Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prečo niektoré ženy nikdy nezažili orgazmus? Odpoveď môže byť jednoduchá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa povie orgazmus, časť žien zmĺkne. Neschopnosť dosiahnuť vrchol sexuálneho vzrušenia je totiž vo vzťahov aj na verejnosti často tabuizovaná. Podľa odhadov trápi 10 až 20 percent všetkých žien.

Americká gynekologička Sherry A Rossová venovala celú kapitolu svojej novej knihy s názvom She-ology problematike ženského orgazmu. Venovala sa v nej aj téme sexuálnych disfunkcií, ktoré sú podľa lekárky vo vzťahu k ženskej sexualite stále tabuizované, uvádza Independent.co.uk.

Čítajte viac: Tajný účinok sexu na ženy: Koľko ho musíte mať, aby ste vyzerali mladšie a žili dlhšie?

Niektoré ženy si intimitu a sex nedokážu užívať. Ako naznačujú výskumy, až 43 percent z nich pociťuje určité ťažkosti počas sexuálneho styku a vekom problémy ešte viac naberajú na sile (najvýraznejšie sú medzi 45. a 64. rokom života). Žiaľ, mnohé ženy podľa Rossovej ani nevedia, že niektoré z problémov sú liečiteľné, ale zdráhajú sa o nich otvorene hovoriť.

Sherry A Rossová, gynekologička s 25-ročnou praxou, sa vo svojej ordinácii strela s množstvom pacientok v rôznych vekových kategóriách, ktoré nikdy nezažili orgazmus. Štatistiky uvádzajú, že s ním nemá skúsenosť 10 až 20 percent všetkých žien.

U žien je túžba komplikovanejšia

Neschopnosť dosiahnuť orgazmus patrí do skupiny sexuálnych disfunkcií. V jej pozadí sa často nachádza nízke libido alebo hypoaktívna sexuálna porucha, bolestivý styk, porucha sexuálnej vzrušivosti či averzia k sexu ako takému. Najčastejšou z nich je hypoaktívna sexuálna porucha, ktorá sa vyznačuje úplnou absenciou túžby. U žien má túžba komplikovanejší vývoj ako u mužov. K slabšiemu libidu neraz prispievajú existenčné, pracovné, vzťahové či rodinné problémy. Navyše, mnohé ženy nemajú chuť na intímny život aj kvôli depresii, stresu alebo úzkosti spôsobenej psychickými problémami. Príčinou disfunkcie môže byť aj diagnóza ako endometrióza, menopauza alebo sexuálne zneužívanie v minulosti. Asexuálne pocity tiež môžu byť spôsobené vedľajšími účinkami užívaných liekov.

Prečo niektoré ženy nikdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Niektoré z pacientok sa sťažujú na bolesť pri styku, iné na nedostatočné zvlhnutie, žiadnu sexuálnu chuť či na samotný fakt, že si sex vôbec neužívajú. Vtedy je namieste položiť si otázku, či vo vzťahu nie sú vážne problémy a aký prístup má žena k sexualite a svojmu telu. Mnohým totiž chýbajú znalosti o anatomickej stavbe vlastných pohlavných orgánov, a teda ani nevedia, aká je funkcia klitorisu a ako jeho správnou stimuláciou dosiahnuť sexuálne vzrušenie. Odborníčka takýmto ženám radí, aby svoje telo skúsili preskúmať najprv samy a vyskúšali masturbáciu. Orgazmus nie je len dielom vnímavého partnera. Chce to aj cvik, myslí si gynekologička.

Viac o téme: SexOrgazmusVzrušenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9