Poponáhľajte sa s vianočným zdobením: Nenápadný vplyv na psychiku, ktorý vás presvedčí

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-30 06:00:00

Začali ste už s vianočným zdobením alebo ešte vyčkávate? Máte najvyšší čas, tvrdia vedci. Ideálne je pustiť sa do príprav hneď po Dušičkách, takže už včera bolo neskoro, ako sa hovorí. Prečo by sme sa mali tak ponáhľať?

Čím skôr s prípravou na najkrajšie sviatky roka začneme, tým šťastnejší budeme, tvrdí štúdia.

Ako to pôsobí na myseľ človeka? 

Odborníci zistili, že zdobenie príbytku na Vianoce v predstihu posilňuje ducha, lebo táto činnosť má tendenciu vyvolávať príjemné spomienky z detstva a spôsobuje, že ľudia sa cítia príjemnejšie, píše sa na nypost.com

Čítajte tiež: Najlepší bojovník proti pneumatike okolo bruška: Odborníci prisahajú na túto zbraň!

„Keď pripravujete dekorácie a rozmiestňujete ich, myseľ sa vracia k šťastnejším časom, k času strávenému s rodinou a priateľmi či k rodinným tradíciám, ktoré ste dodržiavali,“ uviedla pre ABC News psychoterapeutka Amy Morin. „Sústredenie sa na tieto spomienky vzbudzuje šťastné pocity," vysvetlila.

Dávka sviatočnej nostalgie tiež podporuje darcovstvo a láskavosť, čo sú ingrediencie zlepšujúce náladu. 

Altruizmus sa znásobuje v decembri a keď ľudia začínajú viac dávať a obdarovávať, robí ich to šťastnejšími,“  tvrdí Morin, ktorá je autorkou knihy 13 vecí, ktoré mentálne silní ľudia nerobia.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Environmental Psychology (Environmentálna psychológia) predvianočné zdobenie dokonca môže ľuďom pomôcť zblížiť sa so susedmi. 

„Tí, ktorí nemajú v činžiaku alebo v okolí veľa priateľov, môžu použiť práve dekorácie a ďalšie vianočné podnety ako prostriedok na priblíženie sa k iným ľuďom,“ uvádza sa v štúdii.

Ľudia, ktorí si v predvianočnom a vianočnom období bohato zdobia príbytky, sú považovaní za „priateľskejších“ a „otvorenejších“. Práve výzdoba a rozhovory o nej predstavujú podľa psychológov jednoduchý spôsob, ako nadviazať konverzáciu.

Odvrátená stránka

Avšak pozor! Niektorí ľudia vianočnej výzdobe nefandia a nevyvoláva to v nich dobré pocity. 

„K takým patria napríklad tí, ktorí prišli v nedávnom čase o niekoho blízkeho,“ varuje Morin.

Napriek tomu to považuje stále za dobrý spôsob zbližovania sa.


Tagy:
ozdoby psychika Vianoce

2019-11-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia