Jediné zlé rozhodnutie zmení život každému z nás: Fyziologička o vplyve LETNÉHO ČASU na telo

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-02 05:55:00

Po zrušení striedania letného a zimného času túžia mnohí Slováci. Ku ktorému z nich sa však prikloniť? Podľa slov českej fyziologičky a biochemičky Heleny Illnerovej je pre zdravé fungovanie ľudského organizmu dôležité správne načasovanie – to znamená, že výber času môže mať nedozerné následky.

 

Európski odborníci sa zhodujú, že najlepší čas pre ľudské telo je zimný. Konsenzuálne schvaľujú zrušenie striedania letného a zimného času, ale Brusel tiež varujú pred následkami, ktoré by vyvolal nesprávny výber jedného z nich.

Čítajte viac: Porucha spánku, ktorá predpovedá Parkinsonovu chorobu: Na tieto prejavy si dajte pozor!

Mnohí Slováci volajú po zavedení letného času s jedinou vidinou – večer chcú mať o hodinu viac svetla. Zabúdajú však na to, do akých tmavých rán by sa zobúdzali najmä v zime, ak by vstávali v rovnakom čase, ako teraz. A to môže mať podľa expertov neblahé zdravotné následky. Pre zdravie nášho organizmu je totiž prínosnejšie ranné svitanie než večerný západ slnka.

Svetlo zapína biologické hodiny tela

Podľa stanoviska Fyziologického ústavu AV ČR je dôležité, aby boli ľudia v zime vystavení rannému svetlu, vďaka čomu budú ich biologické hodiny lepšie synchronizované. Výsledkom budú kvalitnejšie výkony v škole, na pracovisku, ale aj lepšie psychické zdravie. S nedostatkom večerného svetla sa totiž organizmus vyrovná ľahšie než s nedostatkom ranného svetla, ktoré naštartuje biologické rytmy.

Ako uviedla v Udalostiach, komentároch na ČT24 známa fyziologička a biochemička, bývala predsedníčka českej Akadémie vied Helena Illnerová, pre spoločnosť, ako aj ľudský organizmus, je ranné svetlo absolútne dôležité, pretože nás synchronizuje. Kým ranné svetlo biologické hodiny „rozbieha“, nočné ich „spomaľuje“.

Lepšia imunita aj nálada

Keby sme v zime vstávali podľa letného času, svitalo by až okolo deviatej ráno, čo by mohlo mať za následok viac psychických porúch. Keďže svetlo dokáže ovplyvňovať náladu, môže napríklad liečiť depresie (v rámci terapie svetlom). Rovnako má podľa odborníčky ranné svetlo pozitívny vplyv na našu imunitu, nielen psychiku.

Ak by sme zachovali striedanie letného a zimného času, bolo by vhodné, aby začal letný čas napríklad v máji, keď je už ráno dostatok denného svetla, navrhuje fyziologička. Zároveň by to eliminovalo negatívny dopad striedania času na organizmus, pretože človek by si na zmenu rýchlejšie zvykol.

Európa rozhodne v marci

Posledná povinná zmena na letný čas by mala prebehnúť v nedeľu 31. marca 2019. Po tomto dátume by členské štáty, ktoré by chceli trvalo zaviesť zimný čas, mohli vykonať poslednú sezónnu zmenu času v nedeľu 27. októbra 2019. Po tomto dátume by už sezónna zmena času viac nebola možná. Tento harmonogram je podmienený tým, že Európsky parlament a Rada prijmú návrh Komisie najneskôr do marca 2019.

 

Fotogaléria


Tagy:
letný čas zimný čas striedanie zimného a letného času

2018-11-02 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia