Pravda o účinkoch antidepresív: Nevyhnutná liečba duše, alebo len zbytočná chémia?

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-17 15:30:00

O účinkoch antidepresív sa vedú spory už desaťročia. Mnohí kritici poukazovali predovšetkým aj na ich nadužívanie a vedľajšie účinky. Londýnski vedci sa preto rozhodli preveriť, či sú tieto obvinenia na adresu liekov proti depresii oprávnené.

Medzinárodný tím vedcov pod vedením Oxfordskej univerzity vykonal veľkú metaanalýzu, do ktorej zapojil 120-tisíc ľudí a 21 najčastejšie predpisovaných antidepresív. Z jej výsledkov vyplýva, že antidepresíva skutočne pomáhajú. „Ide o kvalitný výskum, ktorého závery sú doložené dôkladnými údajmi,“ uviedol na margo výskumu Allan Young z King's College v Londýne.

Čítajte viac: Zabraňuje antidepresívum liečbe rakoviny prsníka? Šokujúce zistenie vedcov

Lieky dokázali znížiť prejavy depresie o 50 percent a viac. Ukázalo sa, že všetkých 21 antidepresív bolo počas ôsmich týždňov účinnejších než placebo. Niektoré z liekov však boli účinnejšie ako iné. Najlepšie zaberali agomelatín, amitriptylín, escitalopram, mirtazapín, paroxetín, venlafaxín a vortioxetín. Štúdiu zverejnil The Lancet.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO dnes trpí depresiou viac ako 300 miliónov ľudí po celom svete a mnohí z chorých potrebujú pomoc v podobe antidepresív, pretože duševné ochorenie kráča ruka v ruke s rizikom pokusu o samovraždu, ak prebieha v ťažkej fáze a nie je liečené. Vzhľadom na expanzívne rozšírenie depresie sú antidepresíva najčastejšie predpisovaným liekom na Západe. Lieky pracujú na báze zvyšovania hladín dôležitých neurotransmiterov, akými sú napr. serotonín a noradrenalín.

Fotogaléria


Tagy:
antidepresíva

2018-03-17 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia