Ženy a ich sexuálny život: PRIESKUM odhalil šokujúce zistenie o ich záujme o sex!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-18 06:00:00

Zdá sa, že manželstvo, ale aj dlhodobý vzťah v nás zabíja libido! Najmä u žien, ktoré časom strácajú o sex záujem. Muži síce záujem nestrácajú, no rastú v nich obavy z infekcie alebo predčasnej ejakulácie. Čo ešte všetko zistil prieskum zameraný na sex?

Stratený záujem o sex

Sara Collinsová zistila, že jej sexuálny apetít sa zmenšil po prvom dieťati. V čase, keď prišlo druhé, ona a jej vtedajší manžel Graham spávali v oddelených spálňach. Ich odcudzenie viedlo vlani k rozvodu, lebo Sara jednoducho už viac nemala o milovanie záujem, s čím sa jej dnes už exmanžel nedokázal zmieriť. 

„Kým sme boli spolu, myslela som si, že manžel je s naším manželstvom bez sexu spokojný," povedala pre dailymail.co.uk. „Ukázalo sa, že nebol,“ podotkla.

Čítajte tiež: Nenápadne sa vkráda do nášho života: MNOŽSTVO hliníka, ktoré sa dostane do nášho tela!

Sara pracuje ako recepčná a má 50 rokov.  

„Predtým, ako sme mali deti, milovali sme sa tri alebo štyrikrát týždenne. Ale po tom, ako som v 39 rokoch porodila tretie dieťa, bola som fyzicky vyšťavená. Nemohla som s tým nič urobiť. V štyridsiatke prišla perimenopauza, mala som návaly horúčavy, bola som podráždená a manžela som pri sebe nezniesla,“ opísala. (Perimenopauza je prechodná fáza v ženskom reprodukčnom cykle, ktorá sa objavuje 4 až 5 rokov pred menopauzou.)

Sara je jednou z mnohých žien, ktoré úplne stratili o sex záujem. Dôkazom je výskum vo Veľkej Británii, z ktorého vyplynulo, že o sex sa nezaujíma tretina žien. Vedci analyzovali odpovede vyše 12 000 ľudí vo veku 16 až 74 rokov prostredníctvom dotazníka týkajúceho sa tejto oblasti. Zlý sexuálny život v nich deklarovala takmer polovica žien. Bola u nich menšia pravdepodobnosť, že sa vzrušia alebo dosiahnu orgazmus.

Menej sexu v dlhoročnom vzťahu

Muži sa podľa odpovedí zase obávajú infekcie a predčasného orgazmu. Nezáujem o sex pripustilo približne 34 percent žien, zatiaľ čo u mužov to bolo 15 percent. Štúdia ukázala, že väčšina ľudí zoskupených do kategórie „s nízkym záujmom o sex“ (80%) bola zosobášená alebo žila dlhodobo s jedným partnerom. Výsledky boli publikované v lekárskom časopise BMC Public Health.

„Nemyslím si, že je to prekvapujúce. Mám kamarátku, ktorá nemala sex viac ako desať rokov. Myslím si však, že muži považujú tieto štatistiky za dosť šokujúce. Oni dávajú sexuálnemu životu oveľa väčšiu váhu ako ženy,“ povedala Sara, ktorá po rozvode žije sama.

Dnes je presvedčená, že keby boli s exmanželom k sebe otvorenejší a viac by komunikovali o svojich pocitoch, ich manželstvo sa rozpadnúť nemuselo.

Prečo nechcú sex? 

Výsledky štúdie ukázali menšiu pravdepodobnosť toho, že ženy budú mať záujem o sex alebo si ho užijú, ak sú pod nátlakom. 

„Nízka túžba bola identifikovaná ako najbežnejší ženský sexuálny problém v mnohých štúdiách,“ konštatuje odborníčka Alison Parkesová.

Pripomína, že je to spojené s relačnými faktormi vrátane menšej emocionálnej blízkosti a ťažkostí pri komunikácii o sexe. Ďalšími spoločnými znakmi ľudí, ktorí deklarovali zlý sexuálny život alebo nezáujem oň bolo to, že začali so sexuálnym životom pred 16. rokom veku, trpeli alebo trpia depresiami, majú skúsenosti s alkoholom alebo drogami.

Ženy mali podľa výsledkov štúdie trikrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu fyzickej bolesti (sedem percent u žien oproti dvom percentám u mužov). Obe pohlavia mali rovnako problémy s erektilnou dysfunkciou alebo vaginálnou suchosťou. Zatiaľ čo muži mali sedemkrát vyššiu pravdepodobnosť predčasného orgazmu, jedna zo šiestich žien povedala, že orgazmus vôbec nedosahuje. 

Štúdia nedokázala vysvetliť, prečo majú ženy horšie sexuálne skúsenosti. Vedci poukázali na možné faktory, medzi ktoré patria zmeny hormónov počas menopauzy a vyššie riziko, že sú k sexu nútené. K šokujúcim zisteniam patrilo to, že jedna z desiatich žien uviedla násilné nútenie na sex proti jej vôli v porovnaní s jedným zo sto mužov. 

I keď štúdia sa uskutočnila vo Veľkej Británii, dá sa predpokladať, že sexuálne správanie mužov a žien je podobné aj u nás. Hovorí sa, že u žien začína klesať záujem o sex dokonca už po roku vzťahu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex ženy muži

2020-01-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia