Smrtiaci efekt prebdených hodín: Z nespavosti môžete aj ochorieť

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-15 20:30:00

Nespavosť zabíja. S takýmto desivým verdiktom prišli japonskí vedci, podľa ktorých ľudia za nespavosť veľmi často vinia stres, nevhodnú stravu či nezdravý životný štýl. Podľa odborníkov však môže byť príčina aj inde.

Z výskumu japonských vedcov vyplýva, že nespavosť do veľkej miery koreluje s výskytom depresie a spôsobuje ju pokles prietoku krvi v dorzálnom laloku mozgu. Depresia je zabijak, vysvetľujú vedci v štúdii, ktorá sa objavila v odbornom magazíne Open Medicine.

Čítajte viac: Výskum zdravia Slovákov prekvapuje: Epidemiologička zistila, v čom sme unikátni

Hoci depresia postihuje ľudí na celom svete, v Japonsku je jednou z hlavných skrytých príčin samovrážd. Odborníci zistili, že suicidálne tendencie majú najmä muži v strednom veku, ktorí zároveň  trpia nespavosťou.  

Štúdiu vedci realizovali v marci 2011 na viac ako 7 000 nemocničných pracovníkoch z oblasti Rosai vo veku 20 až 60 rokov, ktorí vypĺňali dotazník o svojom zdravotnom stave a práci. Otázky zahŕňali aj tému nespavosti, vykonávania nadčasov, únavy a depresie. Výsledky boli alarmujúce. Až 13 percent mužov a 19 percent žien trpelo nespavosťou, pričom sa najčastejšie týkala zdravotných sestier.

Chronická nespavosť je podľa expertov nebezpečná, pretože môže viesť k depresii. Práve preto by ďalšie vedecké bádanie, ale aj preventívne opatrenia mali smerovať k lepšiemu pochopeniu súvzťažnosti týchto dvoch zdravotných problémov. Lekári by preto mali byť schopní identifikovať riziko duševnej poruchy ešte predtým, ako sa pre pacienta stane neznesiteľnou a vyústi napríklad do samovražedných pokusov.

Fotogaléria


Tagy:
samovražda nespavosť insomnia

2018-02-15 20:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia