Chlamýdie, postrach žien: Gynekologička prezradila, aké príznaky môžu predpovedať neplodnosť

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-13 06:00:00

O plodnosť vás môžu pripraviť aj obyčajné baktérie. Až štyri pätiny nakazených žien netušia, že im po nechránenom pohlavnom styku ostal neželaný suvenír – chlamýdiová infekcia. Viac nám o jej prejavoch a rizikách povedala gynekologička Michaela Grossová z Bratislavy.

 

Vyvolávateľom genitálnej chlamýdiovej infekcie je Chlamydia trachomatis (existuje aj pľúcna chlamýdia, ktorá spôsobuje chlamýdiovú infekciu horných a dolných dýchacích ciest). Genitálna chlamýdiová infekcia je jednou z najčastejších pohlavne prenosných ochorení. Je 4-krát častejšia ako kvapavka a 30-krát častejšia než syfilis,“ hovorí gynekologička Michaela Grossová.

Čítajte viac: Málo známe ochorenie, ktoré kruto poznačí váš sexuálny život: Mnohí o ňom ani netušia!

Až 80 percent žien o svojej nákaze nemusí vedieť, pretože väčšinou prebieha bezpríznakovo. „Často sú jej prvými prejavmi až neskoré komplikácie - bolesti v malej panve spôsobené chronickým zápalom v malej panve, zrastami a následne aj neplodnosťou. Ženy riešiace neplodnosť sa až spätne dozvedajú, že v minulosti prekonali a neliečili chlamýdiovú infekciu. Preto je veľmi dôležitý skríning chlamýdiových infekcií. Myslieť na chlamýdie treba pri výtoku s nešpecifickým dyskomfortom, ťažkostiach pri močení, kedy môže byť bežná kultivácia z moču negatívna,“ vysvetľuje odborníčka.

Podľa slov gynekologičky môže Chlamydia trachomatis potrápiť aj mužov, u ktorých býva infekcia spojená s pocitom dráždenia a pálenia v močovej trubici, ťažkosťami pri močení, bolesťami prostaty a jednostranným opuchom semenníka. Je teda vhodné, aby sa pri podozrení na chlamýdiovú infekciu dali vyšetriť obaja partneri. „Ak už u ženy nastanú neskoré komplikácie, ťažko sa dajú riešiť, niekedy je nevyhnutá aj laparoskopia, čiže kontrola brušnej dutiny optikou a eventuálne rozrušenie zrastov,“ dopĺňa odborníčka.

Prežijú aj mimo organizmu hostiteľa

Hoci sa chlamýdie prenášajú nechráneným pohlavným stykom, teoreticky nie je vylúčené, že sa nimi nemôžete nakaziť aj na kúpalisku. „Chlamýdie vedia prežiť mimo hostiteľského organizmu zhruba 30 minút vo vlhkom a teplom prostredí, ale, našťastie, sú citlivé na dezinfekčné prostriedky, ktoré ich zväčša zničia,“ dodáva doktorka Grossová.

Ak sa pár neúspešne snaží o dieťa 3-4 mesiace a viac, lekári najprv pacientke okrem správnej životosprávy, výživových doplnkov s myoinozitolom a kyselinou listovou naordinujú základné vyšetrenia, ktoré zahŕňajú aj kultiváciu chlamýdií (vrátanie mykoplaziem a ureaplaziem) a vyšetrenie spermiogramu partnera. „Ďalší postup zvažujeme až po výsledkoch vyšetrení,“ uzatvára gynekologička Michalea Grossová z Bratislavy.

 

Fotogaléria


Tagy:
chlamýdiová infekcia Chlamydia trachomatis gynekologička Michaela Grossová

2018-08-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, archív M. Grossovej  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia