Tajný účinok sexu na ženy: Koľko ho musíte mať, aby ste vyzerali mladšie a žili dlhšie?

Užite si milostné radovánky, pospieva to vášmu zdraviu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-17 12:00:00

Aj vďaka sexuálnej aktivite môžu byť ženy zdravšie, krajšie a dokonca aj napohľad mladšie. Podľa novej vedeckej štúdie má sex toľko plusov, že by bol život bez neho ochudobnený o mnohé výhody. Chcete vedieť, koľkokrát za týždeň by ste si naň mali urobiť čas? Čítajte ďalej!

Spomalenie starnutia a lepší zdravotný stav. Kto by takéto benefity nechcel?! Zo štúdie, ktorú zverejnil žurnál Psychoneuroendocrinology vyplýva, že sexuálna aktivita u žien môže priaznivo ovplyvňovať dĺžku tzv. telomérov, koncových častí eukaryotických bunkových chromómov, ktoré sú zodpovedné za prejavy starnutia a ochranu DNA. Teloméry boli u skúmaných žien, ktoré mali sex pravidelne, dlhšie. Navyše, sexuálne aktívne ženy boli tiež v lepšej zdravotnej kondícii.

Čítajte viac: Kedy to konečne príde? V tomto veku zažívajú ženy najlepší orgazmus!

Na to, aby sa teloméry skracovali pomalšie, by ste si mali sex dopriať aspoň raz týždenne – taký interval uvádzali dobrovoľníčky. Ženy s dlhšími teloméry tiež tvrdili, že sú so svojím životom celkovo viac spokojné. Cítili sa lepšie po psychickej aj fyzickej stránke. Vedci sa donmievajú, že by teloméry mohli byť hľadaným alchymickým prvkom dlhovekosti.

„Aj keď sa vplyvom normálnych životných procesov, akými sú starnutie a bunková replikácia, teloméry prirodzene skracujú, trvalý psychosociálny stres tento proces urýchľuje,“ vysvetlil vedúci výskumu Tomás Cabeza de Baca z Kalifornskej univerzity.

Podľa slov výskumníka prispieva skracovanie telomérov aj k chronickým degeneratívnym ochoreniam a predčasnej úmrtnosti, uvádza Psypost.org. Keď sa teloméry vyčerpajú a príliš skrátia, telo stráca schopnosť tvoriť nové bunky. Teloméry podľa odborníkov skracujú tiež zlé životné návyky, napríklad nadmerné pitie či prežité traumy. Naopak, priaznivo na ne vplývajú zdravé návyky a fyzická aktivita.

Ako však vedci dodali, štúdia bola len malého rozsahu a nemožno z nej vyvodzovať definitívne závery. Zapojilo sa do nej iba 129 žien. Výsledky totiž môžu naznačovať aj to, že ženy s dlhšími telomérmi majú tendenciu dopriať si viac sexu. Súvislosť medzi sexuálnou aktivitou a zdravím, resp. starnutím môže existovať, štúdiu je však nutné vnímať len orientačne. Kritici jej vytkli aj to, že do skúmanej vzorky žien vedci zapojili len matky v dlhodobom vzťahu. 

Fotogaléria


Tagy:
sex milovanie starnutie teloméry elixír mladosti

2017-07-17 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia