jedávate v zime veľa ovocia a zeleniny kvôli vysokému obsahu vitamínov? Robíte chybu! Aspoň podľa tradičnej čínskej medicíny, ktorá má i ďalšie nezvyčajné tipy, ako sa vyhnúť chrípke.

Rady od MUDr. Jozefa Luckého z TCM Clinic, ktorý je jeden z najväčších odborníkov na tradičnú čínsku medicínu v Českej republike:

Zamerajte sa na povrch tela

Dôležité je venovať pozornosť teplému oblečeniu, ale aj starostlivosti zvnútra. Práve na jeseň a v zime je ľudské telo náchylnejšie na ochorenia, pretože inokedy sa expanzívna energia ukladá k spánku a regeneruje sa. Je preto potrebné dostať energiu na povrch a cielene vytvárať energetické brnenie.

Uvarte si zázvor

Bojíte sa, že uvarený zázvor stratí liečivé účinky? Nemajte strach. Číňania zistili, že varený zázvor má dokonca lepšie zdravotné účinky ako surový. A to i napriek tomu, že tento proces ničí niektoré vitamíny. Spravte si zázvorovú vodu zo siedmich plátkov, ale bez medu a citrónu!

Na citrón zabudnite

Dajte citrónu zbohom! Jeho kyslosť energiu, ktorú chceme dostať na povrchu, naopak vťahuje dovnútra. To je dôvod, prečo po odznení hlavných príznakov choroby napr. kašleme. Mnoho ľudí si myslí, že na nich „lezie“ iná choroba, ktorú treba iným spôsobom liečiť. Avšak tradičná čínska medicína tvrdí, že ide o tú istú chorobu, ktorú sme úplne „nevyhnali“ z tela.

Základom sú teplé raňajky

Skúste sa viac, ako na vitamínový doping, zamerať na vytváranie vnútorného tepla. Každé ráno si doprajte teplé raňajky v podobe vývarov a kaší. Počas dňa si môžete pochutnať na ľahko korenených jedlách.

Pochutnajte si na škorici

Škorica nielenže dáva výbornú chuť koláčom, ale i zahrieva. Imunostimulačné účinky nemá kôra, ktorá sa bežne predáva, ale len vetvičky.

Ovocie a zelenina vás neochránia

Čítate dobre! Podľa čínskej medicíny by ste mali jesť čerstvé ovocie a surovú zeleninu len výnimočne!  V chladných mesiacoch je najlepšie ju vynechať. Ochladzujú organizmus, čo práve v zime nepotrebujeme. Cievy sa sťahujú, tkanivá sa neprekrvujú a preto imunitný systém nemôže podať maximálny výkon, keď je treba vyraziť do boja!

Poťte sa

Potíte sa? To je dobre! Znamená to, že sa telo uzdravuje. Vytláča energiu zanesenú škodlivinami (baktériami či vírusmi) na povrch kože a odtiaľ von z organizmu. Ak robíte všetko preto, aby ste sa čo najmenej potili, koledujete si o nepríjemné následky ako bronchitídu či minimálne nádchu.

Chráňte si ruky

Podľa čínskej medicíny sa do nášho tela v lete dostávajú baktérie cez nos a ústa, ale v zime je to koža. Stačí vám jedna prechádzka v chladnom počasí bez rukavíc a domov si môžete priniesť nevítanú návštevu.

Pozor na emočné vypätie

Hlavne v chrípkovom období by sme si mali dávať pozor na emočné vypätie, ktoré prehrieva nás systém. Keď do takého „terénu“ vtrhne chlad, stačí čo i len najmenší impulz a choroba priamo exploduje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9