Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozivý vedľajší účinok ružových tabletiek: Po tejto chybe vás čaká hormonálny celibát

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Uľavuje od bolesti a znižuje horúčku. Ibuprofen nájdeme takmer v každej domácej lekárničke. Ak ho však budete užívať častejšie, môže sa to neblaho odzrkadliť na vašom zdraví. Toto varovanie platí najmä pre mužov.

Ibuprofen znižuje hladiny mužských pohlavných hormónov, tvrdia vedci, ktorí vedľajšie účinky známych tabletiek testovali na 31 zdravých mužoch vo veku od 18 do 35 rokov. Pri dlhodobom užívaní vzniká riziko, že liek ohrozí mužskú plodnosť.

Čítajte viac: O krok bližšie k objavu storočia? Desaťročia známy liek dokáže zabíjať rakovinové bunky!

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) môžu muži, ktorí ibuprofen užívajú niekoľko mesiacov pravidelne, narušiť svoju hormonálne zdravie a plodnosť. Vedci túto hypotézu testovali šesť týždňov na dobrovoľníkoch. Po nich nasledovalo vyšetrenie, v rámci ktorého im diagnostikovali hypogonadizmus, zníženú funkciu semenníkov. Podobný stav zväčša nastáva u starších mužov a fajčiarov.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Keď prestali potrebné množstvo testosterónu produkovať semenníky, jeho hladinu v tele dorovnávala hypofýza, ktorá je takisto schopná produkovať testosterón. To však nie sú ideálne okolnosti, pretože tento stav vedie k strate svalovej hmoty, erektilnej dysfunkcii a problémom s plodnosťou. Riziko sa týka najmä tých mužov, ktorí lieky na tlmenie bolesti užívajú dlhodobo. Výskumníci preto neodporúčajú užívať ibuprofen dlhšie ako desať dní po sebe. Pozor by si mali dávať aj tehotné ženy, ktoré čakajú dieťa mužského pohlavia, pretože medikamenty môžu vplývať aj na hormonálne zdravie nenarodeného plodu. 

Viac o téme: PlodnosťIbuprofenTestoterón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9