Málo známe ochorenie, ktoré kruto poznačí váš sexuálny život: Mnohí o ňom ani netušia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-07-12 18:00:00

Keď sa povie sexuálne prenosné ochorenie, väčšina ľudí si predstaví syfilis, HIV, kvapavku alebo chlamýdie. Mykoplazma zatiaľ ticho uniká našej pozornosti a podľa odborníkov je to práve ona, ktorá má potenciál stať sa superbaktériou.

Baktéria Mycoplasma genitalium je zákerná v tom, že o nej nemusíte vedieť. U žien môže vyvolávať zápalové ochorenia reprodukčných orgánov, dokonca môže byť príčinou neplodnosti. Nákaza sa prejavuje bolesťou, krvácaním, prípadne zvýšenou teplotou. Mužom spôsobuje komplikácie v podobe zápalu močovej trubice, bolestivého močenia a výtoku z penisu.

Čítajte viac: Baktéria, ktorá môže nevedomky likvidovať váš sexuálny život: O tomto by mali muži vedieť!

Odborníci z Britskej asociácie pre sexuálne zdravie a HIV (BASHH) podľa zahraničných médií varujú, že mykoplazma sa v priebehu desiatich rokov môže stať rezistentnou voči antibiotikám, čo môže mať za následok rady žien so zvýšeným rizikom neplodnosti.

Prenosu zabráni len jediná vec

V porovnaní s inými sexuálne prenosnými nákazami je mykoplazma pomerne málo známa. Objavená bola v 80. rokoch minulého storočia, ale vedci spočiatku netušili, že sa prenáša pohlavnou cestou. Infekcia prebieha v mnohých prípadoch bezpríznakovo, podobne, ako je to pri chlamýdiách.

 

Podľa odhadov sú mykoplazmou nakazené jedno až dve percentá populácie, pričom je baktériou infikované o niečo vyššie percento žien než mužov. Prenáša sa nechráneným pohlavným stykom, ale jej prenosu dokáže zabrániť použitie kondómu. Lieči sa pomocou bežne dostupných antibiotík, ktoré však prestávajú byť voči nákaze odolné kvôli nadužívaniu antibiotík či ich nesprávnemu predpisovaniu.

Fotogaléria


Tagy:
sexuálne prenosné ochorenie mykoplazma

2018-07-12 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Twitter/BASHH  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia