Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Efektívna technika SEBAROZVOJA podľa Alberta Einsteina: Po dvoch hodinách nový život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Toto pravidlo používali aj Albert Einstein či Charles Darwin. Ide o veľmi jednoduchú efektívnu techniku sebarozvoja. Dve hodiny do týždňa dokážu urobiť radikálnu zmenu vo vašom živote!

Mnohí ľudia považujú čas strávený  „ničnerobením“ za neproduktívny a úplne stratený, skúsenosť veľkých myslí histórie a štúdie však dokazuje opak. Napríklad nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik, považovaný za najvýznamnejšieho vedca 20. storočia, Albert Einstein, často sníval a predstavoval si surfovanie po svetelnej vlne, čo ho viedlo k vytvoreniu slávnej teórie relativity. Britský prírodovedec, ktorý sa zapísal do dejín ako pôvodca teórie evolúcie prirodzeným výberom Charles Darwin tiež praktizoval túto metódu a použil svoju tzv. „myšlienkovú cestu“ na ponorenie sa do vlastného vnútra, pripomína portál brightside.me.

Čítajte tiež: BOLESTI na hrudníku, ktoré sú len FALOŠNÝM infarktom: NAPODOBŇUJÚ problémy so srdcom!

Einsteinove „experimenty s myšlienkami“

Albert Einstein mal veľa myšlienkových experimentov. Bol presvedčený, že predstavivosť nám otvára dvere pre hľadanie riešení. Napríklad pre svoju všeobecnú teóriu relativity uskutočňoval imaginárne experimenty s vlakmi, výťahmi, zrkadlami a svetlom. Znamená to, že ich nerobil naozaj, ale iba vo svojich predstavách. Znie to neuveriteľne, ale najslávnejšie teórie, ktoré položili základy modernej fyziky, boli len časťou Einsteinovej fantázie!

Môžeme nasledovať jeho príklad a vytvárať experimenty v našich vlastných hlavách, predstaviť si rôzne možnosti a výsledky určitej situácie a pýtať sa sami seba: „Ak to urobím, čo sa stane?“

Nechajte svoju myseľ blúdiť

Venujte viac času premýšľaniu o tom, kde sa v živote nachádzate, čo ste dosiahli a čo chcete dosiahnuť, aby ste si ujasnili, či vo vašom živote vládne spokojnosť alebo nespokojnosť a určite si plány – jednoducho snívajte!

Podľa Fiony Kerr z University of Adelaide je myseľ produktívnejšia, keď sme nútení zaoberať sa neštandardnými situáciami alebo vytvárať kreatívne nápady.

Efektívna technika SEBAROZVOJA podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pýtajte sa sami seba

Niektorým ľudom sa zdá celkom normálne stráviť dve hodiny na Facebooku, ale dvojhodinové ponorenie sa do vlastných myšlienok považujú za príliš dlhý čas. Ak aj vy k nim patríte a nedokážete len tak dve hodiny navonok nečinne sedieť a premýšľať, pomôžte si. Zoberte zápisník, pero a odpovede na otázky, čo ste dosiahli alebo chcete dosiahnuť, ako by ste mohli priblíženie sa k svojim cieľom urýchliť alebo, kde by ste mohli zobrať inšpiráciu, si zapisujte.

Choďte do prírody

Samotná prechádzka, či už do parku, do lesa alebo na iné miesto, je priestorom na premýšľanie, na ktoré zvyčajne nemáme dosť času. Podľa prieskumu je trávenie času v prírode tiež skvelé pre duševné zdravie, zvyšuje kreativitu a podporuje riešenie problémov.

Napíšte si list

Písanie listov rukou je veľmi terapeutické. Je to vynikajúci nástroj na introspekciu, pretože môžete mať príležitosť pozorovať svoje vlastné myšlienky a pocity (ako rozprávač aj poslucháč), robiť nové závery a pozerať sa na minulosť a budúcnosť.

Výskum Severozápadnej univerzity v USA ukázal, že zapisovanie si myšlienok o vzdialenej budúcnosti je veľmi užitočné. Môže vás to prinútiť vidieť, čo je potrebné urobiť, aby ste dosiahli svoje ciele a držali sa ich.

Výhodná investícia

Novinár Zat Rana uskutočnil experiment s „dvojhodinovým pravidlom“ úspešných vedcov a dospel k záveru, že mu to prinieslo vynikajúce výsledky.

Každý týždeň si vymedzí dve hodiny len pre seba a pre svoje myšlienky. Tvrdí, že jeho myseľ je omnoho „ostrejšia“ a má lepšie nápady. Dve hodiny týždenne sú podľa neho len skromnou cenou, ktorú treba zaplatiť za skvelý výsledok. A určite je to lepšia investícia do času, ako venovať ho sociálnym sieťam!

Viac o téme: ZdravieMyseľPsychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9