Možno počítať sex za cvičenie? Odborníci vyšli s pravdou von!

Milostné radovánky zlepšujú zdravie, neodopierajte si ich.
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-03 10:30:00

Užívate si milostné radovánky s partnerom už niekoľko minút, je vám horúco, ste spotení.. Často máte pritom pocit, ako keby ste cvičili. Možno však sex skutočne započítať do každodennej pohybovej aktivity?

Pravdou je, že sex a masturbácia nie sú len príjemným zážitkom, ale majú tiež aj zdravotné výhody, porovnateľné s tými, ku ktorých dochádza v priebehu cvičenia. Fyziologické reakcie na sex sú podobné s tými počas cvičenia.

Sexuálna aktivita ako rýchla chôdza

V roku 1960 zaznamenala jedna štúdia veľký medzník, keď preukázala, že u ľudí, ktorí sa oddávali intímnych chvíľkam, došlo k zvýšeniu ich frekvencie dýchania, srdcovej frekvencie a krvného tlaku. To všetko sú príznaky, že telo pracuje pri zvýšenej rýchlosti, teda podobným spôsobom, ako reaguje pri cvičení.

Pre porovnanie s tým, čo sa deje v priebehu cvičenia, sa ukázalo, že sexuálna aktivita vyvoláva strednú úroveň fyzickej záťaže - 75 percent maximálneho výkonu. Fyziologické stresové úrovne však boli počas milostných radovánok prerušované. Väčšinou bolo ľudské telo počas priemernej sexuálnej aktivity (33 minút) na nižších stresových úrovniach.

Novšia štúdia mladých kanadských heterosexuálnych párov prichádza s tvrdením, že sexuálna aktivita je podobná strednej fyzickej aktivite, ako je napr. rýchla chôdza, kedy bol nameraný energetický výdaj. Znamená to, že je sex cvičením? Závisí od jeho definície. Ak máme porovnať činnosti, pri ktorých dochádza čisto k fyziologickým zmenám, keďže sex vyvoláva zmenu v ľudskej fyziológii, potom áno. Ak si ale myslíte, že by cvičenie malo zmeniť ľudskú fyziológiu k lepšiemu v dlhodobom horizonte, potom nie.


Čo sa stane, ak si dáte vatu na chodidlo? Po tomto už nebudete chcieť použiť nič iné!


Dôvodom je fakt, že u väčšiny netrvá sex dostatočne dlho a ani sa mu nevenujú tak často, aby došlo ku skutočnej fyziologickej zmene v dlhodobom horizonte. Porovnali sme aj ďalšie výhody cvičenia a kontrastovali s nimi sex. Svaly ľudského tela budujeme vtedy, ak ich pravidelne precvičujeme a posilňujeme, jednoducho, ak sa venujeme silovému tréningu. Dokáže však to isté aj sex?

Vyššie zmienená štúdia vykázala výrazný rozdiel medzi reakciou u mužov a žien. Či už to bolo spôsobené tým, že muži sú viac fyzicky aktívni pri sexe v porovnaní so ženami alebo či rôzne sexuálne pozície kladú väčšie nároky na ľudský organizmus, nie je isté. Treba to ešte bližšie preskúmať.

Z hľadiska merania tepovej frekvencie sa masturbácia rovná len ľahkému cvičeniu, resp. pomalej chôdzi. Počas tejto rozkoše bolo zaznamenané zvýšenie srdcovej frekvencie a systolického krvného tlaku. Na druhej strane, úroveň a doba trvania tohto zvýšenia neboli až také vysoké ako počas pohlavného styku.

Ako cvičenie ovplyvňuje sex?

V mnohých prípadoch môže byť cvičenie užitočné pre sex.  Podľa výskumu, ktorý sa zaoberal cvičením panvového dna u žien s panvovou bolesťou, pohybová aktivita zlepšila ich sexuálnu funkciu. Ženy hlásili lepšiu kontrolu, dôveru, zvýšený pocit a menšiu bolesť. Zatiaľ čo u mužov cvičenie, ktoré precvičuje perineálne svaly v prednej časti konečníka, pomohlo s predčasnou ejakuláciou.

Ako však sex ovplyvňuje výkon? Mali by sa napr. profesionálni športovci zdržať sexu pred súťažou? Nie, ak ho majú hodiny pred fyzickou aktivitou. Bolo preukázané, že sex nemá žiadny negatívny vplyv na športový výkon, ale môže mať negatívny vplyv na obnovu a regeneráciu, ak súťažia v priebehu dvoch hodín. Športovcom by mohlo dlhšie trvať, kým sa zotavia z jedného cvičenia do druhého.

Čítajte tiež: Doplatíme na každodenné sprchovanie? Odborníčka prezradila jeho odvrátenú stránku!

2016-05-03 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia