Zbytočný krok alebo účinná ochrana? Pravda o tom, či toaletný papier patrí na záchodovú misu!

Strach z verejných záchodov má nejeden z nás, papierové chrániče sú iba o pohodlí.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-25 11:40:00

Je vám proti "srsti" sadnúť na cudziu záchodovú dosku a preto ju radšej obložíte toaletným papierom? Myslíte si, že sa ochránite, že ide o dostatočne bezpečnú ochranu? Ste na omyle!

Bojíme sa baktérií

Keď si sadneme na záchodovú misu na verejných toaletách, ktoré denne používajú stovky cudzích ľudí, chytíme nejakú chorobu.

Toto tvrdenie je dávno vyvrátené a to z jedného jednoduchého dôvodu. Nikdy na toalete nesedíme tak dlho, aby sa nám niečo stalo a nikdy nesedíme na, pre nás najšpinavšej časti dosky, priamo intímnymi partiami. Iba v tomto prípade by sa mohlo stať, že sa môžeme niečím nakaziť, dôjsť tomu skôr nemôže ako môže.

„Záchodová misa nie je prostriedkom na prenos akýchkoľvek infekčných nositeľov – nikdy na nich nič nechytíte,“ povedal Dr. William Schaffner z Venderbilt University Medical Center.

To, čo sa na záchodovej mise nachádza, sú bežné mikróby, no dôležitejšie je, že nás chrániť to najpodstatnejšie – naša pokožka. Aj na nej sa totiž nachádzajú pokožke prirodzené baktérie, ktoré vytvárajú akúsi ochrannú bariéru.

Takže ani ten „najhorší“ mikrób, ktorý by tam mohol teoreticky byť, by sa musel do organizmu dostať inak. Cez pokožku totiž tak ľahko neprejde.

Čo je ešte pokryté baktériami?

Každé spláchnutie dostáva baktérie do vzduchu, ktorý dýchame, takže aj priestor na toalete nie je najčistejší. To nás privádza k tomu, že toaletný papier, ktorý je uložený v blízkosti záchodu, je nimi znečistený a to je to, čoho by sme sa mali obávať.

Ako sa chrániť?

Obloženie toalety papierom nás neochráni, na druhej strane poskytuje aspoň aké také pohodlie pre tých, ktorí majú zo sadania na cudziu toaletu doslova fóbiu. Ak to robíte preto, že sa bojíte nákazy, zrejme je pre vás táto informácia prekvapivá.To, ako sa skutočne chrániť je správne umývanie rúk po návšteve WC.

Čítajte tiež: Denné sprchovanie ako dokonalé osvieženie alebo nepriateľ pokožky? Odhaľte pravdu!

2016-01-25 11:40:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Huffingtonpost.com, red, today.com

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia