Aký je sex vo vyššom veku? Mýtus, o ktorom dôchodcovia so svojimi deťmi nehovoria

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-14 22:00:00

U žien nastupuje menopauza a fyzické zmeny sa po päťdesiatke nevyhýbajú ani mužom. Aký je sex v tejto fáze života? Predovšetkým platí, že zdravý sexuálny život teší v každom veku, tvrdia odborníci. Výnimkou dnes nie sú ani sexuálne aktívni sedemdesiatnici. Na predstavu o asexuálnych dôchodcoch zabudnite!

 

Pozitíva sexu potvrdzuje štúdia britskej Cambridgeskej univerzity, v ktorej vedci analyzovali údaje týkajúce sa 6 879 osôb v priemernom veku šesťdesiatpäť rokov. Ženy a muži, ktorí uvádzali, že boli v uplynulom roku pravidelne sexuálne aktívni, mali zo života väčšiu radosť a cítili viac pohodyuj ako ľudia, ktorí intímne vzťahy nemali.

Čítajte viac: Gynekológ Jozef Španka o menštruačnom cykle: Existujú tri typy žien

„Predchádzajúce výskumy ukázali, že časté sexuálne vzťahy sú spojené so sériou výhod pre dobrú duševnú i telesnú pohodu, lepšiu kvalitu života a s nižšou pravdepodobnosťou výskytu niektorých chorôb. Experti na ľudské zdravie by mali uznať, že starí ľudia nie sú asexuálni a že aktívny sexuálny život je spojený s lepšou pohodou,“ uviedol hlavný autor štúdie Lee Smith, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Biologický vek je dnes úplne iný

V posledných desaťročiach sa sexualita radikálne zmenila, ako u mužov, tak u žien. Dnes je takmer bežné, že aj sedemdesiatnici majú svoj sexuálny život. Mnohí ľudia sa po päťdesiatke obávajú, že ich sexuálny život s partnerom už nebude taký ako predtým, pretože nastupujú nevyhnutné fyzické zmeny. „Biologický vek je dnes úplne iný ako u predchádzajúcej generácie. Aj v sedemdesiatich rokoch začína byť sexualita plne prežívaná vďaka terapii a liekom, ktoré ju umožňujú udržiavať bez ohľadu na fyzické zmeny spojené s vekom,“ uvádza Stefano Salvatore z kliniky San Raffaele v Ríme.

Čítajte viac: Láska na tanieri a oheň na jazyku: Neuverili by ste, čo všetko zvyšuje chuť na sex!

Podľa nedávnej štúdie z Austrálie má 50 percent žien v sedemdesiatich rokoch dobrý sexuálny život. Ženy sa stretávajú s problémom suchosti pošvy a zmenou tkanív, ktoré sa stávajú zraniteľnejšími. To vedie k niektorým problémom, predovšetkým k inkontinencii. Dnes však je k dispozícii liečba, ktorá zaisťuje optimálny výsledok.

Najväčším nepriateľom erekcie je fajčenie

U mužov neexistuje stav zodpovedajúci menopauze. „Koncepcia andropauzy je prekonaná, dnes sa hovorí o čiastočnej androgenetickej nedostatočnosti, ktorá je spojená s nízkou hladinou testosterónu,“ zdôrazňuje profesor Vincenzo Mirone z Univerzity Federico II v Neapole. „Pokles tohto hormónu môže byť spojený s nadváhou, malou fyzickou aktivitou, stresom a depresiami,“ dodáva. Aby muži vyriešili problém s erekciou, užívajú takzvané tabletky lásky. „Veľký problém tkvie v tom, že tieto lieky často kupujú na internete. Lepšie je obrátiť sa na lekára špecialistu, ktorý vykoná potrebné testy a potom rozhodne o terapii,“ hovorí Mirone.

„Je dôležité, aby sa muži po päťdesiatke obrátili s akýmkoľvek sexuálnym problémom na urológa. Rovnako je dôležité, aby nekupovali lieky na internete. Pokiaľ ide o praktické rady, najväčším nepriateľom erekcie je fajčenie, pretože nikotín uzatvára cievy vedúce do pohlavného údu. Pre zdravý sexuálny život je teda potrebné nefajčiť alebo s fajčením prestať. Okrem toho je žiaduce pravidelne sa venovať fyzickej aktivite. Nesmieme zabúdať ani na to, že v určitých prípadoch sú problémy s erekciou príznakom nastupujúcej kardiovaskulárnej choroby, vysokého krvného tlaku či cukrovky. Problém s erekciou sa nesmie nikdy podceňovať, je potrebné ho prediskutovať s lekárom,“ uzatvára Mirone.

Fotogaléria


Tagy:
dôchodok sexuálny život senior

2019-01-14 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia