Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čas môže byť váš nepriateľ: Zvyk, ktorý mozog okráda až o desaťročie mentálneho výkonu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Koľko hodín by sme denne mali spať? Väčšina odpovie, že toľko, koľko si organizmus žiada. Podľa odborníkov je spánok veľmi dôležitý, ale musíme si dávať pozor, aby sme sa ním „nepredávkovali“ alebo netrpeli „spánkovou podvýživou“. Nesprávny návyk môže mozog ukrátiť až o desaťročie mentálneho zdravia!

 

Podľa najväčšej štúdie spánku, aká bola doposiaľ na svete zrealizovaná, je dĺžka spánku rozhodujúcim faktorom pre zdravie mozgu a jeho výkon. Kanadskí vedci zistili, že dospelí ľudia, ktorí v priemere spávajú sedem až osem hodín denne, dosahujú v testoch kognitívnych schopností lepšie výsledky než tí, ktorí spia kratšie alebo dlhšie.

Čítajte viac: Na CHYBY pri vykurovaní dopláca telo: Číslo, pod ktoré nikdy nesmie klesnúť teplota v spálni!

Výskum prebiehal od júna 2017 pomocou online dotazníka a zúčastnilo sa ho viac ako 40-tisíc ľudí z celého sveta. Jeho súčasťou boli aj testy kognitívnej výkonnosti. Dobrovoľníci vedcom prezradili nielen to, koľko hodín spia, ale aj informácie o svojom dosiahnutom vzdelaní, veku, či liekoch, ktoré užívajú.

Mozog nestarne len vekom

Až polovica ľudí priznala, že spí menej než 6,3 hodiny denne, teda zhruba o hodinu menej, ako je zdravé. Tí, ktorí spali ešte menej, napríklad štyri hodiny, v testoch väčšinou dosiahli výsledky porovnateľné s o deväť rokov staršími ľuďmi!

Vedci prišli na to, že mozog osôb, ktoré si dopriali dostatok spánku, bol najpohotovejší, a to bez ohľadu na vek. Zhoršenie kognitívnych funkcií si však všimli aj u osôb, ktoré spali príliš dlho, resp. dlhšie než osem hodín. Zistili, že nedostatok alebo nadbytok spánku má najvýraznejší vplyv na logické myslenie a verbálne schopnosti. Na výkon krátkodobej pamäti však vplyv nemal.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak chcete, aby váš mozog aj telo fungovali čo najlepšie a boli „vo forme“, doprajte im sedem až osem hodín spánku, radia lekári. Ako na záver dodali, aj jediná noc kvalitného spánku môže zvýšiť výkon mozgu. Preto je dôležité, aby sme sa pred duševne náročným dňom neponocovali a dobre sa vyspali. Podrobnosti zverejnil odborný magazín Sleep.

Viac o téme: SpánokDuševné zdravieDĺžka spánkuMentálny výkon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9