Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ohromný efekt pravidelného cvičenia: Neuveriteľné, čo urobí s naším mozgom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Moderný životný štýl má množstvo zdravotných nevýhod. Jednou z nich je nedostatok pohybu. Podľa dallaských vedcov má práve tento faktor podstatný význam v prevencii Alzheimerovej chorby a celkovej kondície mozgu.

Súvislosť medzi zdravím a fyzickou zdatnosťou je nespochybniteľná. Výskumníci z UT Southwestern Medical Center dokonca tvrdia, že cvičenie dokáže mozog zachraňovať pred obávanou Alzheimerovou chorobou, ktorú podmieňuje aj nedostatok fyzickej aktivity.

Čítajte viac: Výskumník Tomáš Smolek: Náznaky Alzheimerovej choroby sa môžu objaviť už po tridsiatke

Americkí vedci vysvetľujú, že čím menej sa človek hýbe, tým rýchlejšie chradnú dôležité nervové spojenia v mozgu. To má za následok pokles kognitívnych funkcií vrátane problémov s pamäťou, čo je typické pre pacientov s demenciou. Podľa neurológa Kana Dinga z Peter O'Donnell Jr. Brain Institute výskum podporuje hypotézu, že keby ľudia zvýšili svoju fyzickú zdatnosť, zlepšil by sa aj zdravotný stav ich mozgu.

Štúdia zverejnená v magazíne Journal of Alzheimer's Disease sa zameriavala na bielu mozgovú hmotu, prostredníctvom ktorej neuróny komunikujú. Do výskumu boli zapojení starší ľudia, u ktorých boli badateľné rané príznaky kognitívneho poklesu a mierne problémy s pamäťou. Vedci u nich zistili slabšiu úroveň bielej mozgovej hmoty, čo koreluje s nižšou mozgovou kapacitou. Zároveň však ľudia z výskumnej vzorky neboli zvyknutí pravidelne športovať.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Najlepšou prevenciou je pohyb

Kým v predchádzajúcich výskumoch vedci žiadali účastníkov, aby sami zhodnotili svoju kondíciu, teraz vedci u dobrovoľníkov kardiorespiračnú kondíciu overovali. Takisto monitorovali funkčnosť ich bielej hmoty, a predložili im tiež pamäťové a inteligenčné testy, aby mali jasnejšiu predstavu o vzťahu medzi cvičením, zdravím mozgu a kognitívnou pružnosťou.

Vzhľadom na výsledky štúdie vedci pripomínajú znova to isté: najlepšou prevenciou demencie je pravidelné cvičenie. Ako presne úroveň pohybovej aktivity ovplyvňuje rozvoj Alzheimerovej choroby a koľko cvičenia človek potrebuje na to, aby nástup ochorenia čo najviac oddialil, to vedci zatiaľ netušia. „Dôkazy naznačujú, že to, čo je zlé pre srdce, je zlé aj pre mozog,“ povedal doktor Rong Zhang z UT Southwestern Medical Center s dodatkom, že budú potrebné ďalšie výskumy ako tento, aby vedci objavili ten správny vzorec, ktorý pomôže predchádzať Alzheimerovej chorobe. 

Viac o téme: PohybMozogCvičenieDemenciaAlzheimerova chorobaBiela hmota
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9