Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trik, o ktorom by mala vedieť každá žena: Dajte zbohom bolesti!

Lyžica extra panenského olivového oleja pomáha predchádzať bolestiam pri menštruácii.
Lyžica extra panenského olivového oleja pomáha predchádzať bolestiam pri menštruácii. (Zdroj: thinkstock.com)

Každá žena vie, že zbaviť sa menštruačných bolestí by bolo to najlepšie, čo by sa v jej živote stalo. Hoci niektoré ani nevnímajú, že nejakú menštruáciu vôbec majú, iné doslova trpia. Vedci ale možno prišli s receptom, ktorý budete chcieť vyskúšať!

Zvíjanie sa od bolesti môže byť minulosťou a liekom môže byť bežne dostupná vec – olivový olej.

Receptov na úľavu je viac než dosť

Čo vám počas vašich dní zaberá najlepšie? Vyskúšali ste už naozaj všetko ako sa zbaviť menštruačných bolestí? Ste odkázané na tabletky alebo sa snažíte „prežiť“ pomocou čajov či obkladov? Nech je to akokoľvek, nová štúdia  prišla s výskumom, ktorý by mohol spôsobiť v prevencii bolestí počas menštruácie prevrat. 

Štúdia publikovaná v Scholars Research Library hovorí o tom, že ak na dennej báze budeme konzumovať lyžicu extra panenského olivového oleja, môžeme zmierniť  dysmenoreu – teda menštruačné bolesti, ktoré nás trápia na začiatku mesačného krvácania.

Olivový olej je účinný iba v tomto prípade, v druhej „vlne“ bolestí, v takzvanej sekundárnej dysmenorey už účinky olivového oleja nebadať. Je tiež pravda, že niekedy bolesti v druhej fáze cyklu nie sú priamou príčinou, ale hľadať by sme za ňou mali údajne zápaly v panvovej oblasti, možné nádory v maternici ale aj zrasty či jazvy. 

Výskumu sa podrobilo 60 žien vo veku od 17 – 30 rokov. Boli rozdelené do dvoch skupín, pričom všetky mali stredne ťažké až ťažké menštruačné kŕče, s priemerným stupňom závažnosti 6,7,  ktoré sa hodnotili na stupnici od 1 -10.

Skupiny dostali odlišné množstvo olivového oleja. Prvá skupina dostala 25 mililitrov extra panenského oleja denne, čo je približne 5 čajových lyžičiek. Táto kúra im bola naordinovaná na dobu počas 2 mesiacov, kedy olej požívali počas prvých 2 týždňov predtým, ako dostali menštruáciu.

Druhá skupina dostávala dve 400 mg tabletky bežného ibuprofénu, trikrát denne v priebehu prvých 3 dní po začiatku menštruácie, kedy sú kŕče najhoršie. Táto „kúra“ im bola nasadená počas dvoch cyklov.

Aké boli výsledky?

  • Skupina, ktorej bolesti vedci utišovali olivovým olejom po skončení experimentu udávali skóre svojej bolesti 2,4 na jeden mesiac a 1,4 za mesiace dva.
  • Skupina, ktorej bolesti utišovali liekmi mali skóre o niečo vyššie – 4,7 za mesiac a 2,4 za celé dva cykly.

Predpokladá sa, že ak by skupina s olivovým olejom aj naďalej túto kúru používala, je možné že bolesť by s odstupom času bola ešte slabšia.

Ako to, že olej zaberá?

Vedci sa domnievajú, že podstatnou zlúčeninou je tá polyfenolová, ktorú extra panenský olivový olej obsahuje. 

„Asi pred 10 rokmi vedci zistili, že olivový olej napodobňuje pôsobenie  ibuprofénu, a to kvôli polyfenolu oleokantalu, ktorý má protizápalové vlastnosti,“ povedala Elena Paravantes, špecialistka na stredomorskú stravu, ktorá o výhodách takejto stravy vedia vlastný blog.

Oleokantal pomáha potlačiť produkciu zápalových molekúl, ktoré sa nazývajú prostaglandín. Také účinky má aj vyššie spomínaný ibuprofén. Tiež sa ukázalo, že extra panenský olivový olej má kumulatívny účinok, teda ak sa berie pravidelne v rovnakých dávkach, má väčší potenciál proti bolesti. Takže ak sa chcete bolestiam vyhnúť, skúste túto kúru už predtým, ako by ste menštruáciu mali dostať. Máte väčšiu možnosť bolesti sa vyvarovať.

Aký olej si vybrať?

  • Jedine extra panenský
  • Aký je dátum spotreby a aj dátum zberu
  • Olej by mal byť studený, zahrievaním sa oleokantal znižuje – využite ho napríklad ako zálievku na šalát alebo ním pokvapkajte bagetu

Čítajte tiež: Prekvapivý spôsob ako zatočiť so štípancami: Tie správne ingrediencie máte aj doma!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9