Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto vás prekvapí: Jedinečné spôsoby, ako liečiť nádchu

Nádchu ľahko porazíte i netradičnými spôsobmi.
Nádchu ľahko porazíte i netradičnými spôsobmi. (Zdroj: photl.com)

S letom sme sa definitívne rozlúčili, budeme sa musieť zmieriť s chladným a sychravým počasím. Jeseň už začína „vystrkovať svoje rožky“, bez teplého oblečenia sa nezaobídeme. Imunita sa nám postupne oslabuje, preto už mnohí tieto dni prežívajú s nepríjemnou nádchou alebo chrípkou v posteli. Našťastie je množstvo spôsobov, ako bojovať proti prechladnutiu, upchatému nosu, či kašľu. Nemusíte pritom pojedať množstvo liekov. Vyskúšajte ich, naozaj fungujú!


Počúvajte jazz

Výskum ukázal, že počúvanie jazzu po dobu 30 minút zvyšuje hladinu imunoglobulínu A (IgA), t.j. imunitného proteínu, ktorý hrá dôležitú úlohu v obrane proti infekcii.

"Imunoglobulín A sa nachádza na sliznici nosa, úst, krku a ďalších častí tela. Pôsobí ako protilátka, ktorá zabráňuje vírusom, baktériam a ďalším mikroorganizmom, ktoré spôsobujú infekcie," vysvetlil Jean-Jacques Dugoua, riaditeľ klinickej farmakológie a prírodnej medicíny.

Ako ďalej lekár dodal, vplyv jazzu na hladinu IgA pokračuje i ďalšiu pol hodinu po tom, čo hudba prestane hrať. Ukázalo sa, že tiež zborová hudba a jemný rock vyvolávajú podobnú reakciu.

Dajte si pár studených mokrých ponožiek

Podľa Leslie Solomonian, odbornej asistentky na Vysokej škole prírodného lekárstva v Toronte, je výborným liekom proti prechladnutiu studené mokré ponožky, ktoré majú podobné účinky, aké má hydroliečba. Namočte pár ponožiek do studenej vody, dajte si ich na nohy a na ne ešte teplé vlnené ponožky. Choďte spať a majte nohy zakryté teplou dekou. Vlhké ponožky zlepšia krvný obeh, čo pomôže upchatému nosu.

Zacvičte si

Proti nádche môžete bojovať i miernym cvičením, ktoré má protizápalový účinok a následne znižuje riziko infekcie. Dôležité je, aby ste cvičili len v mierno tempe, vysoká intenzita cvičenia vám totiž môže viac uškodiť, ako pomôcť. Dočasne vám môže oslabiť imunitný systém.

Mierne cvičenie vám môže pomôcť zvýšiť telesnú teplotu a tým aj imunitnú reakciu. Zvýšenie telesnej teploty môže podporiť i pitie niektorých čajov, ako je mäta prieporná a myší chvost obyčajný,“ povedala Dr. Solomonian.

Pochutnajte si na čokoláde

Má to však jeden háčik. Presladená mliečna čokoláda vám totiž moc nepomôže, dajte prednosť skôr horúcej, tmavej čokoláde, ktorú si trochu oslaďte medom. Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý potláča aktivitu nervu zodpovedného za kašeľ. Zistilo sa, že je trikrát účinnejší pri zastavení pretrvávajúceho kašľa ako kodeín. Na druhej strane, cukor môže oslabiť imunitu, preto je lepšie vyhnúť sa mliečnej čokoláde, keď ste prechladnutí.

Jedzte ústrice

Ústrice môžu urobiť viac, než len naštartovať sexuálny apetít.

 "Ústrice majú vysoký obsah zinku, ktorý je zodpovedný za funkciu bielych krviniek. Tie bojujú proti vírusom a baktériám," hovorí Dr Dugoua.

Zinok je tiež dôležitý pre zdravie slizníc. Vegetariáni si môžu pochutnať na celozrnných obilninách, pár kúskoch orechov, ako sú tekvicové semienka.

Dajte si pohár kokosovej vody

Hydratácia je veľmi dôležitá, keď máte nádchu. Vtedy strácate tekutiny, čo platí hlavne v prípade horúčky. Aby bolo vaše telo hydratované, potrebuje aj elektrolyty, t.j. minerály. Kokosová voda je dobrým zdrojom elektrolytov. Ich zásoby môžu doplniť aj banány a niektoré nápoje pre športovcov. Hneď sa budete cítiť lepšie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9