Zradná tvár užívania antidepresív: Účinok na mozog, s ktorým nikto nepočítal

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-20 14:00:00

Depresia je ochorenie, ktoré človeka ochromuje psychicky aj fyzicky. Bez pomoci psychológa a medikamentov býva jeho zvládnutie často veľmi náročné. Prostriedky na zmiernenie prejavov duševného ochorenia však môžu mať svoj rub aj líc.

Izraelskí vedci zistili, že užívanie antidepresív môže u starších ľudí nad 60 rokov zvyšovať riziko rozvoja demencie. Do štúdie, ktorej výsledky zverejnili v odbornom magazíne The American Journal of Geriatric Psychiatry, zapojili 71-tisíc Izraelčanov. Ukázalo sa, že tí z nich, ktorí trpeli depresiou a užívali antidepresíva, mali najmenej trojnásobne vyššie riziko vzniku neurodegeneratívneho ochorenia. Vedci si však nie sú istí, či boli príčinou antidepresíva alebo samotná depresia.

Čítajte viac: Zdrvujúce zistenie o chorobe, ktorá vykráda mozog: Ohlasuje sa už 30 rokov dopredu!

Demencia sa počas obdobia 4-ročného výskumu (2013 – 2017) rozvinula u 2,6 percenta ľudí zo skúmanej vzorky, ktorí neužívali žiadne antidepresíva. V prípade ich užívania stúpol jej výskyt na 11 percent. Výskumníci sa na základe tohto zistenia domnievajú, že by liečba niektorých antidepresívami mohla mať u starších ľudí nežiaduci efekt v podobe poškodzovania nervových buniek. Presvedčivý dôkaz, že antidepresíva akcelerujú neurodegeneratívny proces, však nemajú.

Depresia ako príznak?

Ako pre Daily Mail uviedol psychiater Rob Howard z University College London, depresia bola dlho považovaná za rizikový faktor pre vznik demencie. Najnovšie výskumy však naznačujú, že by to mohlo byť aj naopak a ľudia s depresiou a neskôr demenciou by mohli mať narušené neurologické procesy v mozgu už roky pred vypuknutím ochorenia a depresia by mohla byť jedným z príznakov Alzheimerovej choroby.

Ako však dodal James Pickett, vedúci výskumu v britskej organizácii na podporu liečby demencie Alzheimer´s Society, rozdiel medzi demenciou a raným štádiom Alzheimerovej choroby môže byť niekedy ťažšie rozpoznateľný a je tiež možné, že pacientom bola mylne diagnostikovaná depresia. Je tiež možné, že len niektoré konkrétne typy antidepresív by mohli mať na mozog nežiaduci účinok v podobe urýchlenia nástupu demencie.

Fotogaléria


Tagy:
depresia demencia antidepresíva

2019-11-20 14:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia